SPORT 2021-12-01 KL. 17:05

Laholm får en egen konstisbana mitt i centrum

Av Johan W Jönsson

Flera andra städer har en isbana centrum. Nu blir det verklighet även i Laholm. Inom kort kommer det gå att åka skridskor mellan Lagafontänen och Cecil på Stortorget. “Grundtanken är att skapa en aktivitetsyta för laholmarna”, säger kommunens driftschef Robert Pragler.

Laholm får en egen konstisbana mitt i centrum
I gul jacka syns Laholms kommuns driftchef Robert Pragler. Det var han som tog initiativet till isbanan i centrum. Här syns han med representanter från kommunen och näringslivet som gjort satsningen möjlig. Bild: Laholms kommun

Robert Pragler blev projektledare för projektet “Förnyelse av stadskärnan” och var den som kom på idén med isbanan.
– Ja, jo, det kan ma väl säga att det var. Jag ville börja i de mest centrala delarna för att sedan jobba mig utåt och jag vill jobba med mobila lösningar, säger Pragler.

Pop up-lekplatsen på torget förra sommaren är en mobil lösning och isbanan som nu blir till en annan sådan.
– Önskemål och behov ändras alltid över tid och eftersom att ytan på torget är förhållandevis liten vill jag inte att vi ska låsa oss vid fasta installationer.

Att kunna ändra aktiviteter efter säsong är också en fördel med mobila lösningar och eftersom att vintern nu slog till med full kraft passar det ypperligt med en isbana.
– Det har funnits på andra ställen som Helsingborg och Höganäs och där har de varit populära. Responsen på det här har hittills varit väldigt positiv.

– När jag och stadsträdgårdsmästaren började sätta tänderna i det här projektet konstaterade vi att torget är en yta man passerar över, man uppehåller sig inte där.

Därför är tanken att skapa aktiviteter som gör att folk vill uppehålla sig en stund på Stortorget och idén med isbanan togs emot väl av såväl kommunchef som politiker. Även näringslivet är involverat då Laholms Sparbanks utvecklingsstiftelse och Södra Hallands kraft skjutit till medel för att isbanan skulle bli verklighet.
– Fritidsbanken som lånar ut saker är också med i det här. Vi var rörande överens om att det här skulle vara något som var tillgängligt för alla.


Driftsenheten arbetar för fullt med den nya isbanan. Snö och vind är dock inte gynnsamt för att göra is. Så banan öppnar troligtvis under veckan 49. Bild: Laholms kommun


Ishockey- och bandyklubbor är dock, för allas trevnad, inte tillåtna på isbanan. Banan är 10 gånger 20 meter stor.

Räknar ni med att isbanan ska få andra effekter?
– En effekt kan ju vara att det till exempel skulle kunna gynna handeln. Ju längre en kund stannar, ju större chans att har du att kunden handlar mer, säger Pragler och fortsätter:

– Det finns en förhoppning om att många ska kunna dra nytta av det här. Både i form av glädje och eventuell konsumtion men grundtanken var att skapa en aktivitetsyta.

Om isbanan skulle bli en succé finns det möjligheter att göra den större till nästa vinter. Det går att att köpa till kylslingor.

När går det att åka skridskor på torget?
– Det är 10 000 kronorsfrågan. Det väder vi har nu med snö och vind är inte så gynnsamt. Förhoppningen var att öppna andra advent. Men det känns lite väl optimistiskt.

Troligtvis öppnar isbanan under vecka 49. Blir det inte över tio grader varmt så kommer den att vara öppen fram till vecka tio.
– Det går att göra is till upp till fem grader och banan håller is upp till tio grader. Blir det tokvarmt får vi stänga innan men förhoppningsvis hinner många få glädje av den.