SPORT 2022-10-03 KL. 16:40

LFK gav tabelltvåan en match

Av Johan W Jönsson

Södra Sandby är det formstarkaste laget i division 1. De kom med nio raka segrar till mötet med Laholms FK. Trots att LFK inte hade något att spela för gav de ändå skånskorna en match. Det blev till slut förlust med 4-2 efter underläge 1-0 i paus. ”Vi faller med flaggan i topp”, säger tränare Peter Åberg.

LFK gav tabelltvåan en match
Meja staffansson gjorde 2-2 på straff i andra halvlek. LFK förlorade till slut med 4-2 mot topplaget Södra Sandby. Foto: Johan W Jönsson

Isabelle Axeldal saknades i LFK:s laguppställning. Lagets bästa målskytt (tolv mål) har spelat färdigt för säsongen då hon har problem med ett knä.

Södra Sandby kom till spel med starkt självförtroende och satte omedelbart fart på matchen. LFK höll emot och klarade den första anstormningen.

– Vi fick bra träff på dem och hade bättre attityd än vad vi hade i matchen innan mot Eskilsminne. De skapade en hel del men vi håller dem från öppna lägen.

LFK:s målvakt Isabel Sandström har varit bra hela hösten och hon hade att göra mot Södra Sandby. Avsluten kom dock ofta utifrån och från sidan.

LFK skapade inte jättemycket men var faktiskt nära att ta ledningen i matchinledningen då bollen dansade på mållinjen efter en frispark.

Södra Sandby gjorde 1-0 i den tolfte minuten. LFK tappade boll på mittplan och gästerna slog om snabbt. Inspel och avslut centralt nära mål.

– Det kom inte som en blixt från klar himmel. De är jäkligt vassa när de ställer om och kommer runt på kanterna. De har hög individuell skicklighet på vissa positioner.

Som lag stod ändå LFK upp på ett bra sätt och emellanåt lyckades hemmalaget etablera ett bollinnehav som genererade i avslut och hörnor.

Moa Larsson har en vass fot på fasta situationer och efter en halvtimme skickade hon mycket elegant en hörna direkt i mål.

– Moa har en fantastisk fot men i den här matchen levererade hon gång på gång. Det blev livsfarligt hela tiden, säger Åberg.

Södra Sandby återtog ledningen innan paus på ett liknande sätt som de gjorde 1-0. Omställning efter bolltapp på mittplan av LFK och inspel som slogs i nät.

– Det är ofta så vi släppt in mål mot de bästa lagen i serien. När vi har dem framför oss lyckas vi freda oss ganska bra. Men när de får ytor blir det jobbigare.


Moa Larsson har en känslig högerfot och skruvade en hörna direkt i mål till 1-1. Foto: Johan W Jönsson


I paus var LFK ganska nöjda med prestationen. Hemmalaget var med i matchen mot ett bra lag. Åberg försökte vända på psykologin.

– Södra Sandby jagar Trelleborg i topp och behövde vinna. För oss var det bara att gå ut och köra för att se hur långt det skulle räcka.

I andra halvleks inledning tilldömdes LFK en straff efter hands. Bollen förpassades i nät av Meja Staffansson som därmed gjorde sitt första division 1-mål.

LFK har fått straff i varje match i höst förutom i den mot Rosengård borta. Ett anmärkningsvärt facit.

– Vi gör 2-2 och i andra halvlek biter vårt presspel ännu bättre när vi kliver upp på dem. Men det är ju Södra Sandby som för matchen.

Efter timmen spelad återtog gästerna ledningen. 3-2-målet hade föregåtts av en period där Isabel Sandström i hemmakassen fått visa hög klass.

– Södra Sandby har ett jäkla självförtroende men vi spelar på ett uppoffrande sätt och är där och Sör dem hela tiden. ”Issa” får visa hela sitt register.

Med kvarten kvar att spela kom också 4-2 då Hanna Lundell gjorde sitt tredje mål i matchen. LFK rasade dock inte ihop för det utan fortsatte att slita.

– Vi kämpade och slet men kunde också spela ganska avslappnat. Vi vek inte ner oss på slutet men vi hade inte energi nog för att reducera.

Isabel Sandström i mål kvitterade ut högst betyg i en stark laginsats där LFK på nytt visade att de kan stå upp även mot de bästa lagen i serien.

Nu återstår blott en match på säsongen och en match för Åberg som tränare för LFK:s damlag. Det är bortamatchen mot Färjestaden på Öland på lördag.