SPORT 2022-09-23 KL. 07:02

Laholms Pullingfestival gör comeback

Av Johan W Jönsson

2018 lockade Laholms Pullingfestival 6 000 (!) besökare. Sedan 2019 har Hallands Traktorpullingklubb inte kunnat ordna någon festival men den 8 oktober är det dags igen. ”Vi ser verkligen fram emot det här. Vi hoppas på många fina drag och att det blir en riktig folkfest”, säger arrangörsklubbens ordförande Christian Stensson.

Laholms Pullingfestival gör comeback
Publikfesten är tillbaka på Mellby Pullingarrena. Så här såg det ut 2019. Foto: Jan Lo

Hallands Traktorpullingklubb har fått bida sin tid under pandemin men nu är det äntligen dags för rytande motorer och rökbolmande avgasrör när hästkrafter ska mätas.

– Nytt för i år är att vi har en gardenbana på riktig lera för gräsklippartraktorer. Vi satsar lite mer på barn och ungdomar helt enkelt, säger Christian Stensson.

Totalt hoppas pullingklubben på runt 100 startande ekipage på Mellby Pullingarena. Förhoppningen är att cirka 30 utländska lag ska komma och vara med.

– Vi satsar jättemycket på de utländska teamen. Det är några stycken i Sverige som inte kommit igång igen efter coronan, förklarar Stensson.

Traditionellt är Laholms Pullingfestival sist på säsongen och så blir det även den här gången. De lag som fortfarande har hela maskiner brukar komma till Mellby för en sista ansträngning.

– De brukar komma långt ifrån. Vi har teams från hela Norden, Tyskland och kanske även från Nederländerna. De verkar komma trots bränslepriserna, säger Stensson.

Runt 100 starter brukar vara lagom för publiken, förklarar Stensson. Det får inte vara för många ekipage i standardklasserna. Då tröttnar folk.

– Vi har begränsat det till åtta startande per klass i standardklasserna. Vi vill inte att tävlingen ska vara för lång och hålla på hela natten. Det behövs omväxling.

Festivalen drar igång klockan tio på förmiddagen och man räknar med att vara i mål runt klockan 15. Som vanligt kommer det att finnas utställare och olika former av mat på plats.

Vad tror du publikmässigt?

– Vi låg på 3 500-4 000 i publiken 2019. 2018 hade vi 6 000 förtryckta biljetter och de tog slut. Kommer det 3 000 personer är vi jättenöjda. Vi hoppas att publiken ska hitta tillbaka.

Festivalen är väderberoende. Eller, det får egentligen vara vilket väder som helst. Bara det inte regnar. Då blir det svårt att ordna pullingtävling.

– De som kommer långt ifrån kan vi flagga av om vi ser att det blir väldigt ostadigt väder. Allt utom regn är bra väder. Sedan får det gärna vara vackert väder för publikens skull.

För att kunna göra en så bra festival som möjligt har traktorpullingklubben tagit hjälp av skolklasser och andra föreningar.

– Det är ett stort evenemang och vi är en ganska liten förening. Vi behöver hjälp för att dra runt det så att det blir så bra som möjligt för alla, avslutar Christian Stensson.


Mäktiga maskiner ska göra upp på Mellby Pullingarena. Foto: Jan Lo