Klik venligst
SPORT 2023-01-16 KL. 16:59

Kornhult/Hishult mästare i Markarydscupen

Av Johan W Jönsson

När Sparbanken cup i Markaryd var tillbaka för första gången sedan 2020 slog Kornhult/Hishult FF till och tog hand bucklan i damklassen direkt. I herrklassen slutade de regerande mästarna Lilla Tjärby IK trea den här gången. ”Det är små marginaler men jag tycker att vi vann välförtjänt sett till hela cupen”, säger K/HFF:s tränare Jessica Andersson.

Kornhult/Hishult mästare i Markarydscupen
Kornhult/Hishult FF vann Sparbanken cup i Markaryd. Foto: Johan W Jönsson

2020 föll K/HFF i bronsmatchen mot Laholms FK som då slutade både etta och trea. I år deltog inte LFK varken på dam- eller herrsidan. Det blev skön revansch för Kornhult/Hishult.

Slutvinnarna började dock lite trevande och föll med 2-0 i den inledande gruppspelsmatchen mot Röke IF. K/HFF hade chanser men fick inte in bollen.

– Vi hade inte riktigt kommit igång mot Röke. Det märktes att det var första matchen. Men sedan tog det sig, säger Jessica.

I den andra matchen blev det seger med 1-0 mot Ryssby IF. Även om det bara blev vinst med uddamålet hade K/HFF bra kontroll.

– Det var egentligen aldrig något snack. Vi borde gjort något mål till. Så fort deras målvakt fick bollen så kastade hon långt.

Kornhult/Hishult gick vidare till kvartsfinal som grupptvåa. I slutspelet väntade Sunnerbo dam. K/HFF var det något bättre laget och vann med 4-2.

De blåa gick upp till 2-0 men slarvade sedan lite och släppte in Sunnerbo i matchen till 2-2 innan man gick ifrån igen på slutet.

– Det var ändå jämnare än vad slutresultatet visade eftersom att vi gjorde två sena mål. Det var lite halvstirrigt stundtals, säger Jessica.

– Samma sak där som under den första speldagen. Första matchen är alltid lite svår. Man kommer inte riktigt in i det direkt, säger tränarkollega Sara Viking Gunnarsson.

I semifinalen väntade Röke på nytt och nu fick K/HFF revansch för förlusten i gruppspelet. Det var små marginaler men Johanna Carlsson avgjorde till skogslagets fördel.


K/HFF:s lagkapten hämtar den mäktiga segerbucklan av arrangörerna Sparbanken och Markaryds IF. Foto: Johan W Jönsson


Lagans AIK (inte att förväxla med FC Lagan från Laholm) stod för motståndet i finalen. De vann i sin tur en tuff och fysisk semi mot Ljungby IF.

Även finalen blev en jämn tillställning. K/HFF var ändå det något bättre laget och skapade lite fler heta chanser. Linnea Fager dribblade sig fram och gjorde matchens enda mål.

– Nackdelen var att det var långt mellan varje match och att det blev en lång dag. Det kändes nästan som att varje match var dagens första, säger Jessica.

Vad är det som fäller avgörandet till er fördel i de jämna matcherna?

– Tjejerna har en stor vilja att vinna och jobbar stenhårt. Sedan om man tittar på det så har vi nog både det mest tekniska och rutinerade laget i cupen, säger Sara och Jessica.

Tränarduon tyckte att laginsatsen tog dem fram till guldet. Nu börjar försäsongen och i början av mars väntar första träningsmatchen mot Ljungby.

På herrsidan deltog K/HFF och LTIK från Laholms kommun. Lilla Tjärby var regerande mästare. För Kornhult/Hishult blev det respass i gruppspelet.

LTIK gick vidare som grupptvåa bakom Markaryds IF:s veteraner efter två kryss och en seger. I kvarten besegrades Strömsnäsbruks IF efter förlängning.

Redan i semin ställdes LTIK på nytt mot veteranerna. Matchen blev en repris på finalen 2020. Då vann LTIK. Nu var det ”vetsen” som drog det längsta strået och vann med 1-0 efter förlängning.

I matchen om tredjepris besegrade LTIK Torpa IF (kvalade till division 4 i fjol) med 1-0. Agust Söderström avgjorde bronsmatchen med ett distinkt skott.

Veteranerna vann finalen välförtjänt mot sina yngre klubbkamrater i Markaryds IF 2 med 2-0.. De rutinerade spelarna är skickliga på de små ytorna inomhus.


Tekniska Linnea Fager avgjorde finalen mot Lagan. Foto: Johan W JönssonFakta:

Så slutade Sparbanken cup i Markaryd 2023

Dam:

1. Kornhult/Hishult FF
2. Lagans AIK
3. Röke IF
3. Röke IF

Herr:

1. Markaryds IF veteran
2. Markaryds IF 2
3. Lilla Tjärby IK