SPORT 2022-06-01 KL. 13:27

LFK till DM-semifinal – kan gå hela vägen

Av Johan W Jönsson

Laholms FK vann kvartsfinalen i DM mot HGH med 1-0 (0-0). Det var längesedan LFK var så långt framme i distriktsmästerskapet. ”DM och Laholms FK är inget som normalt sett brukar gå hand i hand. Så det här är så klart jätteroligt”, säger tränare Peter Åberg.

LFK till DM-semifinal – kan gå hela vägen
Edit Bernsfelt kramar om Milly Göstasson efter dennas matchavgörande 1-0-mål. Foto: Halmstadsport

HGH står för Harplinge, Gullbrandstorp, Haverdal. Laget är nykomlingar i division 1 men spelar inte i LFK:s serie.

Åberg hade gjort flera ändringar i startelvan sedan den senaste seriematchen. Bara två spelare startade på samma position: Meja Staffansson och Blerina Mazreku.

– Sju spelare var nya i startelvan sedan matchen mot Eskil. Så det var bra för att ge många speltid. När vi har tre matcher på en vecka måste vi gå runt.

LFK fick initiativet direkt. HGH ställde sig lågt och försvarade sig med hela laget. Hemmalaget hade säkert en tanke med det men det berodde också på att LFK spelade bra.

– Det blev mycket spel framför deras lag. Vi blev lite överraskade av att de backade ner så långt men vi hade bra tålamod i passningsspelet och slog inte bort så mycket bollar.

Det sista lilla saknades dock och det var inte förrän sista kvarten mot paus som LFK fick igång kantspelet och fick in lite bollar framför mål.

Målchanserna lös dock med sin frånvaro. Frånsett ett skott i burgaveln av Maja Ljungberg skapades inte något av värde åt något håll.

– Det är svårt att tränga sig igenom och dessutom hade vi en forwardstrio som gjorde sin första match tillsammans. Så det tog lite tid innan de var synkade.

I paus pratade LFK om att få igång ett bättre djupledsspel både på kanterna och centralt. Maja Ljungberg fick därför en mer offensiv roll från sin mittfältsposition.

I inledningen av andra fick LFK utdelning då Alma Åkerborg hittade in till Milly Göstasson framför mål. Forwardssamarbetet innebar 1-0 till Laholm.

LFK fick ihop helheten i sitt spel på ett bättre sätt i andra halvlek. Nämnda Maja Ljungberg bröt igenom och hade ett avslut i ribban.

HGH ändrade inte sitt sätt att spela. Spelet var förlagt till hemmalagets planhalva. LFK gjorde en hel del ändringar i laget och sista 20 gick spelet lite i stå för LFK.

– Det är ingen jättefotbollsmatch på slutet. Det blir mycket kamp och HGH ändrar lite och sätter mer långt bakom vår backlinje, säger Åberg.

Med fem minuter kvar att spela fick HGH ett läge när LFK missade ett uppspel. En hemmaspelare blev ren mot mål men LFK:s målvakt Alma Cederquist klarade friläget.

– Bra gjort av Alma. Hon är duktig i de lägena. Det var HGH:s enda målchans, så det hade varit snöpligt om det blivit mål.

LFK hade chanser att döda matchen men HGH:s målvakt var bra och kom ut och parerade. Matchen slutade 1-0 till Laholm som därmed är klart för DM-semi.

– Med tanke på hur mycket ändringar vi gör i laget inför och under matchen är det jättestarkt att vinna och ha så stort bollinnehav. Det tyder på att vi följer vårt sätt att spela.

Någon som förtjänar plus i kanten?


– Alma (Cederquist) räddar ett friläge. Det är det hon gör på hela matchen och det är jättebra. Men överlag var det bra fokus och koncentration. Alla förtjänar credd.

I semifinalen möter LFK vinnaren mellan Falkenberg och Fjärås. Den matchen ska spelas senast den 7 augusti.

– Vi kan satsa på DM utan att det går ut över serien. Nu när vi kommit så här långt vill vi självklart gå hela vägen, avslutar Åberg.

Även herrarna är vidare till kvartsfinal i DM och möter Leikin på bortaplan den 28 juni.


Alma Cederquist räddade ett friläge från HGH i slutet av matchen. Foto: Halmstadsport