-
SPORT 2022-09-26 KL. 14:06

Laholms FK vann serien och spelar i tvåan 2023

Av Johan W Jönsson

Laholms FK förlorade säsongens sista hemmamatch mot kontraktskrigande Vejby IF. Man vad gjorde väl det? Redan innan matchen var LFK klara seriesegrare. Nästa år spelar laget i division 2. Succétränaren Joseph Wahlund ville ta hela världen i sin famn efter matchen. ”Jag älskar det här laget och den här föreningen”, log han med hela ansiktet.

Laholms FK vann serien och spelar i tvåan 2023
Laholms FK:s seriesegrande lag i division 3 2022. Senast LFK vann serien var 2015. Bara Rasmus Lundgren och Jesper Wennström är kvar sedan då. LFK spelar i tvåan 2023. Foto: Halmstadsport

LFK kunde jubla redan dagen innan matchen mot Vejby. Toppkonkurrenten Halmia tappade poäng mot Åsa (2-2). Det innebar att inget lag kunde komma ikapp LFK bakifrån.

– Även om man självklart i första hand vill avgöra av egen kraft så kändes det helt underbart när det var klart. En enorm glädje och lättnad över att vi fixat det, säger Wahlund.

Jonas Axeldal-tränade Vejby slåss för sin existens i trean och vann matchen på Glänninge Park mot de redan klara seriesegrarna med 2-1 (2-0).

Gästerna tog ledningen med 1-0 efter hörna och utökade till 2-0 på en omställning efter sju minuters spel. I andra halvlek reducerade Teo Svensson men närmare än så kom inte LFK.

– Man gillar ju aldrig att förlora. Men det här är nog den skönaste förlust jag upplevt. Det är bara glädje trots att vi inte lyckades komma tillbaka efter den svaga starten, säger Wahlund.

Trots att matchen var betydelselös hade över 500 personer i publiken kommit för att hylla seriesegrarna. LFK:aren Christian Harkness fick igång läktaren med sin trumma.

– Det var en härlig känsla att vakna i morse och veta att oavsett vad som hände så skulle vi vara kungar i Laholm. Ett stort tack till alla som kom hit, säger Wahlund.

– Det var ingen som medvetet la sig men det var lite svårt att motivera sig. Det var kanske 80 procent istället för 120 och jag förstår det.

Vad säger du om säsongen?


– Efter inledningen av försäsongen var det nog inte många som trodde det här. Vi hade en del att jobba på och det gjorde vi, säger Wahlund.

Trodde du på det själv?

– Absolut! Det handlar om att ge förtroende och att spelarna lyssnar och gör det som vi tillsammans jobbar med. Vi hade en stomme kvar som visste hur jag vill spela och det var viktigt.

Men ni har haft lite flyt med nyförvärven?


– Absolut! Man hade ju gärna önskat något mer etablerat nyförvärv innan. Men får man önska nu så vill man inte byta ut någon.

Tränare Wahlund lyfter fram hungern och lyhördheten hos spelarna. Inte minst hos de nya som kommit in från lägre nivå och lyft.

– Även om flera kom från nivåer under oss så var de ändå skolade när de kom hit och när vi fått köra våra grejer här så har de växt ytterligare och då har det blivit väldigt bra.


Succéförvärven: skyttekungen och grovjobbaren Edmond Tasimder samt den lille store fältherren Besnik Callaku. De anslöt från Kvibille BK respektive HBK U17 inför säsongen och har verkligen bidragit till seriesegern. Foto: Johan W Jönsson


LFK hade tolv nya spelare i truppen inför säsongen. Bara försvararen Herman Johansson kom från motsvarande nivå. Resten kom från egna led och underifrån.

Bland succéspelarna kan skyttekungen från Kvibille i division 5 Edmond Tasimder, mittfältarna Besnik Callaku från HBK U17 och Teo Svensson från sexan och Våxtorps BoIS nämnas.

– Der var lite synd att vi förlorade idag. Men att vi vinner division 3 känns helt underbart! Det är första gången jag spelar seniorfotboll och så får jag vara med om det här…, säger Besnik.

Du kom från HBK U17, vad hade du för förväntningar?

– Inte så stora egentligen. Jag ville vara med och konkurrera om en startplats. Jag behövde ett miljöombyte för att kunna utvecklas vidare.

– Att vi skulle vinna serien och att jag skulle kunna bidra så som jag gjort, det trodde jag inte. Men det var verkligen rätt plats för mig att komma till.

Är du sugen på division 2?

– Vi ska först vinna sista matchen (Ytterby borta). Sedan är jag sugen på division 2, skrattar ”Bes”.

Teo Svensson, precis som Bes född 2004, spelade i fjol i lägsta serien. I år har han avgjort division 3-matcher och visat upp ett stort spel på betydligt högre nivå.

– Det var tråkigt att förlora matchen men i övrigt känns det bara bra. Man gör ju hellre mål när det bidrar till poäng, säger målskytten från matchen mot Vejby.

Vad säger du om säsongen?

– Vi har gjort det bra. Alla har presterat på en hög nivå. En nyckel är att vi har kunnat hålla en hög lägstanivå. Vi har inte haft så djupa dippar.

Din egen säsong?

– Helt okej! Jag hade kunnat göra det bättre men har störts av en del småskador och sjukdomar. Samtidigt har det ändå gått bättre för mig än vad jag förväntade mig.

Vad tror du om nästa säsong?

– Det ska bli spännande och intressant att se hur det går i tvåan. Jag hänger gärna med upp och hoppas att jag kan bidra ännu mer, avslutar Teo.

LFK firade seriesegern med pizza och öl i klubbstugan. Sedan blev det tåg till Köpenhamn. Festen var inte slut förrän på söndagsmorgonen.


Teo Svensson kom från Våxtorps BoIS och division 6 inför säsongen. Han hade hoppats på några inhopp i A-laget men har både avgjort matcher och stundtals dominerat på egen hand på den högre nivån. Foto: Johan W Jönsson