SPORT 2022-06-27 KL. 14:26

LFK till DM-semi mot Falkenbergs FF

Av Johan W Jönsson

Laholms FK har brutit DM-förbannelsen med besked. Efter seger med 3-2 mot division 4-laget IF Leikin är LFK nu framme i semifinal. ”Det har inte hänt sedan 2013 i varje fall”, säger tränare Joseph Wahlund.

LFK till DM-semi mot Falkenbergs FF
Laholms FK besegrade IF Leikin med 3-2 (2-2) och gick vidare till semifinal i DM. Foto: Halmstadsport

Laholm har genom åren haft svårt att hävda sig i DM. I år har det dock blivit ändring på det och nu är LFK ett av bara fyra återstående lag. I semin besegrades IF Leikin på usla Halmstad Arena P1.

Laholm startade med bänkspelarna och de som inte var tillgängliga senast. Sex ändringar i startelvan sedan segern mot Åstorp och flera nyckelspelare på bänken.

– Vi spelade med det vi hade tillgängligt. Hade jag haft fler spelare att tillgå hade jag nog spelat med ett mer renodlat B-lag, säger LFK-tränaren.

– Halmstad Arena måste få en känga. Det ska vara plan ett och det var det sämsta jag sett. Det var hårt, kaninhål, kaninskit, inte vattnat på evigheter - helt gult. Riktigt dåligt!, dundrar Wahlund.

– Man förstår att modet sjunker lite när man är van att spela på något annat. Jag försökte att inte måla fan på väggen men man märkte på killarna att de inte tyckte det var så kul.

LFK tog tag i taktpinnen från start men den svårspelade planen gjorde det svårt att koppla ett rejält grepp om matchen när rullande bollar plötsligt studsade upp i knähöjd.

Leikin har ett meriterat anfallspar i Nehat Bregaj och Jasmin Barucic som sög åt sig mycket bollar och vållade LFK en del bekymmer.

– Deras spelidé var att hitta dem och sedan fylla på, oavsett var de fick bollen i princip. Vi hade lite problem med det i första. Samtidigt hittar vi in mellan deras lagdelar ganska bra.

LFK gjorde 1-0 efter kvarten spelad då Hasanen Nazar spelade fram Ludvig Larsson som placerade bollen i nät.

Gästerna trummade på och försökte hitta vägar genom Leikins försvar. När hemmalaget var inne i LFK:s straffområde för första gången fick de en straff till skänks.

– Det är pinsamt! Viggo (Dahl) gör en klockren brytning, deras spelare skriker och så får de straff som assisterande tar. Domaren hade blåst hörna.

Nehat Bregaj satte dit bollen till 1-1 på straffen. Efter kvitteringen fick Leikin energi och resterande 20 minuter mot paus blev jämna.

Bregaj gjorde också 2-1 då han läckert och oväntat lobbsköt bollen från kanten över Max Johnsson i LFK-kassen.

– Ett sjukt mål där han drar den med vänsterfoten. Ingen förväntar sig ett skott där. Det är bara att lyfta på hatten, säger Wahlund.

– Vi hade 1-0, spelar en division högre och vet att vi inte har 100 procents engagemang i matchen. Efter deras 2-1-mål var jag lite orolig. Skönt med en kvittering innan paus.

Hasanen Nazar stod för 2-2-målet. Rasmus Vångendal vrickade fram bollen och ”Hasse” tryckte av på ett tillslag i det hörn där målvakten kom ifrån. Ett fint mål.


Ludvig Larsson gjorde 1-0 för LFK. Framspelningen stod Hasanen Nazar för. Rasmus Vångendal (till höger) spelade fram till "Hasses" 2-2-mål. Foto: Halmstadsport


I paus pratade LFK om att mala på. Då skulle förhoppningsvis Leikin inte orka i den tryckande hettan då LFK tränar mer. Redan efter en minuts spel i andra brände Simon Palmkvist ett friläge.

– Där och då tog vi över ännu mer och sedan har vi resten av matchen fram till att de chansar på slutet, säger Wahlund.

LFK gjorde 3-2 i matchminut 66 och det var inte oförtjänt då gästerna haft ett par halvchanser och hemmakeepern gjort ett par bra räddningar.

Hasanen Nazar satte bollen till Teo Svensson som körde två gubbar och tryckte in 3-2 med vänsterfoten.

Efter timmen spelad hade Adam Vernersson, Olle Johansson och Herman Johansson kommit in i spel. Det gjorde att LFK fick bättre tryck framåt.

– Vi hade rätt bra kontroll på matchen och hade bollen mest på deras planhalva. På slutet chansade de med fyra anfallare, drog längre bollar och skapade någon situation.

Högst betyg efter matchen kvitterade Hasanen Nazar och Ludvig Larsson ut. Även Teo Svensson, som varit sjuk, var bra så länge han orkade.

– Överlag helt okej och en ganska rättvis seger. Några spelare var fortfarande lite trötta sedan matchen innan och det var ju midsommar mellan.

Semifinalen mot Falkenbergs FF spelas hemma på Glänninge Park tisdagen den 2 augusti. I den andra semin möts Lilla Träslövs FF och Tvååkers IF.


Teo Svensson på väg att göra 3-2 till LFK. Det målet blev matchavgörande och förde Laholm till DM-semifinal. Foto: Halmstadsport