SPORT 2023-09-07 KL. 06:02

Laholmare tränare i Båstads nystartade damlag

Av Peter Jakobsson

Båstads GIF har nu skapat ett nytt kapitel genom att starta ett damseniorlag i innebandy. Tanken är att laget ska spela i Skånes division 3 och nu formar nya träningsduon laget som besår av hungriga spelare med olika mycket erfarenhet.

Laholmare tränare i Båstads nystartade damlag
Ronnie Björck och Magnus Frick är nya tränarna som ska forma Båstad GIFs daminnebandylag. Foto: Peter Jakobsson

Det är nu några veckor sedan det blev klart att nya damlaget i innebandy skulle tränas av laholmarna Ronnie Björck och Magnus Frick som har god erfarenhet av daminnebandy sedan tidigare. De har båda över 30 års erfarenhet av innebandy och har tränat både ungdomslag och seniorer. De har bland annat tränat damlagen IBK Puma i Våxtorp och Falkenbergs IBK.

– Vi trivs bra ihop och är bra bollplank till varandra, förklarar Ronnie.

En del av spelarna i nya laget kommer från tidigare ungdomslaget inom Giffen. Det laget tränades av Johan Wastensson men nu var det dags för nya tränare.

– Vi ville ha någon med erfarenhet av damlagsspel och gärna någon som kunde locka med sig spelare också, förklarar Johan.

Det var Johan som hörde av sig och undrade om Ronnie var intresserad av uppdraget att bli tränare.

– Det var jag men jag sa att jag ville ha med mig Magnus på tåget och det gick bra så vi hoppade på detta utan betänkligheter, säger Ronnie.

Duon har länge hållit på med innebandy men pandemin förstörde en del. Lagen föll samman när det inte gick att träna och spela matcher som vanligt.

– Suget efter att hålla på med innebandy fanns kvar men lagen blev färre då spelare slutade.

Damerna tränar för fullt inför seriepremiären i oktober. Foto: Peter Jakobsson

I Laholms kommun finns nu ingen daminnebandy så det är ett antal spelare från Laholm som nu anslutit till Båstadslaget. Nu finns det tillräckligt med spelare för att de ska kunna känna sig säkra att kunna spela i Skånes division 3. Där kommer de erfarna tränarna att möta nya lag då de tidigare krigat i de Halländska serierna.

I början av oktober startar seriespelet och innan dess ska spelarna tränas och få sina roller i laget. Spelarna som är mellan 16 och 31 år har väldigt olika erfarenheter och kvalifikationer så det gäller nu för Ronnie och Magnus att identifiera dessa och sätta samman ett så starkt lag som möjligt.

– Kul att få bygga laget från grunden. Vi har en del unga tjejer som kommer från flicklaget men även en del riktigt rutinerade tjejer, bland annat från Puma, så det blir en rolig blandning att jobba med, säger Ronnie.

– Jag tror det kommer bli ett riktigt bra lag, säger Magnus.

Tränarduon har nu flera mål de sikar mot med damerna.

– Kortsiktigt så är det att få ihop ett fungerade lag, en trupp som har kul och fungerar när de spelar. Sen är det att försöka få in vår spelidé i laget, säger Magnus.

Vid träningskvällen då tidningen gjorde ett nedslag var det 19 tjejer som var med på passet, några kunde inte komma på grund av nollning och annat.

– Vi ska köra en del träning på passningar idag, säger Ronnie innan de är dags att samla tjejerna som kämpat med att sätta upp sargen i hallen.

Är det fler duktiga inne-bandydamer som vill vara med så går det bra att besöka en träning.

– Det ska bli kul det här, avslutar Magnus och hämtar visselpipan samtidigt som tjejerna samlas.

Den 7 oktober spelas första matchen i serien då Giffens damer möter Bjärred på hemmaplan i Strandängsskolan i Båstad.