Klik venligst
SPORT 2023-09-11 KL. 14:18

LFK på säker mark efter viktig seger

Av Johan W Jönsson

Laholms FK tog en synnerligen betydelsefull seger när Sävedalen slags tillbaka med 2-1 (1-1) hemma på Glänninge Park efter Adam Vernerssons dubbel. Nu är LFK på säker mark i tabellen för första gången på länge.
– Det jag är mest nöjd med är att vi har hittat en identitet i vårt spel igen. Att vi vinner är en effekt av det, säger tränare Joseph Wahlund.

LFK på säker mark efter viktig seger
Adam Vernersson är LFK:s bästa målskytt i år och sänkte Sävedalen med sina två baljor. Foto: Johan W Jönsson

LFK-tränaren tar inte ordet ”stökig” i sin mun men det var nog ändå vad veckan innan match var. Henrik Johansson och Zemri Callaku var avstängda sedan förra matchen.

Herman Johansson fortsatt sjuk och på sista träningen innan match skadade Lirak Cakolli foten. Dessutom fick LFK flytta träningar. Ingen optimal uppladdning alltså.

– Nu fick jag göra fyra, fem ändringar istället för två, tre som jag brukar göra. Men jag var inte orolig. Spelarna som kommer in är duktiga. Så sett var det inga konstigheter, säger Wahlund.

Jonatan Falk bildade mittbackspar med Stefan Radovanovic medan Adam Johansson klev ut som högerback. På mittfältet tog Teo Svensson plats med Besnik Callaku som var åter efter skada.

– Jag vill att de som kommer till Glänninge ska känna igen sig så att de vill komma igen. Jag tryckte på det inför matchen då vi visste att det skulle komna mycket folk.

LFK tog tag i matchen från start och redan efter tio minuters spel tog hemmalaget ledningen när Adam Vernersson hittade rätt med vänsterfoten sedan LFK vunnit boll på offensiv planhalva.

– Sävedalen gick inte på honom utan följde med löpningar så Adam kunde bara vandra fram med bollen och skjuta in den med vänstern. Jättebra presspel av oss, säger Wahlund.

Första halvan av första halvlek var LFK:s bästa i matchen och utöver målet hade de vita även två ramträffar. En ribbträff av Ludvig Larsson och en stolpträff av Lucas Ragnarsson.

– Vi hade mycket boll på offensiv planhalva och höll Sävedalen framför oss. Det blev farligt vid två bolltapp. Ena gången blev det offside. Andra gången gjorde de mål.

Tungt, tyckte Wahlund att åka på ett mål på ett av två egna misstag efter tappade bollar på egen planhalva. 1-1 i paus speglade inte direkt matchbilden.

– Motståndarna är duktiga på att utnyttja våra misstag. Samtidigt är vi bra på det också. Vi gör mål efter bollvinster i den här matchen, säger LFK-tränaren.

LFK firar Adam Vernersson matchavgörande 2-1-mål som kom i matchminut 67. Foto: Mattias Johansson

I paus justerade Wahlund en taktisk detalj men i stort var det bara att köra på. Känslan i halvtid var att LFK skulle få utdelning i andra halvlek.

– Vi har bra go och flow i allt vi gör såväl på träning som på match. Jag tycker att vi har full kontroll i andra halvlek och man bara väntade på ett mål.

Sävedalen skapade ingenting utav värde. Max Johnsson i hemmakassen behövde inte göra en enda räddning sista 45. LFK var nära att göra 2-1 men Ludvig Larsson missade ett friläge.

Efter flera halvchanser kom så utdelningen på en sylvass omställning sedan LFK vunnit boll utanför eget straffområde och Ludvig Larsson spelat fram Adam Vernersson till öppet mål.

– Otroligt rättvist! Jag vet inte om Adam är bättre än förra året men han är definitivt mer målfarlig. Han visar alltid stort hjärta och orkar hur mycket som helst, säger Wahlund.

Adam Vernersson är LFK:s bästa målskytt med sex baljor och kvitterade ut bäst betyg tillsammans med nya mittbacksparet Radovanovic/Falk i en stark laginsats.

I kommande match väntar topplaget Husqvarna på bortaplan. Det är det enda lag som varit mer formstarkt än vad LFK varit under hösten.

– Det är en tuff match. De ser vassa ut och är hemmastarka. De har en helt annan spelarbudget än vad vi har men vi är elva och de är elva. Vi ska utnyttja det vi är bra på, avslutar Wahlund.

– Vi har en lagmoral som inget annat lag i den här serien har, fortsätter LFK-tränaren.

Hur många var det då i publiken? 370 enligt domarrapporten från utmärkte rättsskiparen Alexander Eriksson, Halmstad.

LFK:s lag mot Sävedalen (4-3-3):

Max Johnsson -

Adam Johansson, Stefan Radovanovic, Jonatan Falk, Nils Hedström -

Teo Svensson, Besnik Callaku, Lucas Ragnarsson (K) -

Adam Vernersson, Gjenis Zeqiri, Ludvig Larsson

Avbytare: Amadeus Bäckman (mv), Viggo Dahl, Harry Nilsson, Hamodi Wasmy, Jakob Larsson