Klik venligst
SPORT 2023-11-13 KL. 06:02

Lågt intresse för anrik cup

Av Johan W Jönsson

Skogaby BK:s Vintercup har genom åren varit ett populärt avbrott mellan fotbollssäsongerna. Cupen har anor från 1980-talet och har alltid lockat mycket publik. Men intresset bland föreningarna har falnat.
– Det är många klubbar som har problem och det speglar av sig på cupen, säger mångårige cupgeneralen Håkan ”Cralle” Pålsson.

Lågt intresse för anrik cup
Det blir Vintercup även i år. Noak Petterssons Genevad/Veinge kommer till spel. Däremot uteblir HGH (Harplinge, Gullbrandstorp och Haverdal) den här gången. Foto: Halmstadsport

Det var länge osäkert om det skulle bli någon cup över huvudtaget. Men till slut var det nio lag som anmälde sig. Åtta lag är det minsta för att cupen ska bli av.

– Vi har ju inte gjort det här för att dra in stora pengar, utan mer för fotbollens skull. Men intresset verkar tyvärr inte vara så stort längre, säger Cralle.

Han skickade inbjudningar till 35 olika föreningar i Laholms kommun och närområdet. Ändå är det bara nio lag som kommer till spel. Då har Laholms FK och Skogaby BK själva två lag var.

Vad tror du om framtiden för cupen?

– Det vet jag inte. Intresset har blivit sämre och sämre. Pandemin har väl gjort sitt till där kan jag tänka. Efter det har det varit svårt. Vi var tio lag i fjol och vi är nio i år.

LFK ställer upp med två yngre lag, SBK med två lag, Genevad/Veinge IF med ett, Lilla Tjärby IK med ett, Hasslövs IS med ett, Kornhult/Hishult FF med ett och Trönninge BK med ett.

– Förmodligen blir LTIK favorit, skulle jag tro. De vann i fjol. Sedan vet man inte vad Trönninge BK kommer med. De är med för första gången. Skogaby kan kanske bli en outsider.

Håkan "Cralle" Pålsson har varit cupgeneral för Vintercupen i många år. Foto: Halmstadsport

Tidigare har alltid cupen spelats över två lördagar. Runt 20 lag brukade deltaga. Nu blir det spel en heldag lördagen den 25 november. Åtta av nio lag går vidare till kvartsfinal.

– Segraren blir ganska rättmätig på det här sättet då alla lag mer eller mindre får möta alla. Sedan får ju då i princip samtliga lag många matcher också.

Trots att det bara var tio lag som deltog förra året var intresset bland publiken ändå stort. Under slutspelet var det många som kom för att titta på cupen.

Kan det göras något för att locka lagen?

– Det är jättesvårt! Det är många klubbar som har problem. Ett par har inte seniorverksamhet, ett antal fick lämna WO i seriespelet och det pratas om sammanslagningar.

– Fotbollen konkurrerar med andra idrotter och folk idrottar inte på det sättet längre. Nu är det mer gym och padel på egna villkor. Sedan drar skärmarna också.

Troligtvis spelades den första cupen 1981. Då med filtboll och att valla i väggarna var tillåtet. På 1980-talet dominerade hemmaklubben med spelare som Janne Håkansson och Mats Andersson.

Det är inte sista cupen?

– Det är svårt att säga vad det blir av det. Men jag säger inte redan nu att det var sista året. Det beror helt på hur intresset ser ut från föreningarna, avslutar Cralle.

Fakta:

Cupen spelas i Lagaholmshallen lördagen den 25 november. Grupp 1 inleder och där spelar Hasslövs IS, Skogaby BK 2, Kornhult/Hishult FF, Laholms FK svart och Trönninge BK. I grupp 2 spelar Lilla Tjärby IK, Laholms FK vit, Genevad/Veinge IF, Skogaby BK 1.