SPORT 2023-09-18 KL. 13:14

LFK tog stark bortaseger mot topplag

Av Johan W Jönsson

Laholms FK visade klass då topplaget Husqvarna FF slogs tillbaka med 2-1 på bortaplan. Hemmalaget ledde med 1-0 i paus men LFK vände i andra.
– En riktig skalp och bra trepoängare, konstaterar tränare Joseph Wahlund.

LFK tog stark bortaseger mot topplag
Zemri Callaku på LFK:s innermittfält var planens gigant i matchen mot Husqvarna. Laholm vände och vann med 2-1. Foto: Halmstadsport/arkiv

Laholm är ett av seriens absolut mest formstarka lag under hösten och vinsten mot Husqvarna gör att LFK lyfter till säker mark i en jämn tabell.

Förutsättningarna inför match var bra. Lirak Cakolli saknades fortsatt med en skadad fot. Men såväl Zemri Callaku som Henrik Johansson var åter efter avstängning.

– Det var otroligt taggat och koncentrerat på uppvärmningen. Vi hade en chans att visa att vi är lika bra som topplagen och det genomsyrade hela matchen, säger Wahlund.

LFK blev dock något tagna på sängen av Husqvarnas raka spel. Hemmalaget slog djupledsbollar från alla håll och kanter och tog även ledningen på det sättet i minut 11.

– Det var jättejobbigt! Men de orkade bara i 20 minuter. Inget lag orkar spela så i en hel match. Men de gjorde ett mål så och var nära satt göra ett till, säger Wahlund.

LFK blev lite passiva i sitt presspel och en lägre boll skarvades ut på kanten varifrån det kom ett stenhårt inspel. Bollen var nära att friställa en hemmaspelare men det blev självmål.

– Stefan (Radovanovic) glidtacklade in den i eget mål när han försökte ta bort bollen. Det hade bivit mål ändå. Jättebra anfall av Husqvarna men lite passivt av oss.

Efter ett liknande anfall var det nära att bli mål på nytt för Husqvarna men den här gången glidtacklade Radovanovic bollen utanför mål och räddade.

Det blev ett litet break i matchen där LFK fick möjlighet att prata ihop sig. Ytterforwards och mittfältare fick instruktioner att kliva högre så att Husqvarna inte skulle få stå och måtta.

– Efter det tog vi över matchen helt och hållet. Resten av halvleken är vår. Vi har massor av möjligheter och skapar flera bra situationer framför mål.

Gjenis Zeqiri gjorde en bra match på topp i LFK och stod för lagets båda mål i segermatchen mot Husqvarna. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

LFK lyckades dock inte spräcka målnollan men hade bra energi in i paus. Gästerna kände att de hade allt att vinna och gick för att vända matchen.

Redan fem minuter efter halvtid kom också 1-1 efter vad som troligtvis får betecknas som årets anfall. Många spelare var involverade innan Gjenis Zeqiri gled in Nils Hedströms framspelning.

– Det var så snyggt! Så många spelare involverade utan att vi behöver tjonga bollen. Det var verkligen ingen tillfällighet. Så skönt att få ett sådant mål!

Kvitteringen gav så klart LFK momentum men det var nära att det strulade till sig när en försvarsnick letade sig fram till en hemmaspelare. Nils Hedström räddade dock upp på mållinjen.

– Nils nickade bort bollen på mållinjen när deras spelare och bänk redan börjat jubla för mål. Den räddningen tycker jag är matchavgörande.

LFK fortsatte att trycka tillbaka Husqvarna och skapade flera hörnor. På en tredjeboll efter just en hörna slog Henrik Johansson en perfekt boll som Gjenis Zeqiri knoppade in till 2-1.

– Världens macka av Henke. En 40-meterspassning exakt på Gjenis. Väldigt bra gjort!, säger Wahlund som bytte in Teo Svensson på mitten mot en tröttsprungen Besnik Callaku.

LFK hade fortsatt tryck på hemmalaget och hade ett par bra lägen utan att få in trean. Mot slutet flyttade Husqvarna fram mycket folk för att nå en utjämning men Laholm stod emot.

– Jag bytte in Herman (Johansson) och gick ner på en fembackslinje. De skapade inga superlägen. Max (Johnsson) i mål gjorde en bra match igen och var stabil och säker.

Sett över 90 minuter menar Wahlund att det var höstens främsta insats. Hela laget gjorde en bra match men utöver backlinjen med Jonatan Falk i spetsen var det ett par som glänste lite extra.

– Zemri (Callaku) på mitten var nog planens gigant. Han sög åt sig bollar, skyddade boll, hittade spelvändningar och många fina passningar. Sedan gör Gjenis (Zeqiri) en jättebra match.

I kommande match väntar serieledande Onsala hemma på Glänninge Park. Wahlund ser fram emot matchen och tycker att det är ett bra tillfälle att möta tabellettan.

LFK:s lag mot Husqvarna (4-3-3):

Max Johnsson -

Adam Johansson, Stefan Radovanovic, Jonatan Falk, Nils Hedström -

Besnik Callaku, Zemri Callaku, Lucas Ragnarsson (K) -

Adam Vernersson, Gjenis Zeqiri, Henrik Johansson

Avbytare: Amadeus Bäckman (mv), Herman Johansson, Teo Svensson, Hamodi Wasmy, Ludvig Larsson, Jakob Larsson