SPORT 2023-05-08 KL. 15:46

LFK tog stark seger med en man mindre

Av Johan W Jönsson

Att besegra lagen som också tampas i de nedre regionerna av tabellen är extra viktigt för Laholms FK. En sådan vinst togs mot Nässjö som slogs tillbaka med 1-0 på ett soligt Glänninge Park efter samma siffror i paus. Det trots en man mindre i 50 minuter.
– Vi visar karaktär och hela laget gör en enorm arbetsinsats, säger tränare Jonas Axeldal.

LFK tog stark seger med en man mindre
Glädje i LFK efter den moralhöjande segern mot Nässjö där laholmarna var en man mindre i 50 minuter. Foto: Johan W Jönsson

LFK tvingades till en sen ändring då tilltänkte startspelaren Teo Svensson blivit sjuk och fick kasta in handduken. Även Simon Palmkvist fick lämna återbud. In i laget kom Gjenis Zeqiri.

Spelmässigt var matchen initialt jämn men det var Nässjö som skapade mest. LFK-keepern Max Johnsson klarade ett distansskott och en indirekt frispark.

Dessutom nickade lagkapten Lucas Ragnarsson bort en boll på mållinjen. LFK kom till nästanlägen innan Edmond Tasimder bröt sig igenom och fick straff.

– Vi pratar mycket om att slå vår gubbe i straffområdet och det gör ”Eddie” bra där. Sedan slår ”Henke” (Johansson) en säker straff. Så det var rätt att han tog den, säger Axeldal.

LFK-yttern väntade ut bortamålvakten innan han behärskat placerade bollen i andra hörnet, till alla hemmaspelares- och supporters stora lycka.

Fem minuter senare åkte LFK på en utvisning. Gjenis Zeqiri satsade hårt i en luftduell och en Nässjöspelare gick i backen. Domaren tog först upp det gula kortet men ändrade sig.

Situationen hände precis framför Nässjös bänk och efter konfererande med assisterande domaren halades istället det röda kortet upp. Det kändes hårt.

– Gult kan jag köpa alla dagar i veckan men inte rött. Känslan var att den assisterande blir påverkad av deras bänk. Som spelare måste du räkna med att du har motspelare, säger Axeldal.

Han protesterade mot domslutet och fick själv gult kort strax efter. Efter att ha sett situationen på film i efterhand har LFK-tränaren inte ändrat uppfattning.

Laholm höll ut till paus men känslan var att det skulle bli en tuff andra akt. LFK spelade 4-4-1 efter utvisningen och Besnik Callaku fick gå ut på kanten.


LFK:s straffmålare Henrik Johansson med boll. På bilden syns och Laholms två bästa spelare i matchen: innermittfältaren Zemri Callaku och vänsterbacken Lirak Cakolli. Foto: Johan W Jönsson


LFK gick ut till andra halvlek och stod för en mycket stark kollektiv försvars- och arbetsinsats. Max Johnsson var trygg i mål och framför slet utespelarna heroiskt.

Nässjö hade egentligen bara en riktigt bra chans och det sedan LFK skänkt bort bollen två gånger om. Men då klarade Max Johnsson friläget med en patenterad benparad.

Gästerna försökte och försökte men kom ingenstans mot ett kompakt hemmalag. Av någon anledning kändes Nässjö stressade i sina försök, som hela tiden rann ut i sanden.

– Vi låg fantastiskt bra centralt och höll dem på kanterna. De hade inte riktigt kvalitet i sitt passnings- och inläggsspel. Samtidigt gjorde vi det svårt för dem.

LFK hade också chanser att avgöra. Dels genom Henrik Johansson, som höll inne med sitt avslut för länge och dels genom Besnik Callaku, vars skott klarades av bortakeepern.

– En otrolig skön seger och en extremt bra insats av hela laget när nu läget blev som det blev. Kan vi göra den här arbetsinsatsen varje match har vi alltid goda chanser till poäng.

I och med segern lyfte LFK till en niondeplats i en jämn tabell. I kommande match väntar jumbon Sävedalen på bortaplan. De har en seger och tre poäng på sex matcher.

– Det är viktigt att slå lagen runt om en i tabellen. Det blir sexpoängsmatcher. Det kommer säkert att bli jämnt även mot Sävedalen. Deras matcher har varit tajta resultatmässigt.

LFK:s lag (4-1-4-1) mot Nässjö:

Max Johnsson -
Filip Larsson, Herman Johansson, Nils Hedström, Lirak Cakolli -
Zemri Callaku -
Henrik Johansson, Besnik Callaku, Lucas Ragnarsson (K), Gjenis Zeqiri -
Edmond Tasimder

Avbytare: Petter Andersson (mv), Jonatan Falk, Viggo Dahl (in 90), Adam Johansson (in 92), Ludvig Larsson, Hamodi Wasmy, Jakob Larsson


LFK:s målskytt Henrik Johansson, straffixare Edmond Tasimder och hårt utvisade Gjenis Zeqiri. Foto: Johan W Jönsson