Klik venligst
SPORT 2022-09-19 KL. 13:11

LFK nära seriesegern efter vinst i seriefinalen

Av Johan W Jönsson

Laholms FK vann seriefinalen mot Vinbergs IF med klara 3-0 (1-0). Nu kan LFK bli mästare i kavaj redan på fredag om Halmia tappar poäng mot Åsa. Annars har laholmarna två chanser på sig att plocka de två poäng som krävs. ”Vi gör en toppinsats när det behövs som mest”, säger LFK-tränare Joseph Wahlund.

LFK nära seriesegern efter vinst i seriefinalen
Herman Johansson var planens gigant. Här firar han 1-0 med en slags "fågeldans". Foto: Johan W Jönsson

Tränare Wahlund hade gjort två ändringar i startelvan sedan förlustmatchen mot Stafsinge. Formstarka Teo Svensson och Hamodi Wasmy gick in i laget.

– Det har varit otroligt taggade spelare hela veckan. Känslan var att vi inte skulle ge bort något för att vi inte är med i matchen utan i så fall för att Vinberg är bättre än oss, säger Wahlund.

Matchen var jämn inledningsvis. LFK hade valt att sätta en något lägre press än vanligt och det var mest spel på gästernas planhalva.

– Vi visste att ytorna fanns bakom deras backlinje och det utnyttjade vi på ett bra sätt när vi vann boll. Vi fick otroligt stora ytor.

LFK var vassa i omställningarna. Närmast ett mål var Adam Vernersson som hade ett klingande avslut i stolpen. Laholm hade också ett mål bortdömt för offside.

1-0 kom i minut 21. Lite turligt då Herman Johanssons nickskarv styrdes i mål av hemmaspelare. Hörnan slogs av Hamodi Wasmy.

– Vi gör en bra första halvlek i 35 minuter. Sedan är det en straffsituation och efter det trycker Vinberg på och Rasmus (målvakt Lundgren) plockade någon boll.

Det var mycket, mycket nära att Vinberg fick straff när Teo Svensson gick bryskt fram i straffområdet. Domaren i bra position friade dock.

– Teo tyckte inte att det var straff och domaren tyckte att Vinbergs spelare sökte den. Andra tyckte att det var straff. Det vi fick emot oss förra matchen gick med oss nu, säger Wahlund.


Adam Vernersson hade ett klockrent avslut i stolpen i den första halvleken. Foto: Johan W Jönsson


Vinberg fortsatte bra även efter paus men hade svårt att skapa målchanser mot ett LFK som offrade sig i försvarsspelet och skyddade sin bur.

Efter timmen gjorde LFK 2-0 genom Besnik Callaku. Bortalaget vann boll och innan hemmalaget hann organisera sig smällde ”Bes” in bollen med ett skott utifrån.

– Jag tycker att vi dominerar matchen efter 2-0. Vinberg har en hel del boll men kommer ingen vart utan spelar mest i sidled.

I minut 70 gjorde Nils Hedström 3-0 direkt på frispark sedan Adam Vernersson blivit fälld. Det blev spiken i kistan och LFK kunde gjort ytterligare ett par mål.

– Det var motorväg för oss i nästan varenda anfall när vi vann bollar. Rasmus får göra en räddning på slutet när det redan står 3-0.

Tränare Wahlund var mycket nöjd med insatsen i matchen och betygsätter den som topp-fem under de tre åren med honom som huvudtränare.

– Helt rätt läge! Det är nu i slutet man vill vara som bäst. Nu har vi plusstatistik på alla lag i serien. Vi förlorar inte två matcher på rad. Det händer inte!, säger Wahlund.

Herman Johansson, i Vinberg i fjol, var planens gigant från sin mittbacksposition. Men Wahlund hyllade den kollektiva insatsen efter matchen.

– Herman var planens kung! Det lyste i ögonen på honom. Men många stack ut. Jag jättenöjd med alla. Även de som inte spelade och följde med upp för att stötta.

Wahlund kommer att följa matchen mellan Halmia och Åsa på plats på fredag. Tappar ISH poäng är LFK mästare i kavaj.

– Visst vill man avgöra av egen kraft men desto tidigare det är klart, desto bättre. Vi har dubbla chanser att lösa det här själva annars.

LFK behöver två poäng på de två avslutande omgångarna (Vejby hemma och Ytterby borta). LFK blir som sämst tvåa vilket genererar i en kvalplats.

Till matchen mot Jonas Axeldal-tränade Vejby är Hasanen Nazar tillbaka efter avstängning. Samtliga spelare ska vara tillgängliga om inget händer i veckan.


Nils Hedström pangade in 3-0 på frispark. Foto: Johan W Jönsson