Klik venligst
SPORT 2023-01-10 KL. 14:45

LFK drar sig ur division 2 – börjar om i fyran

Av Johan W Jönsson

Redan innan jul började det surras om att Laholms FK skulle vara tvungna att dra sig ur division 2. På ett styrelsemöte nyligen fattades det formella beslutet om att börja om i fyran. ”Det är tråkigt och vemodigt. Det är många som är ledsna och besvikna på situationen”, säger Peter Åberg som är sportchef i LFK januari ut.

LFK drar sig ur division 2 – börjar om i fyran
Deppigt i LFK efter att beslutet om att dra sig ur division 2 och börja om i division 4. Lagkapten Julia Olsson är en av spelarna som lämnat LFK för spel i Halmia. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

Under Åbergs tid som tränare har damlaget tagit stora steg och blivit ett stabilt division 1-lag. Nu åkte laget ändå ur ettan på grund av serieomläggningen.

– Damlaget har haft ett väldigt stort uppsving de senaste åren och byggt på mycket stark lokal förankring. Det har varit bra drag och mycket intresse kring laget, säger Åberg.

Efter degraderingen har fyra spelare lämnat för IS Halmia, fyra för Halmstads BK och två för Västra Karups IF. Dessutom har Isabelle Axeldal flyttat till Stockholm.

– Vi har en serieomläggning som gjort att flera av våra spelare varit intresserade av att fortsätta en satsning i nya division 1. Vilket i sig är positivt, säger Åberg och fortsätter:

– Vi kände ändå att vi skulle ha tillräckligt med folk som ville stanna kvar och spela i nya division 2. Men tyvärr har massa små grejer gjort att fler lämnat än vi från början trodde.

Sportchefen menar att Isabelle Axeldals flytt till Stockholm (hon följer med sin fotbollsspelande sambo Samuel Kroon) och Maja Ljungbergs och Moa Larssons övergångar blev avgörande.

– Att ”Bella”, som varit en trygg punkt, tvingades flytta till Stockholm i kombination med att Maja och Moa till slut valde att gå till Halmia blev lite spiken i kistan.

Efter det kände de kvarvarande spelarna att det skulle bli för tufft att hävda sig i den nya svårare division 2-serien. Det mynnade så småningom ut i urdragningen.

Utöver Maja och Moa har även Julia Olsson och Ida Axeldal gått till Halmia. HBK har plockat in Meja Staffansson, Isabelle Sandström, Edith Bernsfelt och Milly Göstasson.

Dessutom har Agnes Ebbesson och Alma Åkerborg gått tillbaka till Västra Karup nu när de spelar i samma division. Sophia Capaldi gick tillbaka redan i somras.

– Vi har byggt upp vår trupp med väldigt stark lokal förankring plus att vi redan var väldigt få i truppen på grund av vår höga kravställning.

– Sedan har vi från dag ett värnat om vårt F17-lag. Rent numerärt är det 25 spelare underifrån och i gamla division 2 hade vi kunnat spela med den truppen men inte i nya tvåan.


Peter Åberg jobbar nu för Halmstads BK men är också kvar som sportchef i LFK januari ut. Foto: Halmstadsport/arkiv


Det har egentligen aldrig varit ett alternativ att flicklaget ska ta damlagets plats. F17 ska spela i en regional serie kommande säsong och ska få växa in i seniorfotbollen.

– De ska göra samma resa som våra pojklag tidigare gjort och det har vi sett vilken effekt det fått för vårt herrlag. Att spelarna fått mängdträning och bra motstånd.

2024 är flicklagsspelarna redo för seniorfotboll. Förhoppningen är att de då ska kunna spela i division 3 tillsammans med de seniorspelare som väljer att fortsätta i LFK.

Spelarna som LFK plockade in i höstas har man släppt av respekt för situationen. Kvar finns sex spelare plus några till som skulle kunna gå in och hjälpa till i fyran.

– Vi gick ut internt och hintade även till förbundet innan jul att vi nog skulle vara tvungna att dra oss ur. Vi ser gärna att spelarna som är kvar stannar så att vi kan ta oss upp så snabbt det går.

Det finns 60 spelare i ett åldersspann underifrån som ska upp i seniorspel inom något eller några år. Så framtiden ser ändå ljus ut för LFK som vill göra en klok och långsiktig satsning.

Finns det någon bitterhet i LFK kring det som hänt?

– Var och en får prata för sig. Jag ser det som positivt att vi format spelare som vill satsa på sin fotboll. Sedan tycker jag att man som förening kan ta större ansvar när man sätter sin trupp.

– Halmia har tagit in fyra spelare från LFK och ett gäng från HGH. Jag känner ingen bitterhet men man måste ta ett större ansvar gentemot föreningar runt omkring, säger Åberg.

Situationen är så klart inte kul för nye tränaren Mikael Alm som handplockats av Åberg som ersättare för honom själv.

– Det är ett haveri. Micke har gjort det jättebra i höst. Jag är imponerad över hans upplägg och hans fotbollskunskaper. Det är jättetråkigt! Det är bara att beklaga, säger Åberg.

Kontraktet mellan LFK och Alm är brutet. Han har fått förfrågningar men står just nu utan tränaruppdrag. Division 4-laget kommer coachas av Ola Nilsson från F17.