SPORT 2021-11-08 KL. 19:00

LFK föll i avslutningen efter en bra säsong

Av Joakim Ormsmarck

Laholms FK:s damer förlorade med 8-1 borta mot Rosengård i seriesavslutningen. Ingen kul avslutning men som helhet har LFK gjort en bra säsong. “I modern tid är det den bästa placering som klubben haft”, säger tränare Peter Åberg.

LFK föll i avslutningen efter en bra säsong
Maja Ljungberg har gjort en bra säsong och gjorde även LFK:s mål i den avslutande matchen mot tabelltvåan Rosengård. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

LFK slutade sexa i tabellen med 29 poäng. Sjuan Nättraby tog 22 poäng och femman Trelleborg 40. Bromölla vann serien med 54 poäng.
– Det är stort sett samma gäng som vann division 2 som gjort den här resan på ett jättefint sätt. Utmaningen har varit bortaplansspelet, säger Åberg.

LFK har gjort en undersökning kring varför prestationerna och resultaten är så mycket sämre borta än hemma.
– Det var väl vettiga saker som kom fram som att det är roligare att spela hemma, att det är segare att spela borta, man är piggare till hemmamatcherna och så vidare.
– Hemma är vi riktigt vassa. På Glänninge är det inget lag som går säkert mot oss. Det är en fröjd att coacha laget när spelarna släpper loss som de gör hemma.

Just spelet på Glänninge Park samt träningsviljan och inställningen till att träna (tio spelare ligger på 90 procents närvaro) är saker som Åberg lyfter fram som verkligt positiva.
– Och att vi fått fart på spelare som “Bella” (Axeldal) igen. Hon vann skytteligan med nio mål och är tillbaka på allvar efter en längre tids frånvaro. Maja Ljungbergs framfart, så klart.

Hur ser det ut i truppen till nästa säsong?
– Vi vet att någon är tveksam och att några funderar. Men det är normalt. Det är så det är efter varje säsong.

En jobspost för LFK är att duktiga målvakten Lina Strandahl kommer att sluta spela fotboll helt. Motivationen räcker inte till.
– Vi fick igång henne efter att hon slutat och hon fick tillbaka motivationen. Men nu är den körd i botten. Hon vill inte spela mer och kommer inte gå någon annanstans heller.

Den avslutande matchen då? LFK bytte spelsystem och spelade 3-5-2. Det gjordes också hela fem byten i paus.
– Att byta spelsystem var ett sista test för att få igång vårt spel på bortaplan. Men det föll inte väl ut och det får jag ta på mig. Bytena var planerade på förhand.

LFK skapade förvisso mycket målchanser i matchen men distinktheten i avsluten fanns inte där riktigt och bakåt var det i princip fritt blås.
– Jag får ju vara ärlig och säga att den här matchen kunde slutat 10-4 kanske. Främst i första halvlek svängde det ordentligt. Rosengård är duktiga på sin hemmaplan.

Skånskorna spelade en snabb fotboll och straffade LFK gång på gång. Redan innan tio minuter var spelade ledde Rosengård med 2-0.
– Vi startade dåligt men när Maja (Ljungberg) reducerade till 1-2 var det en jämn match. Sedan gjorde vi ett par individuella misstag och då var matchen över.

Isabelle Axeldal stod för framspelningen till Majas mål. Strax innan paus gjorde Rosengård 3-1 och 4-1. I andra halvlek kom femman och sexan snabbt. Matchen slutade 8-1.

På Glänninge Park blev det 1-1 med mersmak för LFK. Då hade Rosengård tre avslut på mål på hela matchen.
– Jag är inte vass psykolog nog för att på så kort sikt förstå hur det kan skilja så mycket hemma gentemot borta.

– Förlusten är inget att orda om. Det blir stora siffror och det är inget vi är stolta över. Men det är som det är. Alla tycker att det är skönt att det är över då kontraktet varit säkrat ett tag.

Nu ska LFK och Peter Åberg sätta sig ner och prata framtid. Det blir troligtvis klart i veckan.

Text & Foto: Johan W Jönsson