SPORT 2022-05-09 KL. 14:09

LFK föll mot HBK trots stort övertag

Av Johan W Jönsson

Fotboll är inte alltid rättvist. Det kunde konstateras efter Laholms FK:s blytunga 1-0-förlust i derbyt mot Halmstads BK inför över 300 i publiken på Glänninge Park. LFK hade allt i den andra akten men fick inte in bollen. I slutminuterna kontrade HBK in 1-0. ”Det var begravningsstämning efter matchen”, säger LFK:s tränare Peter Åberg.

LFK föll mot HBK trots stort övertag
Matcherna mellan LFK och HBK brukar vara täta. HBK vann med 1-0 trots att LFK var det bättre laget. Bollen ville inte in för Maja Ljungberg och Julia Olsson. Foto: Halmstadsport

Det brukar vara jämna, täta och tuffa matcher mellan LFK och HBK. Det var gästerna som inledde bäst med hög press men LFK kunde ta sig in i matchen och successivt ta över.

Ida Axeldal var på väg igenom men blev nedriven utanför straffområdet. Den efterföljande frisparken krutade Julia Olsson mot mål. HBK:s duktiga keeper styrde bollen över ribban.

Det blev startskottet för fler LFK-möjligheter. De vitsvarta är starka på fasta situationer. Moa Larsson har bra servar och framför mål nickade både Ebba Efraimsson och Maja Ljungberg tätt utanför.

– Vi blev bolltryggare och bollltryggare. Det är vi som för och försöker driva matchen medan HBK får ägna sig mest åt försvarsspel och kontringar.

Totalt hade LFK elva hörnor under matchen. Dessutom skapades ett gäng frisparkar på offensiv planhalva som inte resulterade.

– Det är inget självändamål att vi ska satsa mycket fasta situationer men vi tar oss till situationer som gör att vi tvingar motståndarna att ta mycket fasta mot oss, säger Åberg.

Isabelle Axeldal och Edit Bernsfelt hade en varsin halvchans. Första halvleks stora möjlighet hade Maja Ljungberg. Hon avslutade framspelad av Moa Larsson men bollen styrdes upp i ribban.

– Det är mycket på plats, förutom det där lilla extra att vi inte tar oss förbi dem och skapar ännu fler målchanser i spelet i sig. Hade vi gjort mål på våra chanser hade vi haft 2-0 i halvtid.


Meja Staffansson stod för en ny mycket stark insats på LFK:s centrala mittfält. Foto: Halmstadsport


Andra halvlek gick mer eller mindre helt i LFK:s favör. Bollen var i princip uteslutande på HBK:s planhalva.

Det var mycket nära att LFK gjorde mål direkt när Maja Ljungberg nickade Moa Larssons hörna klockrent i ribban.

Ytterligare en Moa-hörna nickades mot mål. Nu av Julia Olsson men HBK:are fick bort bollen på mållinjen och LFK kunde inte trycka in returen.

Moa Larsson hade även ett frisparksförsök från kanten nära mål som tog ovansidan på målburen. Det var nära hela tiden.

LFK var av förklarliga skäl inte nöjda med 0-0 och försökte gå för ett ledningsmål hela vägen. På sidan manade Åberg på sina spelare.

– Det är ett beslut man får ta där och då. Mot Rosengård i matchen innan hade vi varit nöjda med kryss men nu var det bara att ösa på.

Åberg gjorde två byten och satte in Amelie Wennström och Elin Olsson i spel för att få in ytterligare energi i laget.

– Spelet flöt på bra men det där sista bet inte riktigt. Slutforceringen kom lite i stiltje när vi skulle lägga i en växel till, säger Åberg.

I minut 80 fick LFK sista stora chansen att göra mål när lagkapten Julia Olsson kom högst på en ny Moa-hörna. Men HBK fick bort bollen på mållinjen igen.

HBK hade inte haft ett enda avslut på mål i andra halvlek när de vaskade fram en möjlighet i matchminut 85. Emmy Zetterberg i HBK blev ren framför mål och stötte in bollen i öppen kasse.

– Det var begravningsstämning i omklädningsrummet efteråt. Tjejerna var väldigt besvikna och ledsna. De gjorde allt de kunde för att vinna matchen.

– Vi gör en bra match och vinner på poäng i alla situationer förutom just det där sista och det är målen som räknas.

Åberg var nöjd med hela lagets insats. Han lyfter fram fyrbackslinjen som lite extra viktig i att matchen såg ut som den gjorde.

– Nu syns det att vi börjar få igång ett passningsspel och att vi är tryggare med bollen. Det finns egentligen bara positiva saker att ta med från matchen.

I kommande match väntar tabelljumbon FC Staffanstorp på bortaplan. I den tillställningen får LFK klara sig utan bortresta systrarna Isabelle och Ida Axeldal.


Maja Ljungberg avlossar kanonen. HBK:s målvakt styrde avslutet upp i ribban och ut. Foto: Halmstadsport