Klik venligst
SPORT 2024-05-13 KL. 11:22

LFK höll undan mot topplaget med en man mindre

Av Johan W Jönsson

Laholms FK var det spelmässigt bättre laget och tog en välförtjänt seger mot toppgänget Varbergs GIF FK i länsderbyt. LFK vann med 2-1 (1-1). Hemmalaget lyckades hålla undan med en man mindre i en kvart sedan lagkapten Lucas Ragnarsson fått två gula kort i samma sekvens.
– En skön seger! Den här typen av vinster har vi inte tagit innan under säsongen, säger tränare Joseph Wahlund.

LFK höll undan mot topplaget med en man mindre
Elis Wijk och Gjenis Zeqiri firar den förstnämndas avgörande 2-1-mål. Foto: Halmstadsport

Varberg hade chansen att återta serieledningen vid seger mot LFK. Men det var hemmalaget som uppträdde som ett topplag medan gästerna ägnade sig åt ett ständigt långbollande.

– Vi har en spelidé, det har inte Varberg. De slår bara långt. Skittråkigt men de har uppenbarligen lyckats med det då motståndarna inte scoutat dem, säger Wahlund.

Redan efter några minuters spel fick Adam Vernersson drömträff från cirka 20 meter. Bollen borrade sig in i bortakeeperns kryss. Det var Vernerssons första seriemål i år.

– Ett fint mål och skönt för ”Böna”. Vi hamnar i överläge redan från början, vi gör det bra första 25, gör ett mål men tappar lite momentum, blir något fega och faller tillbaka lite, säger Joseph.

Den lilla passiviteten ledde fram till att Varberg kunde kvittera efter halvtimmen spelad. Max Johnsson klarade det första avslutet efter ett inspel men inte returen.

– De har ett anfall på hela matchen där de hittar in mellan lagdelar och det är vid 1-1-målet. Vi faller av lite för mycket. Det är svårt att möta lag som bara spelar långt och har kvalitet i det.

LFK kom ut starkt efter paus och låste Varbergs spel på ett bra sätt. Även om hemmalaget spelade väl lyckades man dock inte skapa några stora chanser fram till 2-1-målet.

Efter 60 minuters spel återtog LFK ledningen efter en situation som först inte såg farlig ut. Herman Johansson slog en djupledsboll som Elis Wijk lobbnickade in över bortakeepern.

Adam Vernersson dundrade in 1-0 till Laholms FK. Foto: Halmstadsport

Det var den 18-årige anfallarens sjätte seriemål. Med det är han tvåa i skytteligan. Det kunde även blivit ett sjunde mål om han inte snubblat till och avslutat på sig själv.

Med kvarten kvar protesterade lagkapten Lucas Ragnarsson till sig två gula kort sedan han blivit snuvad på en straff. Domaren var nära att blåsa men höll inne med signalen.

– Domaren har pipan i munnen. Det är klart att ”Ragge” måste få reagera. Sedan hittar domaren på saker som ”Ragge” sagt för att rättfärdiga det andra gula. Det är så dåligt.

– Riktigt irriterande! Hade vi tappat poäng i den här matchen hade jag inte stått här så här lugn nu efteråt. Men jag får hålla mig lugn när det sker då jag inte vinner något på att bli utvisad.

Med uddamålsledning och en man mindre blev avslutningen nervkittlande för hemmasupportrarna. Men LFK:arna jobbade hårt och lyckades freda sitt mål.

Hemmalaget borde faktiskt punkterat matchen då Varberg flyttade fram folk i jakten på en kvittering. Oscar Murro hade två bra lägen och träffade utsida stolpe vid ett av dem.

– Vi har lägen att avgöra men det är allt för spänningen. Vi har inte vunnit den här typen av matcher tidigare i år utan bara förlorat dem. Så det var skönt att få med sig den här.

LFK:s målsättning är att klara kontraktet så tidigt som möjligt och det ser onekligen bra ut med tolv poäng och en placering precis mitt i tabellen, som leds av Astrio fyra poäng före.

– Vi vill vinna alla matcher men tolv poäng är helt okej med tanke på att vi har några nya spelare och inte fick chans att spela ihop oss hundra under försäsongen.

I nästa match väntar tabelljumbon Jonsered på bortaplan. Då får LFK, utöver Lucas Ragnarsson, även klara sig utan Zemri Callaku, som drog på sig sitt tredje gula kort i matchen mot Varberg.

– Det är så klart tunga avbräck men vi får ta det sedan. Vi har duktiga ersättare som kan gå in och göra ett bra jobb i deras ställe. Sedan får vi se vilka det blir, säger Wahlund.

Just Zemri Callaku blev utsedd till matchens lirare. Extra bra var även Herman Johansson (två assist) i mittförsvaret. Också årsdebutanten Adam Johansson kvitterade ut högt betyg.

LFK-tränare Joseph Wahlund var nöjd med 2-1-segern mot topplaget Varberg. Foto: Halmstadsport

LFK:s lag mot Varbergs GIF FK (4-3-3):

Max Johnsson -

Simon Palmkvist, Herman Johansson, Jonatan Falk, Nils Hedström -

Besnik Callaku, Zemri Callaku, Lucas Ragnarsson (K) -

Adam Vernersson, Gjenis Zeqiri, Elis Wijk

Avbytare: Rasmus Lundgren (mv), Adam Johansson, Viggo Dahl, Laurent Qitaku, Ludvig Larsson, Oscar Murro, Jakob Larsson