SPORT 2022-11-03 KL. 15:55

Laholms RF ordnar SM för femte året i rad

Av Johan W Jönsson

Laholms Ryttarförening är en erkänt skicklig klubb på att arrangera tävlingar. För femte året i följd arrangeras nu ett SM på Ekbanksgården i Nedre Ahla. Den här gången lag-SM i dressyr för ponny. ”Det är fina ekipage och fina tävlingar”, säger tävlingsledaren Jeanette Eriksson.

Laholms RF ordnar SM för femte året i rad
Anna-Karin Josse delar ut pris till Wilma Holmgren som slutade både etta och tvåa i en av införklasserna på SM i Nedre Ahla. Foto: Johan W Jönsson

Det började med SM i voltige 2018 och sedan har det fortsatt. Laholms RF har ordnat ett SM i dressyr av något slag sedan dess och i år alltså för ponnyer i lag.

– Inte en enda gång har vi ansökt. Det är förbundet som har frågat oss och vi har tackat ja. Det krävs en del men vi vet att vi är bra på att arrangera tävlingar, säger Jeanette stolt.

I arrangörsgruppen till SM:et hade Eriksson engagerat tre ponny-mammor från hemmaklubben i Anna-Karin Josse, Linda Sjö och Sofia Sjölin

– I och med att man varit med på andra sidan tidigare så vet man vad man uppskattar som ryttare och förälder. Det försöker vi att ta med oss nu när vi är med och arrangerar, säger Anna-Karin.

Tävlingarna invigs med pompa och ståt under torsdagskvällen och under fredagskvällen rullas röda mattan ut för ryttarfest på Gullbrannagården.

– Vi har ordnat mycket priser och sponsorer till alla klasser. Det vet man som förälder – vad barnen blir glada för. Det blir lite extra och det uppskattas mycket, säger Anna-Karin.


Wilma Holmgren och Dancing Daylight hoppas kvala in till Stockholm Horseshow via tävlingarna på Laholms RF. Foto: Johan W Jönsson


Tävlingarna pågår i tre dagar och inleddes med införklasser – en form av uppvärmning. Totalt görs nästan 200 starter. För att komma med till SM har de olika lagen fått kvala in.

– Det är de två bästa lagen från varje zon som kommer med på SM. Totalt finns det fem zoner. Därför är det ekipage från hela landet på plats, säger Anna-Karin.

Utöver SM avgörs även Svenska Ridsportsförbundets Ungponnyfinaler (motsvarande SM) och semifinaler i SIHS ponny kür. De som går till final får tävla på Friends Arena.

Laholms RF hade hoppas att ha ett lag på hemma-SM. Klubbens lag i ponnydressyr var kvalat för elit zon väst men fick dra sig ur på grund av skador på en häst och en ryttare.

– Det var förhoppningen men det blev för få i laget så vi fick tyvärr tacka nej. Det hade så klart varit jättehäftigt att få rida SM på hemmabanan, säger Anna-Karin Josse.

En av de som får rida SM i Laholm är Wilma Holmgren som representerar Föreningen Lindelunda Sportryttare. Hon var överlägsen i en av införklasserna.

Holmgren slutade både etta och tvåa i FEI Lagprogram kategori D. Med Casino Royal K fick hon 77.429 procent och med HB Dancing Daylight 75.571 procent.

På tävlingarna i Laholm ska Holmgren och Dancing Daylight också försöka kvala in till Stockholm International Horseshow i december.