Klik venligst
SPORT 2022-08-04 KL. 13:34

Kommunpolisen tog golfsilver i blåljus-VM

Av Rickard Gustafsson

Efter att ha blivit svensk polismästare i golf åtta gånger ställde kommunpolisen Kristian Nilsson upp i VM för blåljuspersonal i Nederländerna. Där blev det ett meriterande silver – fem slag från VM-guldet.
– Jag är så sjukt stolt över min prestation, säger Kristian Nilsson till LT.

Kommunpolisen tog golfsilver i blåljus-VM
Laholms kommunpolis är tillbaka på jobbet efter den största golfframgången i sitt liv. "Kollegorna firade mig med tårta när jag kom tillbaka till arbetet. Det uppskattar jag väldigt mycket", säger Kristian Nilsson till LT. Foto: Rickard Gustafsson

En minst händelserik vecka blev det för kommunpolisen, Skogaby GK-spelaren och våxtorpsbon Kristian Nilsson när han representerade Sverige under World Police & Fire Games i Rotterdam.

Spelen som är öppna för blåljuspersonal från hela världen är ett gigantiskt arrangemang där över 5 500 deltagare gjorde upp om medaljerna i 60 olika sporter.
– Det är som ett VM för människor som jobbar inom polisen, räddningstjänsten, tullen och så vidare. Jag visste inte vad som väntade men det var ett otroligt stort arrangemang, berättar Kristian.

Hade den åttafaldige svenske mästaren i polisgolf förstått innebörden av spelen hade han inte åkt ner lagom till att 54-hålstävlingen startade.
– Det var som OS med invigningsceremoni där deltagarna gick in med landets flagga, uppträdanden och en eld som tändes. Tyvärr missade jag invigningen, men har sett bilder och filmer i efterhand och det är något jag ångrar att jag inte var med på.

Precis som på OS bodde deltagarna i en by – i Kristians fall på ett gammalt kryssningsfartyg (S/S Rotterdam) som byggts om till hotell och låg ankrat i en av Rotterdams många kanaler.
– Det var fantastiskt fint, men båten lutade lite. Fartyget var byggt för att klara havet, skrattar Kristian.

Själva tävlingen spelades i tre dagar över 54 hål (utan handikapp) på tre olika banor utanför Rotterdam.
– Den ultimata uppladdningen hade väl varit att åka ner tidigare och spela in på banan, men det är såklart en ekonomisk fråga också, säger Kristian som fick se de smala holländska banorna bjuda på rejält motstånd i form av stark och byig vind.

Svårspelat var det och det syntes i scorerna, som inte avslöjar att det lades mycket tid på att leta bollar.
Dag 1 bjöd på 78 slag sju över par. Klart högre resultat än normalt för den duktige Skogaby-spelaren, men å andra sidan var det inte lättspelat för någon.
– Jag var tre under par efter sex hål och kände mig som världsmästare ett tag, skrockar Kristian som trots missarna bara var fem slag från täten som bestod av en trio från Malaysia.

På andra rundan var det stabilare golf, 74 slag (+2), och med det avancerade han till andra plats inför slutrundan – fortfarande fem slag efter ledaren, tysken Oliver Edeling.

Under avslutningsrundan höll Kristian Nilsson ihop spelet bra, 76 slag (+4) och kunde bärga svenskt VM-silver, fem slag efter tysken och ett slag före Ashari Binabusamha, Malaysia.
– Det känns som att jag vann ett silver och fick vara med på medaljceremoni. Jag är så sjukt stolt över min prestation och jag tycker att det här är större än mina åtta SM-guld med tanke på inramningen.


Kristian Nilsson på silverplats på pallen under medaljceremonin i Rotterdam där World Police & Fire Games avgjordes i slutet av juli. Foto: Privat


För Kristian handlade det om heder och ära, men för bronsmedaljören från Malaysia gav det klirr i kassan.
– I Sverige är det här inte en så stor tävling, men för malaysiern som tog brons ryktades det om att han skulle få en lägenhet i belöning. Men att vara tvåa i blåljusvärlden är rätt stort.

Deltar du även nästa år igen?
– Det är en finansiell fråga rakt av. Mästerskapet går i Winnipeg, Kanada, och bara att flyga dit kostar väl lika mycket som jag lagt på den här resan. Jag vet inte om jag har de pengarna, men frågar du om jag vill spela så är svaret GÄRNA! För mig var det här det häftigaste jag varit med om i golfsammanhang och härlig stämning bland deltagarna.

Innan han tar ställning till den resan ska Kristian Nilsson försvara sitt SM-guld under tävlingarna som går på Ringenäs GK den 25-26 augusti. Därefter väntar NM den 6-8 september i norska Stavanger.
– Ringenäs är nästan som en hemmabana och startfältet är redan fullt, 144 deltagare, säger Kristian som då siktar på sitt nionde polis-SM-guld.


Kristian Nilsson hade på förhand ingen aning om vad som väntade under World Police & Fire Games i Rotterdam. Evenemanget lockade 5 500 deltagare från hela världen men hade haft 10 000 om det inte vore för covid-restriktioner. Foto: Privat