SPORT 2023-06-05 KL. 06:02

Laholmskamp i bästa vädret någonsin

Av Johan W Jönsson

Laholms IF Friidrott arrangerade sin tävling Laholmskampen i ordinarie format för andra gången efter pandemin. 78 barn från olika föreningar var med och tävlade i perfekta förhållanden.
– Det är nog det bästa väder vi någonsin haft på en tävling, säger LIF:s Malin Bengtsson.

Laholmskamp i bästa vädret någonsin
De yngsta barnen fick springa 50 meter på Laholmskampen. För de äldre fanns inga löpgrenar denna gång. Foto: privat

Laholmskampen har arrangerats av LIF Friidrott åtminstone sedan 2011. Det är klubbens största arrangemang och närmare så än så här kommer man inte en tävling man ser på TV i Laholm.

– Vi genomför den enligt samma regler som på de större tävlingarna. Det finns klara regler och vi erbjuder alla funktionärer en mindre utbildning inför, berättar Malin.

Antalet deltagare är inte uppe på riktigt samma nivå som innan pandemin. Men 78 anmälda barn och ungdomar till tävlingen var arrangörsklubben ändå mycket nöjd med.

Deltagarna kom främst från de närmaste klubbarna som Halmstad, Falkenberg och Varberg. Men även deltagare från Linköping och Skara var med och tävlade.

LIF:s största målgrupp är barn under 12 år. Det finns även deltagare som är äldre än så men majoriteten är yngre än 12 år och vid tävling i denna ålder utses inga vinnare.

Tävlingsgrenarna på Sparbanksvalen var denna dag 50 meter, längd och kula. Det sprangs, stöttes och hoppades så att det stod härliga till.

– Efter genomförd tävling läste vi upp alla namn och barnet fick gå upp på prispallen för att få sin deltagarmedalj. Det är mycket uppskattat!, säger Malin.


Kula var en av grenarna på Laholmskampen. Foto: privat


För de äldre deltagarna erbjöds grenar som höjd, tresteg, längd, kula, diskus och spjut. Grenarna anpassas efter anläggningen och vad de aktiva vill ha.

I klasserna 13 år och äldre delas det ut guld-, silver- och bronsmedaljer. Då det saknas en byggnad för tidtagning på Sparbanksvallen valdes löpgrenarna för de äldre bort i år.

– Det är synd! Men vi är annars mycket stolta över vår fina anläggning med vår nya kastbur och stavhoppsmatta, säger Bengtsson.

– Vi har ett fint samarbete med Laholms kommun som håller efter anläggningen och gör den extra fin inför vår tävling, fortsätter hon.

LIF var mycket
nöjda med tävlingsdagen. Alla deltagare verkade också vara nöjda och troligtvis genomfördes tävlingen i det bästa väder klubben någonsin haft på en tävling.

Laholms IF Friidrott bildades då Laholms IF delades upp i tre föreningar 2003. Tidigare var friidrott, orientering och träningsverket samma klubb.

– Vi har 82 aktiva i föreningen. Vi har arbetat för att växa de senaste åren och tycker att vi lyckats bra med det. Vi har även duktiga tränare som själva är aktiva friidrottare med mycket kunskap.

– Utöver detta utbildar vi kontinuerligt nya tränare bland våra aktiva och har ett antal föräldrartränare som stöttar upp på träningarna, säger Malin Bengtsson.

Klubben växer gärna ännu mer och vill man börja träna friidrott så kan man komma och hälsa på LIF på Sparbanksvallen måndagar eller onsdagar från klockan 17:15.


Längdhopp var också en gren på Laholmskampen. Foto: privat