Klik venligst
SPORT 2022-08-29 KL. 13:32

LFK fick sin revansch i derbyt

Av Johan W Jönsson

Laholms FK studsade tillbaka dubbelt upp vid derbysegern mot Halmstads BK. LFK tog revansch för den mycket snöpliga hemmaförlusten i våras och är inne på vinnarspåret igen efter förlusten mot Rosengård i förra omgången. ”Jag är väldigt nöjd över hur spelarna hanterar den här typen av matcher”, säger tränare Peter Åberg.

LFK fick sin revansch i derbyt
Glädje i LFK efter Maja Ljungbergs 4-1-mål. Foto: Halmstadsport

Han menar att det hänt något i truppen under de senaste åren. Från att ha varit nervösa inför derbymatcherna så är spelarna istället taggade. De tycker att det är kul att spela tuffa matcher.

– Det är speciellt att spela derbyn. Det syns att tjejerna tänder till. Det finns ingen prestationsångest inblandad. Det är en skön utveckling, säger Åberg.

LFK:s trupp är fortsatt präglad av frånvaro. I matchen mot HBK mönstrades endast tre spelare på bänken. Julia Olsson och Ebba Efraimsson var åter i elvan men Edit Bernsfelt är sjuk.

– Hon har tyvärr drabbats av körtelfeber och lär inte spela mer den här säsongen. Vi kunde matcha en väldigt stark elva men har inga marginaler att spela på, säger Åberg.

Laholm fick en pangstart på matchen. HBK hade avspark och drog en längre boll mot LFK:s straffområde. Moa Larsson mötte bollen direkt på volley och sedan gick det snabbt.

– Linnea (Nilsson) löpte på den bollen och slog ett inlägg som Ida (Axeldal) nickade i mål. Det hade gått 24 sekunder. Otroligt! Man fattade inte vad som hände riktigt.

Åberg menade att målet kom för tidigt för att det skulle påverka matchbilden. HBK är ett starkt hemmalag och satte press på LFK. Det blev mycket kamp och mycket försvarsspel.

– Vi är väldigt bra i den biten nu. Vi höll dem borta från farligheter. Det var lite distansskott och bollar som kom in men Isabel (Sandström) i vårt mål är en klippa.

LFK vann en del boll och hade ett eget bollinnehav också men tekniskt var det lite slarvigt. LFK var dock vasst i båda straffområdena och det kändes farligt varje gång de stack upp.

Efter dryga halvtimmen spelad satte Moa Larsson ut bollen till Maja Ljungberg. De flesta trodde nog att Isabelle Axeldal skulle avsluta på inspelet men istället spelade hon Linnea Nilsson.

– Bella lägger den mellan deras backlinje och Linnea kommer fri och sätter dit bollen. Otroligt kyligt och bra sinnesnärvaro av alla inblandade, berömmer Åberg.

LFK var som vanligt bra på fasta situationer. Med tanke på att underlaget är så dåligt på Halmstad Arena så lyftes mycket bollar in i luften och det blev farligt flera gånger om.


Isabelle Axeldal spelade påpassligt fram Linnea Nilsson till 2-0. Hon dundrade själv in 3-1 på straff. Foto: Halmstadsport


I pausen ändrade LFK balansen på mittfältet. HBK ändrade spelsystem och gick över till 3-5-2. Det var också hemmalaget som var bäst i inledningen av andra.

– Vi fick mer ytor att spela på när de gick framåt men deras reducering var inte orättvis. Vi blev dock inte påverkade av det utan körde på.

HBK gjorde 1-2 i minut 52 på ett välplacerat distansskott efter en vunnen andraboll. Bara fem minuter senare ordnade Maja Ljungberg en straff som Isabelle Axeldal pangade i mål till 3-1.

– Vi gör psykologiska mål i rätt lägen och svarar upp direkt. De i kombination med vår defensiv gör att det blir jobbigt för vår motståndare.

LFK hade koll på matchbilden och kom till mycket hörnor och frisparkar mot ett frustrerat HBK. I minut 66 nickade Maja Ljungberg in 4-1 på en hörnspark av Moa Larsson.

– Vi hade lägen även innan det. Helheten av 4-1-målet blir lite känslan av att de ger upp. I samband med målet gjorde jag två byten och satte in Milly (Göstasson) och Felicia (Olsen).

HBK:s inhoppare
Lovisa Brogren hade något läge att reducera men LFK hade bra koll och kunde hålla undan till slutsignalen och kvittera ut en viktig trea.

Det är fortfarande sju poäng upp till Älmhult på kvalplats men nu lever åtminstone hoppet. LFK är åtta i tabellen fyra poäng bakom HBK på sjundeplatsen.

I en stark laginsats stack Linnea Nilsson, Moa Larsson och målvakten Isabel Sandström ut.

– Men alla är jättebra!, avslutar Åberg vars lag möter Staffanstorp hemma på lördag i nästa match. Samtidigt äger LFK:s tjejdag rum då fokus är på föreningens flickor.


LFK firar på slutsignal efter 4-1-segern i derbyt mot HBK. Foto: Halmstadsport