Klik venligst
SPORT 2024-07-01 KL. 13:50

LFK nära tre poäng mot individuellt skickligt Frölunda

Av Johan W Jönsson

Matchen mellan Laholms FK och Västra Frölunda blev sevärd. Mötet slutade 3-3 (2-2) och bjöd alltså på sex mål. Ett av dem inprickat från över halva plan av LFK:s Zemri Callaku.
– Det känns som en förlust. Jag var jättebesviken över att vi inte vann efter matchen, säger tränare Joseph Wahlund.

LFK nära tre poäng mot individuellt skickligt Frölunda
Zemri Callaku laddade från egen planhalva och gjorde 3-2 till LFK. Frölunda kom dock tillbaka till 3-3. Foto: Halmstadsport/arkiv

Han brukar ha för vana att rotera i laget men den här gången mönstrades för en gångs skull precis samma elva som i matchen före mot Hittarp (seger 2-0).

Västra Frölunda har ett samarbete med IFK Göteborg och kom med ett starkt lag till Laholm. Linus Carlstrand i gästerna har allsvenska minuter i benen 2024.

– Vi visste att de skulle komma med ett bra lag och ungefär hur de spelade. Men det är först när matchen börjar som spelarna vet hur det känns att möta allsvensk rutin, säger Wahlund.

Det small redan efter ett par minuter. Frölunda fick frispark och den dundrades i mål av Haris Avdiu, som är tillbaka från Torslanda. Wahlund jämförde träffen med ”Super-Mac”.

– Frisparken var så hård så att… Jag gjorde referensen till Super-Mac i pausen men det var ju ingen i laget som fattade vem det var. Spelarna är för unga, säger Wahlund.

Bara minuter efter kvitterade LFK då Zemri Callaku hittade ut till Adam Vernersson som avancerade och satte bollen i sidled till Gjenis Zeqiri som fick bra träff upp i krysset.

Zemri Callaku var mycket nära att göra 2-1 då han testade från halva plan mot en långt utstående bortakeeper. Men bollen slank bara någon centimeter utanför stolpen.

Istället tog Frölunda på nytt ledningen. Hårdskjutande Avdiu och Linus Carlstrand går hela tiden i djupled och efter tio minuter blev den sistnämnda ren mot mål och rullade in 2-1.

LFK hade flera bra anfall med bra inläggslägen men fick inte till dem och det fick man inte vid 2-2 heller men Gjenis Zeqiri nöp till på Nils Hedströms retur och bollen gick i mål.

– Målvakten fick inte grepp om bollen och Gjenis petade in den. Det är det man vill att han ska göra. Han har själv varit kritisk till att han gjort för lite poäng. Så det var skönt med två mål.

Gjenis Zeqiri fick det att lossna och gjorde två mål mot Frölunda. Totalt har det blivit tre mål från den förre skyttekungen under våren. Foto: Bildbyrån/arkiv

Endast en kvart var spelad och publiken hade redan fått se fyra mål. LFK fick bättre ordning på presspelet och på sitt försvarsspel med en typ av ”5-3-2”-formation defensivt.

– ”Bes” (Callaku) punktade deras sexa (Noah Tolf). Det är första gången jag punktat bort en spelare. Han är duktig på att slå djupledspassningar. Nu fick deras backlinje slå bollarna istället.

Tolf rörde knappt bollen på hela matchen och när bollarna kom nerifrån sprang Frölundas anfallare offside. LFK hade ett antal hörnor och skapade bra tryck men även Frölunda hade boll.

– Båda lagen föll hem och så fort de fick bollen ville de sätta den på djupet och kontra. I pausen pratade vi om vi var bekväma med att ligga lågt och det var vi, så vi fortsatte.

Frölunda skapade i stort sett ingenting första delen av andra halvlek medan LFK kom till diverse inlägg, instick och inspel. Såväl Besnik Callaku som Simon Palmkvist hade lägen.

– Det kändes som att vi skulle göra mål och så kom det med kvarten kvar då Zemri drog till från egen planhalva. Han hade testat två gånger innan då målvaken stod för långt ut.

Ett riktigt drömmål från långt håll över den långt utstående bortakeepern och 3-2 till LFK. Då var känslan att det skulle bli hemmaseger eftersom att LFK hade bra kontroll på matchen.

Men repliken kom snabbt. LFK gick bort sig lite på kanten för en gångs skull, inlägg och efter flipperspel fick Linus Carlstrand bollen i nät på sant måltjuvsmanér.

– Han lyckas trä in den mellan benen på en av våra spelare. Bollen har knappt styrfart men Max (Johnsson) ser inte den och den går i nät. Otroligt surt!

LFK hade chanser att avgöra. Två nicklägen av Lucas Ragnarsson. Ett öppet läge från straffpunkten som gick precis utanför och en nick i burgaveln på hörna.

– Zemri träffade ovansida ribba med ett skott utifrån. Vi skapade mycket chanser och gjorde en bra match men Frölundas individuella skicklighet på anfallarna gör att de gör tre mål.

Hade LFK vunnit hade det bara varit tre poäng upp till kvalplatsen inför hösten. Nu är det istället fem pinnar upp till Astrio och ytterligare tre upp till Varberg som toppar tabellen.

– Jag var jättebesviken efter matchen. Det var två förlorade poäng. Hade vi bara varit tre poäng ifrån kvalplatsen efter vårsäsongen hade det varit extremt bra gjort, säger Wahlund.

Men ni har ändå gjort en bra vår?

– Totalt har vi gjort det med tanke på att det är stark serie där topplagen är bra. Och mot dem har vi spelat bra. Sedan har vi två plumpar mot Jonsered och Bergdalen. Där ska vi inte förlora.

– Hade vi vunnit de två matcherna hade vi varit på kvalplats men det går inte att skylla på något. Vi får tänka till inför konstgräsmatcherna borta i höst och justera vårt spel lite där.

Nu väntar tre veckors uppehåll för LFK. Den 27 juli är det träningsmatch mot division 2-laget Räppe. Två dagar senare väntar slutspelsmatch i DM mot division 3-laget Galtabäck.

Måns Sjöstrand har börjat träna med LFK då han är hemma i Laholm igen efter studier i Östersund. Adam Johansson ska flytta till Växjö för studier men är tillgänglig för spel.

Fotnot: ”Super-Mac” är en brittisk humoristisk fotbollsserie. Den handlade om en skotsk jätte vid namn Mac Mahoney som sköt som en häst sparkade, den så kallade "stora kanonen”.

Källa: Seriewikin

LFK:s lag mot Frölunda (4-3-3):

Max Johnsson -

Adam Johansson, Herman Johansson, Jonatan Falk, Nils Hedström -

Besnik Callaku, Zemri Callaku, Lucas Ragnarsson (K) -

Adam Vernersson, Gjenis Zeqiri, Simon Palmkvist

Avbytare: Amadeus Bäckman (mv), Viggo Dahl, Laurent Qitaku, Jakob Larsson, Ludvig Larsson, Hugo Persson