Klik venligst
SPORT 2022-09-12 KL. 13:40

LFK missade chansen att döda serien

Av Johan W Jönsson

Laholms FK hade ett gyllene läge att ta död på spänningen i division 3. Vid seger hade LFK mer eller mindre säkrat en plats i division 2. Istället blev det en snöplig uddamålsförlust i hallandsderbyt mot bottenlaget Stafsinge. ”Det är otroligt att vi inte får in bollen!”, säger tränaren Joseph Wahlund.

LFK missade chansen att döda serien
Vanlig syn i matchen mellan LFK och Stafsinge. Hemmalaget låg på men fick inte in bollen. Gästerna vann med 2-1. Foto: Johan W Jönsson

Det stod 2-1 till Stafsinge i paus och det resultatet stod sig tiden ut. LFK åkte på en straff redan i den första minuten och den starten var det så klart ingen som var beredd på.

En hemmafrispark gick till Stafsingeforward och i momentet efter pekade domaren på straffpunkten. Protesterna uteblev men från sidan såg det billigt ut.

– Den var jättebillig! Deras forward slängde sig och fick straff. Det var tydligen bara att skrika så fick man straff eller frispark, säger Joseph.

Efter den märkliga starten på matchen hämtade sig LFK och kvitterade genom Besnik Callaku. Han vann boll och avancerade. Avslutet touchade en gäst och gick i en båge över bortakeepern.

Efter 1-1-målet
i den sjunde minuten tog LFK över och Callaku fick ett bra läge att göra 2-1 men fick inte träff på bollen. Istället kom en ny kalldusch för hemmalaget när Stafsinge gjorde 2-1.

– Ett riktigt slumpmål. Inspark, skarv, skarv och avslut från 35 meter. Skitsnyggt men de gör inte om det. Helt otroligt!

– När de gör 2-1 blir vi lite oroliga och hanterar situationen fel och jagar istället för att nöta på. Vårt spel kunde nog upplevas som stressat från sidan.

Wahlund var inte nöjd med första halvlek. Han tyckte att det kändes som att LFK kastade bort 45 minuter mot ett lag som man ska var bättre än.

LFK hade möjligheter, bland annat ett avslut i överliggaren av Lucas Ragnarsson. Men spelet hackade betänkligt mot halvtidsvilan.


Adam Vernersson klev ner från sin position som ytter till mittfältet för att bidra med sitt driv. Här skjuter han i block. Foto: Johan W Jönsson


Tre byten gjordes i paus. Adam Johansson, Viggo Dahl och Ludvig Larsson utgick till förmån för Jesper Wennström, Hasanen Nazar respektive Hamodi Wasmy.

– De som gick ut var inte sämre än några andra. Jag ville få in Adams (Vernersson) driv på mitten och Jespers egenskaper som ytter på kanten, motiverar Wahlund.

I andra halvlek var det långa stunder spel mot ett mål. Det kändes som en tidsfråga innan LFK skulle få in bollen men målet kom inte.

Stefan Radovanovic, Edmond Tasimder (x3), Besnik Callaku och Hamodi Wasmy var alla nära men bollen gick i block, strax över, missades med en knivsudd eller också klarade målvakten.

LFK kunde mycket väl tilldömts en straff för hands men domartrion friade och hemmaspelarna blev allt mer frustrerade.

– Vi bör göra minst ett mål första delen av andra halvlek och jag tycker att vi ska ha en straff. Sista 20 blir det ängsligt, fokus på domaren och inget ordnat spel.

Visst fanns det chanser även mot slutet men det var en sådan dag där bollen inte ville in. Tvåmålsskytten Albin Malmlöf Johansson var nära 3-1 på en kontring men chippade utanför.

– Bytena i paus gav energi men vi fick inte in någon boll. Det är otroligt att vi inte gör mål!, säger tränare Wahlund.

Kunde ni gjort något annorlunda?


– Oavsett så får vi en straff mot oss i första minuten och det går inte att förbereda sig på. Oavsett hur mycket vi förberett oss på Stafsinge.

– Vi visste att de skulle spela 4-4-2 och att de skulle tjonga och chansa. Men vi har inte åkt på ett så tidigt baklängesmål tidigare och har inte fått en enda straff emot oss.

LFK:s lycka var att toppkonkurrenten Vinberg också förlorade (Kongahälla borta, 2-1). LFK är två poäng före Halmia och har en match mindre spelad. LFK är fyra poäng före Vinberg.

– Serien hade varit död om vi vunnit. Nu får vi döda den mot Vinberg på lördag istället. Vi har själva avgörandet i egna händer, säger Wahlund och fortsätter:

– Det är ingen katastrof om vi förlorar. Då har vi ändå det fortsatt i egna händer. Tar vi poäng så ser det ännu bättre ut, avslutar LFK-tränaren.

Hasanen Nazar är avstängd i seriefinalen mot Vinberg. Teo Svensson, som avgjorde matchen innan, bör dock vara tillbaka efter sjukdom.


Besnik Callaku gjorde LFK:s mål och var hemmalagets bästa spelare i derbyt mot Stafsinge. Foto: Johan W Jönsson