Klik venligst
SPORT 2024-02-11 KL. 15:00

Krönika: En allvarsam lek med siffror

Av Roger Bengtsson

Tiden på ishockeysäsongen är kommen då man kan börja ägna sig åt skamlöst tabellnörderi. Man kan räkna framlänges och baklänges, luta sig mot statistik som är hyggligt väl underbyggd och rita upp drömscenarion för laget man följer. Eller hitta rena skräckhypoteser. Med en knapp fjärdedel av årets grundserie i SHL kvar att spela för Rögle BK handlar allt om att undvika negativt kval. Siffrorna talar för grönt och vitt, men som alltid i idrott finns ett stort mått av oförutsägbarhet.
Häng med!

Krönika: En allvarsam lek med siffror

Efter 41 omgångar av SHL har Rögle BK tagit 13 trepoängare, 5 övertids/straffvinster och 4 övertids/strafförluster. Det ger 53 poäng och ett poängsnitt på 1.29 poäng per match.

Håller Rögle det poängsnittet så kommer laget att samla ihop 67 poäng när grundserien är färdigspelad. Det kommer med största sannolikhet att räcka för att laget ska undvika negativt kval. Under de åtta färdigspelade säsonger som SHL innehållit 14 lag med 52 grundomgångar har det aldrig krävts mer än 63 poäng för att hamna på 12.e plats. Det var förra säsongen när Brynäs slutade på 13.e plats med 62 inspelade poäng. I snitt har det under dessa åtta säsonger krävts 55 poäng för att undvika kval mot Hockeyallsvenskan, men poängkravet har så sakteliga höjts under senare år när SHL blivit jämnare och skillnaden mellan topp och botten blivit avsevärt mindre. Säsongen 2023/24 kommer dock att avvika från den trenden.

Baserat på de poängsnitt som lagen på undre halvan har när drygt 75% av grundserien är spelad så kommer SHL att sluta så här.

Lag Nuvarande poängsnitt

Efter 52 omg.

9. Örebro 1,32 69p

10. Rögle 1,29 67p

11. Malmö 1,25 65p

12. MoDo 1,17 61p

13. HV71 1,12 58p

14. IKO 0,80 42p

Notera att Brynäs poängsnitt efter 52 omgångar förra säsongen var 1.19. Givet tabellen och siffrorna ovan hade alltså gästrikarna överlevt innevarande säsong.

För Rögle som förra säsongen slutade på 9.e plats i SHL med 72 inspelade poäng blev det då ett poängsnitt på 1,38. En klar och tydligt negativ poängtrend för Rögle denna säsong alltså, men ändå ligger laget i ungefär samma tabellmässiga härad. Förklaringarna är dels att årets SHL tydligt delats i ett toppgäng om åtta lag och ett bottenskrap med sex lag. Ifjol skiljde det 20 poäng mellan Frölunda på den sjätte och sista kvartsfinalplatsen ned till jumboplacerade Malmö. I dagsläget är differensen mellan Linköping på sjätte plats och sistaplacerade Oskarshamn 35! poäng. Och den poängmässiga avgrunden kommer att vidgas ytterligare under de avslutande veckorna av grundserien när topplagen börjar vässa armbågarna inför slutspelet.

Tittar vi på poängen som skiljer niondeplacerade Örebro och åttan Luleå är det 10 poäng i skrivande stund. Sannolikt ökar differensen när SHL är färdigspelad. I fjol skiljde det fem poäng mellan åttan Leksand och nian Rögle efter 52 omgångar.

Lutar vi oss på statistiken här ovan ska alltså Rögle spela hem 14 poäng på de 11 matcher som återstår. Enligt samma statistik räcker det dock att ta 6 pinnar och nå 59 poäng totalt för att vara före HV 71 på 13.e plats. Men det bygger på att HV inte hittar det minsta syre under avslutningen av SHL.

En bra början på avslutningen för Rögles del är att Örebro och Modo möts den 13 februari när SHL återstartar. Två bottenkonkurrenter där minst ett lag kommer att tappa poäng. Rögle har sen Örebro hemma torsdagen den 15 februari.

Så där kan man hålla på i det oändliga. Räkna och spekulera, finna förtröstan för att i nästa stund måla upp kvalhelvetet. Sjunde och avgörande hemma mot Oskarshamn i slutet på mars. 3-4 på tavlan med minuten kvar. Rifalk lämnar kassen.....ja, ni fattar.

Siffrorna talar trots allt för att Rögle seglar i mål den 12 mars en bit från den värsta streckdramatiken kring det negativa SHL-kvalet. Låt mig påminna om att Modo möter Malmö i den 51.a omgången. I den sista rundan möts sen Malmö och HV71. Samtidigt tar Rögle emot MoDo hemma i Ängelholm. Själv har jag redan börjat tumma på kartan med

Losec.