SPORT 2022-01-04 KL. 12:56

Laholmstränare får tjänst på förbundet

Av Johan W Jönsson

Maria Christoforaki är ungdomstränare i Laholms BTK Serve och spelande coach för Våxtorps BoIS damlag i Superettan. Nu har hon anställts som damstrateg på Svenska Bordtennisförbundet. “Det är en dröm som går i uppfyllelse att få arbeta med bordtennis på heltid”, säger Maria till LT.

Laholmstränare får tjänst på förbundet
Maria Christoforaki har anställts som damstrateg på Svenska Bordtennisförbundet. Foto: Johan W Jönsson

Christoforaki kommer från Grekland där hon varit landslagsspelare. Hon har även varit proffs i europeiska klubbar. Parallellt har Maria varit tränare på ungdomssidan i Laholms BTK Serve och på senare år även i Våxtorps BoIS damlag. Hon har spelat elitseriepingis med Halmstads BTK men den här säsongen har hon stöttat upp Våxtorp/Halmstad som spelare vid behov.

– Jag ser verkligen fram emot att få arbeta på förbundet. Där kan jag förhoppningsvis göra ännu större skillnad än vad jag kan göra på klubbnivå, säger hon.

Uppdraget på Svenska Bordtennisförbundet innefattar dels rollen som damstrateg men även rollen som assisterande förbundskapten för damlandslaget. Dessutom ska hon stötta upp i organisationen kring kadett- och paralandslaget med fokus på kvinnliga utövare.

– Som damstrateg ska jag fokusera på att bygga en långsiktig strategi för framtiden för att öka antalet kvinnliga utövare inom svensk bordtennis, säger Maria.

Hon ska stötta föreningar och distrikt genom satsningar och projekt för att få fler tjejer att börja spela bordtennis och att stanna inom sporten.

– Jag ska syssla med flera olika saker och det kommer att bli utmanande. Men utmanande på ett bra sätt. Det ska bli jätteroligt!, säger Maria.

Hon kommer att utgå från Halmstad i sitt jobb men kommer även att vara i Helsingborg delar av veckorna. Sedan kommer det så klart att bli mycket på resande fot.

Just nu är det för få kvinnliga bordtennisspelare i Sverige. Framförallt på bredden och det påverkar även eliten. Det är därför rollen som damstrateg skapats.

– I början blir det mycket interaktion med distrikt och klubbar så att jag får en bild av hur läget är. Förbundet kan inte göra det här på egen hand, säger Maria.

Hon har en aning om varför färre tjejer än killar spelar bordtennis och varför de inte blir kvar inom sporten lika länge.

– Tjejer tycker att det är lika kul som killar att spela bordtennis. Men det är så mycket fokus på elit att om de inte är på en hög nivå så slutar de antagligen spela lättare.

– Kanske har det också med miljön i klubbarna att göra. De ser att det är mycket killar som spelar och då har de inte lika mycket sällskap och den sociala biten är viktig.

En annan grej menar hon kan bero på att det finns färre kvinnliga coacher som förstår tjejerna och vad de går igenom. Inte minst under den känsliga puberteten.

– Därför är det viktigt att fler tjejer stannar inom sporten även efter den aktiva karriären. Men det här ska jag ta reda på genom att prata med och lyssna på klubbarna.

– Än så länge har vi inget riktigt svar på varför det är som det är och hittar vi inte huvudanledningen så kan vi inte lösa det här problemet.

Marias arbete på förbundet kommer inte att påverka hennes åtaganden i Våxtorp och Laholm under den här säsongen.

– Jag kommer att kunna få in det i mitt schema också. Det är inga problem. Sedan får vi se vad förbundets policy säger framåt inför nästa säsong.

Maria vill gärna fortsätta arbetet kring utvecklingsprojektet i Laholm och hon hoppas framåt att Laholms BTK Serve ska kunna bli en förebild för andra klubbar.

Maria Christoforaki tilträdde sin tjänst efter årsskiftet. Än så länge föredrar hon att prata på engelska men hon kan svenska och slipar på språket ytterligare.

– Jag förstår allt men det är betydligt svårare för mig att prata. När jag har barn i träning pratar jag svenska men jag är inte så bekväm med det än. Men det kommer, avslutar hon.