Klik venligst
SPORT 2024-02-05 KL. 13:05

Laholm störde seriefavoriten i DM

Av Johan W Jönsson

Laholms FK förlorade DM-matchen mot topptippade seriekollegan BK Astrio med 1-0. De gulsvarta vann välförtjänt men LFK kunde mycket väl fått med sig en pinne i blåsten på Söndrums konstgräs.
– Jag är ganska nöjd med vår insats. Vi ska nog kunna jämna ut oddsen ytterligare till vårt första möte i serien, säger tränare Joseph Wahlund.

Laholm störde seriefavoriten i DM
Nils Hedström hade ett stolpskott mot Astrio. LFK blev mållöst i matchen och föll med 1-0. Foto: Halmstadsport

Astrio har varit ett topplag i tvåan under de senaste säsongerna. De har tappat sin främsta målskytt Philip Comnell, tidigare i LFK, till Ängelholm men har också fyllt på.

På plussidan finns Marcus Jönsson och knäredsbördige Isak Petersson, som båda spelade division 1-fotboll med Tvååkers IF förra säsongen. Isak saknades dock mot LFK.

– Jag har lite känning i ett knä. Det är ingen fara men inte värt att riskera något. Samtidigt är det lite surt att missa en sådan här match, sade Pettersson innan matchen.

Astrio klarade sig dock bra utan den snabbe och köpstarke yttern. Som vanligt hade söndrumsgänget mycket boll men LFK stod upp bra och släppte inte till mycket.

I mitten av halvleken gjorde Astrio ändå 1-0 på en andraboll efter hörna. Målet inprickat av Marcus Jönsson kom lite från ingenstans. Astrio hade även ett avslut utsida stolpe.

– Målet är efter en hörna och enda chansen utöver det är ett stolpskott sedan vi tappat boll på egen planhalva. I det uppställda spelet håller vi dem framför oss, säger Wahlund.

Laholm skapade ingenting av värde i den första halvleken och känslan var att det skulle bli jobbigt för LFK om matchbilden såg likadan ut efter paus. Men gästerna höjde sig.

Stefan Radovanovic, Besnik Callaku och Gjenis Zeqiri kom in i spel och stabiliserade upp de vita. Astrio var nära 2-0 men Max Johnsson i LFK-kassen slängde sig och klarade till hörna.

LFK hade längre sekvenser med boll i andra halvlek och kom runt bättre på kanterna. Man lyckades dock inte få in bollarna och de klara målchanserna lös med din frånvaro.

Mot slutet av matchen chansade Laholm med tre backar och bortalaget lyckades trycka tillbaka Astrio och få till en forcering. Att bollen inte gick in var egentligen otroligt.

Nils Hedström sköt i stolpen, Jakob Larsson var en hårsmån från att stöta in returen och Elis Wijks avslut blockades nära mål. En het trippelchans som borde renderat i nätrassel.

Laholm fick en sista chans när Jakob Larssons inlägg nådde fram till Gjenis Zeqiri framför mål men anfallaren fick inte träff med pannan i öppet läge och Astrio vann med 1-0.

– Det brukar räcka med de chanserna vi skapar på slutet men det gjorde det inte den här gången. Vi brukar ha bättre serve på fasta situationer, inlägg och inspel men vi fick inte riktigt till det.

Vann Astrio välförtjänt, tycker du?

– De spelar på det sätt de vill. Det är mycket sidled och mycket försök att trä in bollen. Det är inte det där hotet. De vill ha bollen i sin ägo. Vi anpassade oss lite och gjorde det bra.

Att Laholm förlorade matchen spelar dock inte särskilt stor roll. Samtliga lag går vidare från gruppspelet i DM. Gruppsegrarna kan dock inte möta varandra första slutspelsrundan.

– Det gör inte så mycket. Jag är ändå ganska nöjd med matchen. Vi är betydligt längre fram nu än vid återstarten av serien i höstas. Vi gör en bra försvarsinsats hela matchen, säger Wahlund.

I kommande match väntar just Philip Comnells Ängelholm från division 1. Laget tränas Andreas Granqvist och blir säkert en tuff nöt för LFK att knäcka.

– Vi rullar på spelarna och de som inte startade eller var med alls mot Astrio kommer att få chansen mot Ängelholm. Det är väl två, tre spelare från elvan som blir kvar, säger Wahlund.

LFK:s lag (4-3-3) mot Astrio:

Max Johnsson -

Lirak Cakolli, Herman Johansson, Jonatan Falk, Nils Hedström -

Laurent Qitaku, Zemri Callaku, Lucas Ragnarsson (K) -

Jakob Larsson, Elis Wijk, Oscar Murro

Avbytare: Stefan Radovanovic, Harry Nilsson, Besnik Callaku, Gjenis Zeqiri