SPORT 2022-01-22 KL. 07:58

Landslagskusken om Laholms RF: ”Bra träningsmöjligheter här”

Av Johan W Jönsson

Laholms RF har två deltagare i landslaget i körning under 2022. Både Johanna Carlberg och Sanna Manfredsson från laholmsklubben kommer att representera blågult under året. ”Det känns så klart jättekul att få den här möjligheten”, säger Johanna.

Landslagskusken om Laholms RF: ”Bra träningsmöjligheter här”
Johanna Carlberg och ponnyn Rephartox Mayfun från Laholms RF kommer representera landslaget i körning under året. Foto: Karolina Swärdh

Johanna Carlberg kommer att köra ponny och Sanna Manfredsson U25 ponny. Båda har varit med i landslaget innan men Johanna har inte varit med i enbet tidigare.

– Det ska bli riktigt roligt att vara med i landslaget. Jag var med i ponny fyrspann för tre år sedan. Men nu har jag ändrat och kör med en ponny, säger hon.

För att kvalificera sig för landslaget måste man ha kört en tvåstjärnig internationell tävling under föregående år.

– Sedan vill landslagsledningen se att man har kapacitet för att köra mästerskap i framtiden, berättar Johanna.

Ponnyn Rephartox Mayfun som hon tävlar med nu köpte hon för ett och ett halvt år sedan. Hon var utdömd som tävlingsponny och var egentligen tänkt som avelssto.

– Men det visade sig att det inte var så mycket fel på henne. Så nu är hon på gång mot det nationella.

Johanna och ponnyn gick NM förra året och placerade sig då i mitten i resultatlistan. Men det finns kapacitet för mer då det var den första internationella tävlingen ekipaget gjorde.

– Jag tog det lite lugnt med henne så att hon fick känna på det men det gick ändå bra. Hon har tävlat lite tidigare och gått svår klass i Holland, varifrån hon kommer. Men inget internationellt.

Var det prestationen på NM som gjorde att ni kom med i landslaget?

– NM:et var nog en stor del i det. Att vi visade bra resultat. Framförallt i dressyren.

Är dressyr favoritgrenen?

– Nej, det är det väl egentligen inte. Maraton är favoriten, tycker nog både jag och hästen. Precisionen är vår svagaste gren just nu. Där måste vi träna mest för att få till det.

Vad betyder det att komma med i landslaget?

– Det känns jätteroligt att få den möjligheten och hjälp med träningar, tävlingsplanering och allt runt omkring med mental träning och annat.

De kommande veckorna är det mycket träning inplanerad. Den första tävlingen för det här året är i Holland i slutet av april. Målet är att kvala in till VM 2023.

– Det är ett NM även i år men det är VM som man ser fram emot och försöker nå. Då måste vi upp i en viss procent i dressyren och låta bli att bli uteslutna i övriga moment för att nå kvalgränsen.

Johanna Carlberg bor i Vittsjö men tävlar för Laholms RF.

– Det finns bra förutsättningar att träna körning i Laholm. Där finns andra duktiga kuskar och bra träningsmöjligheter. Jag tränar där och då tävlar jag även för Laholms RF, säger hon.