Klik venligst
SPORT 2024-03-25 KL. 15:09

Kryss med mersmak för LFK mot HBK i genrepet

Av Johan W Jönsson

Förra året var Laholms FK chanslöst mot Halmstads BK:s U19-lag. Den här gången blev det 1-1 (0-0) och sett till matchbilden och skapade målchanser borde LFK vunnit.
– Spelmässigt bra och vi fick jobba med både låg och hög press som vi bestämt på förhand, säger tränare Joseph Wahlund.

Kryss med mersmak för LFK mot HBK i genrepet
Lucas Ragnarsson och Oscar Murro firar LFK:s 1-0-mål. Matchen mot HBK U19 slutade 1-1. Foto: Johan W Jönsson

I första halvlek valde LFK att inte sätta så hög press som man kanske normalt sett annars gör. Centrala anfallaren Elis Wijk gick i princip ner på HBK:s defensiva mittfältare.

På HBK:s centrala mittfält återfanns såväl Måns Andersson (lagkapten) och Olle Johansson, båda tidigare i just LFK. Andersson, som nyligen gjorde A-lagsdebut, spelar i den defensiva rollen.

– Vår lägre press fungerade bra. HBK skapade ingen farlig målchans i första halvlek. Det gjorde väl i och för sig inte vi heller. Det känns tryggt att vårt uppställda försvarsspel är starkt.

LFK hade några halvchanser och någon hörna. Men det var en jämn halvlek utan några hundraprocentiga målchanser åt något håll. I paus bytte LFK målvakt.

Det var bestämt på förhand att Max Johnsson skulle stå i första och Rasmus Lundgren i andra. Bara fem minuter efter paus fick HBK sin målvakt målchansutvisad.

– Elis (Wijk) kom fri och det röda var klart. Det ändrade så klart förutsättningarna. Men vi hade startat andra halvlek på ett energiskt och positivt sätt, vilket bland annat ledde fram till friläget.

Wijk var företagsam och jobbade hårt i matchen. Han kom, utöver friläget där han blev nedriven, till ytterligare tre frilägen men kulan ville inte i nät för den unge anfallaren.

– Det var synd att han inte fick göra ett mål. Som forward vill du alltid göra mål och när det väl lossnar brukar det kunna rulla på. Elis har bra självförtroende och kör på, säger Wahlund.

Efter flera målchanser och ett stort bollinnehav fick LFK utdelning till slut. När det väl rasslade det till var det på en omställning där Wijk och Lucas Ragnarsson stod för förarbetet.

Oscar Murro var den som satte dit kulan i bortre från sin vänsterkant. Just Murro och Ragnarsson hade kommit in i spel i minut 65. Målet föll i minut 88. LFK:s glädje blev dock kortvarig.

LFK:are i HBK: lagkaptenen Måns Andersson och målskytten Olle Johansson. Foto: Johan W Jönsson

Bara minuten efter fick HBK en något billig frispark efter hands strax utanför straffområdet. Olle Johansson skruvade läckert bollen runt muren och i mål bakom Rasmus Lundgren.

– En bra frispark även om Rasmus inte var helt nöjd med hur han ställt muren. Frisparken är billigt dömd, hade man fått den emot sig i serien så hade man varit vansinnig, säger Wahlund.

Strax efter HBK:s mål blåste domaren av matchen. Sett till hur matchbilden såg ut i andra halvlek ska LFK vara besviket över resultatet. Detta var en match som Laholm borde vunnit.

– Absolut! Det tyckte alla som var där och tittade. Vi gjorde en bra match både försvarsmässigt och anfallsmässigt. Tyvärr är vi inte tillräckligt effektiva för att vinna men det kommer i serien.

LFK:s bästa spelare i matchen var utöver Elis Wijk försvarsgeneralen Herman Johansson och mittfältsgiganten Zemri Callaku, som nog inte hade en felpass på hela matchen.

Wahlund har inte kunnat spela ihop laget överhuvudtaget under försäsongen. Spelare har varit borta av olika anledningar och lagen har sett olika ut varje vecka som det spelats match.

– Det har varit många skador, sjukdomar och bortresta. Är inte för många nyckelspelare borta samtidigt så har vi täckning på alla positioner. Det har inte varit perfekt men vi blir svårscoutade.

Till seriepremiären, som spelas hemma på Glänninge Park mot Öckerö på långfredagen, ska alla spelare utöver Besnik Callaku (meniskskada) vara tillgängliga för spel.

– Det lär bli några förändringar i laget till premiären. Men det kommer inte se helt annorlunda ut jämfört med matchen mot HBK. Många har gjort det bra under försäsongen.

Vad vet du om Öckerö?

– De är ganska duktiga och säkert kontrakt med sina spelare. De är ett konstgräslag. Jag har sett en match och ska se en till. Det är ingen av förhandsfavoriterna, avslutar Wahlund.

Oscar Murro hoppade in och gjorde LFK:s mål mot HBK U19. Foto: Johan W Jönsson

LFK:s lag mot Halmstads BK U19 (4-3-3):

Max Johnsson -

Lirak Cakolli, Herman Johansson, Albin Pettersson, Nils Hedström (K) -

Laurent Qitaku, Zemri Callaku, Simon Palmkvist -

Adam Vernersson, Elis Wijk, Jakob Larsson

Avbytare: Rasmus Lundgren, Viggo Dahl, Harry Nilsson, Lucas Ragnarsson, Oscar Murro