SPORT 2022-05-23 KL. 12:26

LFK tog första trean med besked

Av Johan W Jönsson

Äntligen! I den sjunde omgången kom till slut Laholms FK:s första seger i division 1. Jumbon Lörby IF avfärdades med bekväma 4-0 efter 2-0 i paus. LFK fick hål tidigt och det var aldrig något snack om saken. ”Det var på tiden!”, myser tränare Peter Åberg.

LFK tog första trean med besked
Isabelle Axeldal gjorde två av LFK:s mål vid 4-0-segern mot Lörby. Foto: Halmstadsport

LFK har varit med i de flesta matcherna hittills under säsongen. Det har blivit två snöpliga uddamålsförluster och två kryss som borde varit segrar om målskyttet bara lossnat.

Mot Lörby rasslade det redan efter fem minuter när Edit Bernsfelt hittade in till Isabelle Axeldal som rundade målvakten och satte dit 1-0

– Vi brukar vara vassa i inledningen av matcherna och skapa någon målchans första tio. Målet kom till efter en dubbelhörna och det var skönt att få utdelning direkt, säger Åberg.

LFK skapade inte mängder med målchanser men det tidiga målet gjorde att man fick ett lugn i laget och att man kunde bygga ett passningsspel som innebar ett stort bollinnehav.

– Vi kände ganska snabbt att Lörby var nivån sämre än det vi mött tidigare. De var organiserade men de hade problem att hinna med när vi satte fart i passningsspelet, säger Åberg.

LFK hade flera nästanlägen men inga avslut på mål innan 2-0 kom fem minuter före paus. Ellen Saari kom runt på vänsterkanten och Maja Ljungberg avslutade men fick inte till avslutet.

– Vi hade något distansskott också. Ofta fick vi inte till sista passningen och läget rann ut i sanden. Men vi hade mycket boll.

2-0 föregicks av fint LFK-spel. Det räknades till 14 passningar inom laget innan Edit Bernsfelt spelade in bollen till Maja Ljungberg som bredsidade bollen i nät.

– Som taget ur skolboken - ett långt anfall med bra och finurligt passningsspel och spelvändningar. Efter det lossnar det mentalt för oss, säger Åberg.

LFK kunde gjort även 3-0 innan paus. Maja Ljungberg stack in bollen till Ida Axeldal, som rundade bortakeepern men avslutade utanför mål. Ljungberg hade även ett bra läge på nick efter hörna.

– Vi hade kontroll på matchen både spelmässigt och försvarsmässigt. Lörby hade ingenting. Vi var både spelskickligare, snabbare och påslagna i presspelet.

I paus ersatte Agnes Ebbesson Ellen Saari som vänsterback och Blerina Mazreku ersatte Vilma Lind som mittback.

– Ellen ska tillbaka till Vetlanda och gjorde sin sista match för oss för i vår. Vi hoppas att hon kommer tillbaka i höst. Hon har kommit igång ordentligt och är jätteduktig.

LFK inledde även andra halvlek bra och 3-0 kom i minut 55 när Maja Ljungberg nickade Meja Staffanssons inlägg i nät efter en fin spelvändning.

Redan innan det hade LFK haft ett par möjligheter, både i spel och på fasta situationer. Ida Axeldal hade en bra nick och LFK:arna ropade på hands efter en frispark, men utan gehör.

Ida Axeldal klackade fram Maja Ljungberg som kom i sitt ”favoritläge” från kanten men skottet tog i burgaveln. När klockan tickade mot 70 minuter kom 4-0 för LFK.

– Det var kamp om bollen på mittplan och en Lörbysprelare stötte fram bollen till ”Bella” (Axeldal) som sköt i steget över målvakten.

Matchen var så klart avgjord och LFK borde gjort ytterligare något mål. Blerina Mazreku nickade en hörna i ribban och målvakten klarade ett friläge från Linnea Nilsson.

– Samtidigt som vi är lite ineffektiva så får vi det ändå att lossna och göra fyra mål. Vi hade gjort fyra mål på de andra matcherna tillsammans. Så det är på rätt väg.

Meja Staffansson gjorde sin bästa match hittills i LFK-tröjan. Hon drev på bra från sin position som defensiv mittfältare. Även Edit Bernsfelt stack ut lite extra i en stark laginsats.

– Alla spelare följde matchplanen på ett bra sätt. Vi spelade med få tillslag och fick ett bra flyt i matchen. Lörby hade någon fösare mot mål. Men det var stängt bakåt.

I kommande match väntar ett tufft bortamöte mot Eskilsminne. LFK föll klart mot skånskorna under försäsongen men vann bortamatchen mot dem i fjol.

– Det brukar alltid vara rejäla fajter mellan oss. De är också fysiska. Det är en rolig och tuff match som vi ser fram emot, avslutar Peter Åberg.