Klik venligst
SPORT 2024-03-18 KL. 16:05

Laholm tog oväntad seger mot Högaborg

Av Johan W Jönsson

Laholms FK brukar ha svårt mot Högaborgs BK. Men när lagen nu möttes i en träningsmatch drog LFK det längsta strået och vann med 3-2 efter 1-1 i paus.
– Det var en oväntad seger då vi under min tid aldrig har vunnit där nere. Varken i serien eller i träningsmatch, säger tränare Joseph Wahlund.

Laholm tog oväntad seger mot Högaborg
Oscar Murro gjorde två mål för Laholm mot Högaborg. LFK vann med 3-2 (1-1). Foto: Halmstadsport/arkiv

Laholm dras även fortsatt med skadebekymmer. Mittfältarna Lucas Ragnarsson och Besnik Callaku saknades på grund av knäbekymmer. Även Gjenis Zeqiri var indisponibel.

Samtliga ska vara tillbaka till seriestarten om två veckor. Adam Vernersson tvingades utgå redan efter kvarten spelad med ryggont. Simon Palmkvist klev in på plan i hans ställe.

LFK hade lite problem med Högaborgs spelvändningar i inledningen av matchen. Hemmalaget skapade dock inget av värde och LFK åt sig in i matchen och tog ledningen.

– De spelade med wingbacks och sätter man inte press då så crossar de bara bollen och så är de övertaliga om man som vi kör 4-3-3. Så vi fick gå lite lägre med våra yttrar, säger Wahlund.

Det var inte helt logiskt när 0-1-målet kom på straff. LFK vann boll och Jakob Larsson spelade fram Hasanen Nazar som blev nedriven. Zemri Callaku var säker från straffpunkten.

– Vi hade en bra period efter vårt mål. Därför var deras mål lika ologiskt som vårt var. Vi hade tagit över och hade mer boll. Ett onödigt mål att släppa in efter ganska svagt försvarsspel.

Som helhet speglade dock 1-1 första halvlek på ett ganska bra sätt. Wahlund var inte helt nöjd med spelet innan paus och anmärkte bland annat på att anfallen var för korta.

LFK inledde andra halvlek starkt men det var Högaborg som tog ledningen efter timmen spelad då ett kanonskott utanför straffområdet letade sig in via den ena stolpen.

I kraft av ledningsmålet tog Högaborg över men då kunde LFK kvittera när nyinkomna Elis Wijk vann boll och hittade Oscar Murro i djupled. Han vände bort sin bevakning och skickade in 2-2.

– Spelet böljade fram och tillbaka. Det var en ganska jämn match och mer öppet spel i andra halvlek. Men vi lyckades dra det längsta strået den här gången, säger Wahlund.

3-2 kom efter en omställning där LFK blev övertaliga. Lirak Cakolli och Oscar Murro samspelade innan den sistnämnda snyggt placerade bollen i nät bakom Högaborgs målvakt.

Sista 20 så spelade Laholm av matchen på ett bra sätt. Högaborg lyckades inte skapa någon het chans att kvittera. Tränare Wahlund var nöjd med resultatet men inte med helheten.

– Det är absolut skönt att vinna. Det ger energi. Men vi famlar fortfarande lite efter vårt anfallsspel. Det uppställda försvarsspelet ser bra ut. Men det fattas något offensivt.

Du har inte kunnat spela ihop laget än?

– Nej, inte i en enda match. Förhoppningsvis har vi de flesta tillgängliga till seriestarten. Det kommer brinna mer i alla också när det står poäng på spel. Det vet man sedan tidigare.

Hur kommer det sig att ni vann mot Högaborg den här gången?

– Vi gjorde mål på lite fler chanser än vi brukar. Sedan har vi haft en del oflyt vid vissa förluster tidigare och förlorat med uddamålet. Nu hade vi det med oss istället, säger Wahlund.

Harry Nilsson spelade upp sig under matchen och stod sett till 90 minuter för en stabil insats på LFK:s mittfält. Även högerbacken Filip Larsson kvitterade ut högt betyg.

Dagen efter besegrade LFK:s B-lag Alet i DM med klara 3-0. Ingen spelare startade båda matcherna. Hugo Persson och Jonah Mellerhav från U19 fanns med i elvan.

LFK går nu på gräs. Kommande träningsmatch spelas mot Halmstads BK:s U19. Troligtvis även det på gräs. Det blir också genrepet inför premiären mot Öckerö på långfredagen.

LFK:s lag mot Högaborg (4-3-3):

Rasmus Lundgren -

Filip Larsson, Heman Johansson, Jonatan Falk, Nils Hedström (K) -

Harry Nilsson, Zemri Callaku, Adam Vernersson -

Jakob Larsson, Hasanen Nazar, Oscar Murro

Avbytare: Simon Palmkvist, Lirak Cakolli, Elis Wijk