SPORT 2023-11-27 KL. 16:32

Långväga gäster tog cupguldet

Av Johan W Jönsson

Det var Trönninge BK som drog det längsta strået i årets upplaga av Skogaby BK:s Vintercupen. Varbergslaget gick alltså inte upp i ottan förgäves. I en rafflande final besegrade man fjolårets mästare Lilla Tjärby IK efter straffar.
– Det var en tuff final som kunde slutat hur som helst men jag tycker ändå att vi vinner ganska välförtjänt till slut, säger TBK:s tränare Jetmir Sahiti.

Långväga gäster tog cupguldet
Trönninge BK vann Vintercupen 2023 sedan de gått obesegrade genom turneringen. Längst upp till vänster syns tränaren Jetmir Sahiti. Foto: Johan W Jönsson

Det går inte att säga emot. Trönninge imponerade väl inte till en början men de växte in i cupen och blev bättre och bättre. Dessutom vann de samtliga matcher.

Det blev alltså fyra segrar i gruppspelet och en förstaplats i grupp ett. 1-0 mot Hasslöv i första matchen, 2-0 mot Laholm svart, 1-0 mot Kornhult/Hishult och hela 6-1 mot Skogaby 2

Överlag var matcherna jämna. SBK 2 förlorade stort även mot LFK (5-0) men de var inte dåliga. Det var bara det att fokus låg på det offensiva spelet och inte så mycket på defensiven.

LFK blev tvåa i gruppen, Hasslöv trea, Kornhult/Hishult fyra och SBK 2 fick som enda lag lämna redan efter gruppspelet. Även den andra gruppen blev jämn.

Finallaget Lilla Tjärby inledde matchen mot LFK vit bra men föll tilllbaka och förlorade med 2-1. LTIK hamnade även i underläge mot SBK 1 men vände och vann klart med 4-1.

Mot Genevad/Veinge hamnade LTIK inte i underläge. Istället hade ett för dagen grått Lila Tjärby ta ledningen med 4-0 innan GIF/VIF reducerade mot slutet.

LFK vit blev tvåa i gruppen på sämre målskillnad än LTIK (föll med 2-0 mot GIF/VIF), SBK 1 blev trea på bättre målskillnad än fyran GIF/VIF.

Slutspelet inleddes med kvartsfinal mellan Trönninge BK och Genevad/Veinge. GIF/VIF stod upp väl men fick se sig besegrade med uddamålet - 2-1.

Den andra kvarten blev en intern uppgörelse mellan LFK:s båda lag. Trots att lagen var jämna på pappret var LFK svart bättre och vann med klara 4-0 efter en bra start och tidig 2-0-ledning.

Kvartsfinalen mellan LTIK och K/HFF gick till förlängning sedan Kornhult/Hishult kvitterat LTIK:s ledningsmål. I sudden death avgjorde August Söderström snabbt till LTIK:s fördel.

Den fjärde kvartsfinalen spelades mellan Skogaby 1 och Hasslöv. Där gick SBK:s mer rutinerade gäng vinnande ur fajten med 2-0 men HIS sålde sig dyrt.

Lilla Tjärby IK:s talang Zam Göstasson vann skytteligan med fem mål. "Han kommer bli bra för oss i femman nästa år", spår tränare Mats Johansson. Foto: Johan W Jönsson

I den inledande semifinalen besegrade Trönninge LFK svart med 2-0 (samma siffror som i gruppspelet). De unga LFK:arna visade möjligen sitt motstånd lite för stor respekt.

Den andra semin mellan LTIK och SBK 1 slutade med LTIK-seger 3-1. Orken började tryta något för arrangörsföreningen som fick möta LFK i bronsmatchen.

Det blev två spännande medaljmatcher. Tredjeprismatchen gick till förlängning där Liam Berzander avgjorde till LFK:s fördel. Laholm tog därmed brons för andra året i följd.

Finalen blev cupens mest intensiva match. Trönninge tog ledningen men LTIK lyckades kvittera genom Adam Johansson och ta matchen till en resultatlös förlängning. Straffar fick avgöra.

Målvakterna räddade de två inledande straffarna. Båda lagen satte sin andra straff men LTIK missade sin tredje samtidigt som Trönninge gjorde mål och cupen var avgjord.

– Vi är ett lag som gillar att spela futsal. Vi hittade den här cupen på nätet och anmälde oss. Det var tur för det var en kul cup och det var värt det, trots att vi fick gå upp klockan sex, ler Sahiti.

– Vi började lite morgontrötta men sedan blev det bättre och bättre. Det var en tuff final som kunde slutat hur som helst men jag tycker att vi vinner ganska välförtjänt till slut.

– Det var cupens två bästa lag som möttes i finalen och det var också turneringens bästa match. Men Laholm ska ha credd. De är duktiga för att vara så unga, säger TBK-tränaren.

LTIK-tränare Mats Johansson:

– Det var inte långt borta! Jag tyckte att vi hade dem ett tag men sedan blir det förlängning och straffar och då är det lite lotteri. Straffar är väl det enda vi inte tränat på, ler han.

– Vi började cupen lite knackigt men sedan kom vi in i det. Totalt sett gör vi det helt okej. Vi hade inte riktigt samma tyngd i laget som i fjol. Men de unga killarna gör det bra.

LTIK:s 17-åring Zam Göstasson var het och vann cupens skytteliga på fem mål. Vackrast ett högerskott upp i krysset. Ett antal spelare gjorde fyra mål.