Klik venligst
SPORT 2024-06-14 KL. 06:02

Längtar efter superstjärnans comeback i Båstad

Av Rickard Gustafsson

Nyheten att en av de största tennisspelarna genom tiderna, Rafael Nadal, återvänder till Båstad får snart 80-årige Björn Hellberg att bli eld och lågor. Tennisoraklet, som i sommar bevakar turneringen för 65:e gången, jublar över den oomstridde gruskungens återkomst.
– Det här slår ut allt att få med honom och ger en väldig stjärnglans åt turneringen.

Längtar efter superstjärnans comeback i Båstad
Att Rafael Nadal kommer till Båstad i sommar gör tennisoraklet Björn Hellberg väldigt, väldigt glad. Foto: Rickard Gustafsson/Bildbyrån

När tidningen hör av sig till tennisexperten, sportjournalisten och författaren Björn Hellberg för en kommentar till nyheten om Rafael Nadals comeback i Båstad, 8-21 juli, tar han med glädje paus i arbetet.

Beskedet gör honom genuint lycklig och exalterad.

– Va, är det sant?! Det är en dröm att få se Nadal i Båstad igen och det är en stor och glädjande nyhet för hela tennissverige att en av de största genom alla tider är på plats, säger Björn.

Varje sommar sedan 1958 har tennisoraklet följt stjärnorna på Båstads centrecourt. Undantaget är 1966 då Hellberg befann sig som frilansarbetande i landet ”down-under”, Australien.

– Att jag varit på alla andra turneringar är närmast osannolikt och jag kommer naturligtvis att vara på plats i sommar igen.

Ur ett arrangörsperspektiv räknar Hellberg med att spanjorens återkomst ger ett rejält uppsving för en redan god biljettförsäljning.

– Det blir en extra kick för uppmärksamheten kring turneringen. Även de som är måttligt intresserade av tennis blir exalterade över att Nadal kommer. De dagar han spelar kommer det att bli lapp på luckan och man får nog vara ute i god tid för att få biljetter.

Rafael Nadal är den bäste grusspelaren någonsin. Han slog igenom 2005 på allvar med sin första av totalt 22 Grand Slam-titlar. Det var också senast han spelade i Båstad. Foto: Bildbyrån

Båstad är en mycket omtyckt destination på tennistouren, inte minst bland spelarna själva som massvis med gånger röstat fram turneringen som den populäraste och mest välskötta.

– Den har hög status och stolta traditioner. Swedish Open har pågått officiellt sedan 1948 men det har spelats tävlingstennis i över 100 år och Båstad lockade storstjärnor redan på 1920- och 30-talet.

– Jag vill påstå att Båstad-turneringen platsar i kategorin över Sveriges största idrottsklassiker tillsammans med Allsvenskan i fotboll och Vasaloppet. Båstad har en väldig nimbus och är en riktig metropol i tennisvärlden, säger Hellberg.

Nadal, som tog en av karriärens första ATP-titlar i Båstad 2005, uttrycker själv, i ett pressmeddelande, att han ”verkligen ser fram emot att komma tillbaka och spela inför de svenska fansen”.

Hellberg hävdar att det inte är ord som gruskungen bara svänger sig med.

– Han älskar Båstad! På en presskonferens 2008, efter att han vunnit Wimbledon, så räknade han upp Båstad tillsammans med Paris och Wimbledon som sina älsklingsturneringar. Så han menar verkligen det han säger.

Så här glad och lycklig såg den då 18-årige Rafael Nadal ut efter att vunnit Swedish Open, 2005. Han vann med 2-1 i set mot tjecken Tomas Berdych. Foto: Bildbyrån

Även om Hellberg uttrycker stora frågetecken kring spanjorens fysiska status råder det inget tvivel om hans extraordinära storhet i att behärska det röda gruset.

– Det är ingen som helst diskussion, han är fullständigt överlägsen. Man tyckte att Björn Borgs sex segrar i Paris var fantastiskt, och det är det också. Nadal har 14! Det är mer än dubbelt fantastiskt, konstaterar Björn och belyser hans grusförmåga ytterligare.

– Borg är tvåa genom tiderna i antalet titlar i de stora grustävlingarna Paris, Rom, Monte Carlo. Han har 13 titlar, medan Nadal har 40! Det säger allt om hans enorma passion för grustennis.

Vad är det som gör att Nadal lyckats bibehålla sin plats i den absoluta världstoppen i 20 års tid?

– Det är för mig faktiskt förvånande att han höll så länge som han gjorde innan skadorna tog över. Jämför man med Federer som spelade en luftig, eterisk och energisparande tennis så är Nadal en uthållig kraftkarl som arbetar hårt och har sådan kraft i slagen. Mitt i all denna kraft har han dessutom en sådan säkerhet i slagen och när han var som starkast var han en mardröm för motståndarna.

Björn Hellbergs kärlek till tennis är livslång. Den snart 80-årige journalisten och författaren ser, efter nyheten om Rafael Nadals återkomst, fram emot årets upplaga av Båstadtennisen med stor entusiasm. Foto: Rickard Gustafsson

Vem är enligt dig världens bäste tennisspelare någonsin?

– Jag skulle säga australiensaren Rod Laver. Han vann elva Grand Slam-titlar och det är ju ingenting i jämförelse med de tre giganterna Djokovic (24), Nadal (22) och Federer (20). Men man ska komma ihåg att Laver under sina fem bästa år i karriären inte fick spela de här turneringarna på grund av att han blev proffs och missade därmed chansen på 20 Grand Slam-titlar, säger Hellberg och upplyser att enbart amatörer fick ställa upp i Open-tävlingarna fram till 1968.

– Ingen av de tre giganterna har lyckats med en äkta Grand Slam (alla titlar samma år), men det gjorde Laver. För säkerhets skull två gånger, som amatör 1962 och som proffs 1969.

Och var placerar du in Rafael Nadal?

– Med tunt som silke, den tunnaste marginal, håller jag Laver som etta. Han är en tusendel före Nadal som får dela andraplatsen med Novak Djokovic och Roger Federer, säger en skrattande Hellberg som längtar att få ta plats på centrecourtens läktare i Båstad.

Rod Laver, idag 85 år, tillsammans med Roger Federer under Australian Open 2006. Foto: Bildbyrån