SPORT 2023-05-19 KL. 16:05

LFK föll trots bästa spelet hittills

Av Johan W Jönsson

Det blev en tung 1-0-förlust för Laholms FK mot Husqvarna FF. LFK stod för säsongens troligtvis främsta insats rent spelmässigt och gästerna hade inte mycket. Ändå blev det noll poäng.
– Killarna var enormt besvikna efteråt, säger tränare Jonas Axeldal.

LFK föll trots bästa spelet hittills
Hamodi Wasmy försöker luckra upp Husqvarnas lågt stående försvar. LFK föll med 1-0. Foto: Johan W Jönsson

Innermittfältaren Zemri Callaku tvingades stå över matchen på grund av knäkänningar. Då valde tränare Axeldal att sätta in Adam Johansson som mittback och flytta fram Nils Hedström.

– Nils har kvaliteter i offensiven som vi gärna vill nyttja. Både Adam Vernersson och Johansson kom hem från fjällen i god fysisk status och gör det båda fullt godkänt, säger Axeldal.

LFK tog tag i matchen från start och efter tolv minuters spel fick man ett mål mycket tveksamt bortdömt för offside. Kom inte Adam Vernersson bakifrån när han nickade bollen i nät?

Efter kvarten spelad var det nytt tillbud när Edmond Tasimder läcker skruvade bollen i ribban. ”Eddie” fick ytterligare en chans men kom ur vinkel och läget rann ut i sanden.

Efter knappa halvtimmen spelad gjorde Husqvarna istället 1-0 lite från ingenstans. Målet, inskickat ur snäv vinkel efter en omställning, blev en kalldusch för hemmalaget.

Mål förändrar matcher och med 1-0 kunde Husqvarna jämnade ut spelet samtidigt som LFK tappade sin organisation efter baklängesmålet.

LFK kom ut bättre igen efter pausvilan och jakten på först och främst en kvittering inleddes. Spelet var förlagt till gästernas planhalva.

– Vi gör mycket bra men vi har fortfarande lite problem med enkla bolltapp. Det är alltid svårt när motståndarna kommer hem och försvarar sig med mycket folk, säger Axeldal.


Lagkapten Lucas Ragnarsson och Henrik Johansson deppar efter 1-0-förlusten. Foto: Johan W Jönsson


I minut 65 gjorde LFK ett trippelbyte och gick upp på en 3-5-2-uppställning. I minut 74 kom den stora chansen då Nils Hedström avlossade bössan men bollen slog i stolpen.

Några minuter senare var Gjenis Zeqiri nära att springa sig fri men en bortaförsvarare bröt och den där riktiga slutforceringen från LFK:s sida uteblev.

När Laholm flyttade fram folk i jakten på en utjämning blev det ytor för Husqvarna att kontra och Herman Johansson tvingades ta bort en boll som var på väg mot mål.

– Vi är ett lag som kommer nerifrån och ingen kan förvänta sig att vi ska spela ut något lag och skapa en massa målchanser. Vi hade fyra bra avslut i den här matchen.

– Det handlar om att vara med i 90 minuter och hoppas att man trycker dit ett mål. Sedan kan vi absolut förbättra vårt anfallsspel. Försvarsspelet sitter bättre och bättre.

När domaren blåste av matchen sjönk LFK:s spelare ihop på plan i besvikelse medan flera i Husqvarna gjorde samma sak av lättnad.

– Killarna var enormt besvikna efteråt och tyckte att vi spelade dåligt. Man blir färgad av resultatet men spelmässigt tycker jag att det var ett steg i rätt riktning, säger Axeldal.

LFK, på sju poäng, är fortfarande över strecket i en haltande tabell. Husqvarna, som var på samma poäng som LFK inför matchen, lyfte till en sjätteplats.

– Vi måste ta ett steg i vårt anfallsspel för att göra mål på de chanser vi har. Vi behöver jobba för att få kvalitet och självförtroende i sista passning och avslut, säger Axeldal och lyfter kollektivet.

LFK:s lag mot Husqvarna (4-1-4-1):

Max Johnsson -
Filip Larsson, Adam Johansson, Herman Johansson, Lirak Cakolli -
Besnik Callaku -
Nils Hedström, Henrik Johansson, Lucas Ragnarsson (K), Adam Vernersson -
Edmond Tasimder

Avbytare: Petter Andersson (K), Viggo Dahl, Mohammed Wasmy, Simon Palmkvist, Teodor Svensson, Gjenis Zeqiri


Simon Palmkvist stod för ett piggt inhopp i LFK. Foto: Johan W Jönsson