Klik venligst
SPORT 2024-05-06 KL. 09:32

LFK höll tätt och vann klart

Av Johan W Jönsson

Laholms FK stod inte för säsongens bästa match rent spelmässigt men det blev ändå klar seger med 4-0 (2-0) mot Sävedalen. Årets första bortaseger och hållna nolla.
– Det viktigaste var att vi vann, inte hur det såg ut. Det var skönt att ta tillbaka trean vi förlorade hemma sist, säger LFK:s tränare Joseph Wahlund.

LFK höll tätt och vann klart
Gjenis Zeqiri nöp till från 25 meter och bollen for upp i nättaket. Ett klassmål. LFK slog Sävedalen med klara 4-0 (2-0). Foto: Bildbyrån

Inför matchen hade LFK problem då båda högerbackarna Filip Larsson och Lirak Cakolli är skadade i framsida respektve baksida lår. Lösningen blev att spela Simon Palmkvist.

Laholm fick en drömstart på matchen. Zemri Callaku hittade fram till Gjenis Zeqiri, som gjorde sin första start för året, han stannade upp och dundrade in 1-0 från 25 meters håll.

– Gjenis såg att målvakten stod felplacerad och drog till när man nästan trodde anfallet var över. Väldigt bra gjort och ett klassmål, säger Wahlund.

LFK hade många situationer runt Sävedalens mål och skapade flera hörnor. Bollinnehavet var dock jämnt. Men hemmalaget höll mest till på egen planhalva.

Bortalaget gjorde 2-0 när Lucas Ragnarsson nickade tillbaka bollen till Elis Wijk som tog ner kulan med bröstet, lät den studsa och drog till på halvvolley upp i nättaket.

– Ytterligare ett klassmål. Det var fjärde matchen i rad som Elis gjorde mål. Han har fått förtroende och tagit chansen hos oss sedan han ratades i HBK, säger Wahlund.

Laholms 2-0-ledning stod sig till paus. Sävedalen hade en bra möjlighet men en nick i öppet läge gick utanför Rasmus Lundgrens stolpe. I övrigt skapade hemmalaget inget av värde.

Sävedalen var uppenbart missnöjda med sitt spel och gjorde fyra tidiga byten. Rasmus Lundgren tvingades till två räddningar efter paus men LFK hade desto fler chanser.

– Vi startar andra halvlek bra och ”Böna” (Adam Vernersson) har ett jätteläge i inledningen av andra. Kanske borde han fått straff. Det var bara en tidsfråga innan 3-0 skulle komma.

Målet kom i minut 74 när Zemri Callaku tryckte in sin första balja för säsongen i höjd med straffpunkten efter fint samspel med Nils Hedström. På stopptid gjorde Ludvig Larsson 4-0.

– Ludde är tillbaka efter säsongsarbete i fjällen. Det känns bra! Sävedalen spelade lite naivt i eget straffområde och Ludde pressade till sig bollen och satte dit den, säger Wahlund.

– Sävedalen kändes aldrig särkilt desperata och det var väldigt lugnt. Vi hade betydligt fler chanser än dem. Så resultatet var inte orättvist även om de säkert hade lika mycket boll.

LFK:arna ville gärna hålla nollan och tog ett par varningar för att stoppa omställningar på slutet. Wahlund var nöjd med den försvarsmässiga insatsen och med aggressiviteten.

– Det viktigaste var inte det spelmässiga den här gången. Det viktiga var att vinna och hålla nollan. Dessutom fick jag göra fem byten. Det är ett tecken på att man ändå gjort en bra match.

Hade du tryckt något på försvarsspelet senaste veckan?

– Jag hade pratat med både målvakterna och med backlinjen. Men det handlar mer om presspelet över hela banan. När vi fick en tidig ledning blev det lättare att ligga rätt.

Vikarierande högerback Simon Palmkvist gjorde en bra match och stack ut tillsammans med Besnik Callaku och Gjenis Zeqiri, som båda gjorde sina första starter för säsongen.

Filip Larsson lämnar nu LFK för moderklubben Båstads GIF. Detta då han vill satsa på sin civila karriär. Ersättaren är redan klar. Adam Johansson är hemma efter säsongande.

I kommande match väntar länsderby mot serieledande Varbergs GIF. De är fortsatt högst upp i tabellen trots att de föll mot Landvetter senast. En tuff nöt för LFK att knäcka.

LFK:s lag mot Sävedalen (4-3-3):

Rasmus Lundgren -

Simon Palmkvist, Herman Johansson, Jonatan Falk, Nils Hedström -

Besnik Callaku, Zemri Callaku, Lucas Ragnarsson (K) -

Adam Vernersson, Gjenis Zeqiri, Elis Wijk

Avbytare: Max Johnsson (mv), Viggo Dahl, Stefan Radovanovic, Harry Nilsson, Laurent Qitaku, Jakob Larsson, Ludvig Larsson