Klik venligst
SPORT 2022-08-15 KL. 16:08

LFK knep viktig poäng mot serieledarna

Av Rickard Gustafsson

Det blev en händelserik och högdramatisk tillställning när LFK-damerna damer tog emot serieledarna och hårdsatsande Trelleborgs FF på Glänninge IP, 2-2 (0-1). En viktig poäng, som kunde varit tre, i en fysisk match som innehöll i princip allt: fyra mål, två utvisningar, skador, missad straff för LFK men också ett sent poängräddande hemmamål.

Isabelle Axeldahl och övriga LFK-are stod upp på ett förtjänstfullt sätt mot hårdsatsande Trelleborgs FF. Isabelle kunde också gett LFK ledningen i den 81:a minuten på straff men skottet gick över. Foto: Johan W Jönsson

Serieledande Trelleborgs FF har tydliga ambitioner att kliva uppåt i seriesystemet och hade innan matchen mot Laholms FK plockat elva segrar på tretton matcher.

Ett motstånd som LFK hade stor respekt för och därför lade tränare Peter Åberg på förhand upp en tydlig taktik. Fokus skulle ligga på ett kompakt försvarsspel för att därigenom tajta till ytorna för de spelskickliga skåningarna och sen hugga på kontringar när lägen uppstod.
– Det finns några lag i den här serien som är väldigt skickliga på att föra spelet. Vi drog oss inte tillbaka men var kompakta och det blev ställningskrig, säger Peter Åberg.

TFF tog ledningen efter 21 minuter och fram till dess hade serieledarna inte skapat en enda rejäl målchans trots stort bollinnehav.

Surt, ansåg LFK som påtalade att målet föregicks av en grov hands-förseelse på en TFF-spelare vilket inte domarteamet upptäckte.
– Jag har sett situationen på video efter matchen och det förstärker bara att det var hands, säger Peter Åberg.

I slutet av första halvlek fick TFF:s målvakt syna det röda kortet när hon stoppade ett skott av Ida Axeldahl, som fått en passning i djupet av Blerina Mazreku, fem meter utanför straffområdet.

I paus beslutade LFK:arna att försöka dra nytta av det numerära överläget genom att inte toksatsa för kvittering direkt i andra halvlek.
– Det går inte att tjuvrusa mot ett så spelskickligt lag även om man är en man mer, men vi växte in i matchen och fick utdelning, säger Peter Åberg och åsyftar Linnea Nilssons kvittering i den 65:e minuten efter fin framspelning av planens bästa LFK-spelare, Edit Bernsfeldt.

18-åriga Edit Bernsfeldt gjorde sin bästa division 1-match mot serieledande Trelleborgs FF. Foto: Johan W Jönsson

Därefter radade LFK upp chanser, varav två högkaratiga medan TFF tvingades slå ifrån sig. Meja Staffansson skruvade sånär in en hörna – räddades på mållinjen. Minuterna senare (78:e minuten) revs Maja Ljungberg ner i straffområdet och fixade straff.
En gyllene chans att lägga grunden för en överraskande trepoängare, men elvametaren sköt Isabell Axeldahl över.

I 83:e visade TFF varför de leder serien.
– Vi gick för det ordentligt men sen gör de ett jättefint spelmål. Kalldusch såklart, bara en och en halv minut efter vår straff, säger Peter Åberg.

I samband med TFF:s ledningsmål ådrog sig Blerina Mazreku en huvudskada och fick utgå. Det gav hemmalaget tid att planera nya taktiska dispositioner och chansen att kraftsamla en sista gång.

LFK är starka på fasta situationer och Meja Staffanssons hörna prickade Julia Olssons panna och 2-2 var ett faktum. I slutet av matchen fick poängräddaren utgå med en stukad fot och det gav TFF nytt syre att gå för tre poäng.

Men det blev inga mer mål, dock ytterligare en utvisning för gästerna i absoluta slutskedet.
– Ida Axeldahl petar bollen förbi mittbacken och blev senare fälld i friläge. Det fanns chanser till tre poäng och det är synd att vi inte vinner för det tycker jag vi är värda efter alla målchanserna. Samtidigt är det vi som skapar situationerna där de får gula och röda kort och det tar vi med oss från den här matchen där tjejerna visar på en helgjuten inställning, berömmer Peter Åberg.

LFK är bra på fasta situationer och mittbacken Julia Olsson är nickstark. Det visade hon i slutet av matchen när hon knoppade in 2-2 på en perfekt hörna av Meja Staffansson. Foto: Johan W Jönsson

De båda skadade spelarna, Blerina Mazreku och Julia Olsson, går dock en kamp mot klockan för att hinna komma i spelbart skick till nästa match mot FC Rosengård B.
Mazreku har fått söka vård för misstänkt hjärnskakning och Olsson slog upp en gammal skada och har en rejält svullen högerfot.
– Jag hoppas att åtminstone en av dem är tillbaka på lördag, säger Peter Åberg.