Klik venligst
SPORT 2022-09-05 KL. 14:00

LFK slog jumbon på tjejdagen

Av Johan W Jönsson

Laholms FK behövde inte förta sig och tog en stabil seger mot tabelljumbon Staffanstorp under klubbens tjejdag. LFK vann med 4-0 efter ledning 3-0 i paus. ”Vi gör väl inte vår bästa match rent spelmässigt men efter några tuffa matcher var det nog skönt för spelarna att det var lite mer avslappnat”, säger tränare Peter Åberg.

Ebba Efraimsson visade vägen med sitt 1-0-mål mot Staffanstorp. LFK vann matchen med 4-0. Foto: Johan W Jönsson

När lagen möttes i våras blev det 1-1. En missräkning för LFK som borde vunnit. Enligt Åberg var laget dock inte riktigt i samma balans som man är i nu.

Målvakten Isabel Sandström fick kasta in handduken under matchdagen på grund av sjukdom. I hennes ställe vaktades målet av flicklagsspelaren Ally Johansson.

– Det var en bra match för henne att få göra division 1-debut. Inte lätt att kastas in med så kort varsel men hon har utvecklats stadigt och skötte sig utmärkt, säger Åberg.

Matchen i sig var inte mycket att orda om. Det var långa stunder spel mot ett mål. Det utan att LFK egentligen spelade särskilt bra.

Ebba Efraimsson gjorde 1-0 redan efter tio minuter då hon mötte Moa Larssons hörna med bredsidan på den bakre stolpen.

LFK firade målen med att springa till läktaren och göra high five med föreningens flicklagsspelare som avslutade tjejdagen med att stötta damlaget på matchen.

Efter 20 minuters spel gjorde LFK 2-0. Meja Staffansson vann boll och Julia Olsson spelade fram Isabelle Axeldal i djupet. ”Bella” var behärskad i avslutet.

Kort därefter gjorde LFK också 3-0. Linnea Nilsson spelade fram Axeldal som blev nerriven i straffområde och satte själv dit elvametaren.

Nilsson själv var nära att utöka till 4-0 innan paus men bollen tog i stolpen. LFK var betydligt närmare fler mål än vad Staffanstorp var att spräcka målnollan.

Målen firades med high fives mellan damlagsspelare och de blivande damlagsspelarna. Foto: Johan W Jönsson

Andra halvlek blev till stora delar en transportsträcka mot slutsignalen. Linnea Nilsson gjorde 4-0 framspelad av Agnes Ebbesson. Linnea vann ett motlägg och placerade in bollen i minut 75.

– Vi är inte supernöjda med vår prestation. Det var lite slarvigt och mycket tekniska misstag. Många ville nog ganska mycket. Det var tjejdagen och vi mötte ett lag vi ska slå.

– Det var en fråga om det skulle trilla in en massa mål eller om det skulle ebba ut. Sett till tiden vi har bakom oss med tuffa matcher och lite folk så blev det lite för avslappnat.

Ally Johansson kvitterade ut beröm efter sin debut i mål. Även om det blev en mycket lugn sådan då Staffanstorp inte hade mycket framåt.

– Det hon hade gjorde hon bra. Hon var säker i luftspelet. Givet förutsättningarna med att hon blir inkastad med så kort varsel så tycker jag att hon ska lyftas fram.

Även Isabelle Axeldal och Linnea Nilsson kvitterade ut höga individuella betyg. Men Åberg vill gärna framhäva att alla spelare visar god inställning och attityd.

LFK:s tjejdag sätter fokus på klubbens flicklagsspelare. Efter gemensam träning på förmiddagen väntade hamburgare och damlagsmatch.

– Det blev en fin inramning och tjejerna var med i omklädningsrummet efteråt och sjöng segersången. Det var väldigt kul och lyckat!

Vad betyder tjejdagen för LFK?

– Den är viktig! Framförallt att vi sprider hur god sammanhållningen är mellan lagen till de yngsta. Det är viktigt att de får förebilder att se upp till, säger Åberg.

LFK har bara en förlust på åtta matcher och har faktiskt möjligheter att nå sjätteplatsen som innebär kval för fortsatt division 1-spel efter omgörningen av serierna.

I kommande omgång väntar nästjumbon Lörby på bortaplan. Det är också en match LFK ska vinna. Då är Vilma Lind och kanske Amelie Wennström åter i spel efter resa och sjukdom.

Damlaget hade gott stöd av flicklagsspelarna i ungdomssektionen vid segermatchen mot Staffanstorp. Foto: Johan W Jönsson