Klik venligst
SPORT 2022-09-12 KL. 18:32

LFK gjorde mål efter 16 sekunder – vann stort

Av Johan W Jönsson

Redan efter 16 (!) sekunder slog Laholms FK:s Ida Axeldal till och gjorde 1-0 mot bottenlaget Lörby IF. LFK vann till slut med hela 8-2 efter ledning 4-0 i paus. ”Denna och förra matchen var matcher vi skulle vinna. Vi tar sex poäng och gör tolv mål. Det är jag nöjd med”, säger tränare Peter Åberg.

LFK gjorde mål efter 16 sekunder – vann stort
Ida Axeldal gjorde mål redan efter 16 sekunder mot Lörby. LFK vann med 8-2 och Ida gjorde ytterligare två mål i matchen. Foto: arkivbild

Maja Ljungberg och Linnea Nilsson fick kasta in handduken inför matchen på grund av sjukdom respektive cykelolycka. In i deras ställe kom Alma Åkerborg och Milly Göstasson.

– Linnea krockade med en annan cyklist på väg till jobbet. Men hon hade hjälm och mår efter omständigheterna bra, säger Åberg.

Alma Åkerborg var den som spelade fram Ida Axeldal till det extrem-tidiga 1-0-målet. Efter 35 minuters spel ledde LFK med 4-0 (Moa Larsson, Ida Axeldal igen och Isabelle Axeldal).

– Med tanke på Maja och Linneas frånvaro trodde vi att det skulle bli en större utmaning än vad det blev. Men ersättarna gjorde ett bra jobb.

LFK kunde gjort ytterligare mål i första halvlek. Åberg var väldigt nöjd med fokuset hos sina spelare. Tveksamheterna inför match raderades snabbt.

– Vi är i bra form och otroligt stabila defensivt. Det är svårt att skapa målchanser på oss. Lörby försökte spela men var öppna bakåt och vi hade ett bra passningsspel.

Slarvet från matchen mot Staffanstorp var som bortblåst. LFK tryckte ner sin motståndare ordentligt före paus.

Första fem i andra halvlek reducerade Lörby två gånger om. Först på straff och sedan efter ett långskott. Viss oro hann sprida sig i LFK-lägret.

– Då funderade man över vad som höll på att hända. Men efter de två målen från ingenstans tog vi tag i det igen, säger Åberg.

LFK spelade ut hemmalaget och gjorde ytterligare fyra mål sista 20 minuterna. Såväl Ida som Isabelle Axeldal fullbordade sina hattricks innan Milly Göstasson avslutade med 8-2-målet.

– Lörby hade inte så många fler farligheter än de där två målen och sista 20 rinner vi ifrån i målprotokollet och hade bud på ännu fler mål, säger Åberg.

Ida Axeldal gjorde två identiska vackra mål när hon vek in och avslutade i bortre. Storasyster Isabelle rammade ribban i närheten av krysset med vänsterfoten vid ett av sina mål.

Isabelle Axeldal har nu gjort elva mål och Ida Axeldal nio. De är etta och tvåa i LFK:s interna skytteliga men en bit efter Eskilsminnes Johanna Olsson på 21 kassar.

– Det är bra att rätt spelare gör mål. Det behövs nu inför sluttampen att forwards får upp självförtroendet och gör mål.

LFK-tränaren var nöjd med helheten efter matchen. Att målskyttet släppte och att det märks att truppen är redo för de fyra sista omgångarna såväl mentalt som sportsligt.

– De här två matcherna skulle vi bara vinna och det har vi gjort och vi har gjort tolv mål. Så det är bra!, säger Åberg.

I nästa match väntar skyttedrottningen Johanna Olssons Eskilsminne hemma på Glänninge Park. LFK gjorde en riktig plattmatch mot dem i våras och föll med 5-0.

– De är trea i tabellen just nu. Matchen mot dem senast är en av våra sämsta matcher. Vi hade problem inför den matchen och var inte ens nära. Vi är mycket bättre nu.

LFK fick ställa in måndagens träning på grund av småskavanker. Milly Göstasson missar matchen då hon är bortrest. Linnea Nilsson och Maja Ljungberg är förhoppningsvis tillbaka.

– Vi har inga marginaler att spela på. Så vI får hoppas att vi slipper förkylningar och annat. Vi har gått runt på lite folk sedan uppehållet, avslutar Peter Åberg.

LFK är åtta i tabellen på 25 poäng. Det är fyra poäng upp till Halmstads BK på femteplatsen som innebär spel i nya division 1 2023.


Isabelle Axeldal gjorde tre av LFK:s mål mot Lörby. Foto: arkivbild