SPORT 2022-07-12 KL. 15:17

Laholmscyklisten ordnar motionslopp i dagarna tre

Av Johan W Jönsson

Laholmscyklistens motionslopp sexdagars var under många år en tradition som lockade långväga cyklister till kommunen. Numer körs loppet istället över tre dagar. ”Vi är en liten förening och vi känner att detta är en form som passar oss”, säger kanslisten Johan Carlsson.

Laholmscyklisten ordnar motionslopp i dagarna tre
Helgen 22-24 juli kommer det att vara en hel del cyklister på vägarna i Laholms kommun med omnejd när Laholmscyklisten anordnar sitt traditonsenliga motionslopp. Foto: Gary Jones/arkiv

Han tror även att det nya upplägget, som föreningen kört sedan 2019, passar cyklisterna bra. När det cyklades över sex dagar var det få startande på ett par etapper.

– Det är svårt att få folk att lägga en hel vecka på att cykla nuförtiden. Då är det bättre att ha färre etapper med fler startande, säger han.

Klassiska Sydhalland runt finns alltid med på programmet som avslutning. Det gör också favoriten Bergstetappen som är ett kraftprov där Hallandsås ska bestigas fyra gånger.

Övriga etapper går föreningen runt på - Hallänningen, Smålänningen, Bjärerundan och Skåningen, som är den etapp som körs i år. Det finns en kortare och en längre variant på alla rundor.

– Egentligen vill vi kalla det för etapp ett då den korta rundan inte går in i Skåne. Men vi har behållit namnet Skåningen så att folk ska veta vad vi pratar om, säger Carlsson.

Den längre rundan på Skåningen som inleder tredagars är på 140 kilometer och den tar cyklisterna till Skånes Fagerhult, Örkelljunga, Eket och tillbaka. Korta rundan är 67 km.


Den som hinner kan njuta av vackra omgivningar och vyer från cykelsadeln på Laholmscyklistens tredagars. Foto: Gary Jones/arkiv


Dag två (lördagen den 23/7) ska det trampas 128 kilometer Bergsetapp. 1 324 stigningsmeter snackar man inte bort. Den korta rundan är på 76,7 kilometer (795 stigningsmeter).

Många cyklister kommer årligen till Laholms kommun för att cykla då det finns fina förutsättningar och kuperade vägar i närområdet.

Under den avslutande dagen cyklas som vanligt Sydhalland runt på 96 kilometer. Då finns det också möjlighet att cykla den korta och familjevänliga rundan på 35 kilometer.

Laholmscyklisten tror på mellan 110-120 startande per etapp. Många efteranmäler sig och antalet cyklister hänger mycket ihop med hur vädret är.

– Föranmälningarna är ungefär som i fjol. Vi gissar att vi kommer att ligga på åtminstone mellan 110 och 120 startande. Att efteranmäla sig har blivit en trend, säger Carlsson.

75 cyklister genomförde samtliga tre etapper 2019. I fjol var det 50 stycken. Carlsson tror inte att det blir fler i år. Inte minst med tanke på att alla omkostnader för cyklisterna har ökat.

Fram till den 14 juli går det att anmäla sig till något reducerat pris. Till start går det att efteranmäla sig till respektive etapp. Tredagars äger rum mellan den 22 och 24 juli.


Johan Carlsson är kanslist på Laholmscyklisten. Foto: Johan W Jönsson