SPORT 2024-01-27 KL. 07:02

Laholms IBK firade 30 år med återträff

Av Johan W Jönsson

Nästan precis 30 år efter att Laholms Innebandyklubb bildades träffades ett helt gäng gamla och ännu äldre lirare för en återträff. Det blev en miniturnering, någon sträckning men framförallt gott snack och många skratt.
– Det var jättetrevligt! Efteråt sa vi att detta måste vi göra om, säger en av initiativtagarna Niklas Vepsä.

Laholms IBK firade 30 år med återträff
Många ville vara med på Laholms IBK:s åteträff 30 år efter föreningens bildande. De profilstarka spelarna radade upp sig en efter en. Foto: Isabelle Jakobsson Vepsä

När han fick syn på ett gammalt klubbmärke och såg att klubben bildats i december 1993 väcktes en tanke om en återträff för gamla spelare i den numera nedlagda föreningen.

– Jag hörde av mig till Zoltan (Iles) som var med och grundade klubben och Jimmie (Ivarsson). Det visade sig att de tänkt samma tanke. Så vi började bjuda in, säger Vepsä.

I princip alla som någon gång gjort en A-lagsmatch för Laholms IBK, och som det gick att hitta kontaktuppgifter till, fick en inbjudan till återträffen och många ville komma.

– 47 spelade vid återträffen och totalt var vi 50 stycken. Tyvärr var någon sjuk. Det var väldigt många klassiska spelare. Vissa har jag inte träffat på typ 20 år, säger Vepsä.

De yngsta spelarna som var med är i 35-årsåldern. De äldsta över 50. Alla med innebandy och Laholms IBK som gemensam nämnare. En riktig ikon i Martin Berglund saknades dock.

– Jag tror att han var i Växjö och spelade seriematch i squash. Berglund är evigt ung och klarar alltså att spela seriespel i den sporten. Annars hade han kommit.

LIBK:s bästa målskytt genom tiderna: Daniel ”Lillen” Karlsson fanns dock på plats. Han spelar faktiskt fortfarande seriespel på låg nivå och gör som alltid mycket poäng.

– Herregud! Han blir bara mer och mer fit känns det som. Han spelar fortfarande och snittar fem poäng per match. Jag vet att ”Mange” (Nilsson) spelar aktivt fortfarande också.

Niklas Vepsä, Anders Stam, Martin Ragnarsson och Daniel "Lillen" Karlsson var fyra av de gamla spelarna som deltog vid åteträffen. Isabelle Jakobsson Vepsä

Det delades upp fyra lag där alla mötte alla. Simon Danielsson och Jimmie Ivarsson stod i mål för alla lag och de båda var fortfarande bra mellan stolparna.

– De var nästan lite för bra då vi inte gjorde mål på de fyra första matcherna. De var riktigt vassa båda två. Simon har ju spelat på hög nivå med Munka Ljungby.

Vepsä berättar att det annars hålls igång med lite padelspel på motionsnivå. Några spelar också gubbainnebandy. Men få är som skrivet aktiva i seriespel längre.

– I och med att man kanske inte är så vältränad längre så hängde man inte med när Jesper Lindén började med sina zorrofinter. Förr hade man kanske slängt honom över sargen, skrattar han.

Stämningen var på topp och spelet schysst. Många tyckte att gänget borde ses varje år. Kanske kunde åtminstone runt 30 stycken komma loss en gång om året.

– Det hade varit godkänt med 30. Men nu var det ju jubileum och lite extra. Efteråt samlades vi i Skottorps nya fina klubbstuga för samkväm, smörgåstårta och medhavd dryck.

– Anders och Krille (Nilsson) spelade. Så det blev lite fest. Det var mycket, mycket trevligt. Vi hade ju många gamla minnen att diskutera. Jag gick runt bland borden och surrade.

Det surrades inte om att dra igång klubben igen?

– Jo, det gjorde det. Och det borde finnas underlag för att driva en innebandyklubb i Laholm. Är någon sugen så har säkert Zoltan stadgar och sådant. Det är bara att höra av sig.

Inför återträffen samlades det in pengar till en gåva till Ockie Ditlofssons familj. Det blev till en delikatesskorg och presentkort på Liseberg. Den förre LIBK:aren gick bort för en tid sedan.

– Ockie var en riktig glädjespridare i Laholms IBK och han är saknad. Vi ville visa att vi tänker på honom, avslutar Niklas Vepsä.

En miniturnering inledde innan samkväm väntade. Foto: Isabelle Jakobsson Vepsä