Klik venligst
SPORT 2024-04-10 KL. 15:47

Klassisk tävling i Veinge starten på MX-säsongen

Av Johan W Jönsson

I över 30 år har Veinge MCK arrangerat sin klassiska tävling Vårsatsningen. Vid sidan om SM-tävlingarna är det den största tävlingen i Sverige med 300 startande. Den lockar mängder med motorintresserade till södra Halland.
– Tävlingen blir mer och mer etablerad. Det är en av de få gamla klassiska tävlingarna som finns kvar, säger tävlingsledaren Jonas Dahlgren.

Klassisk tävling i Veinge starten på MX-säsongen
Totalt gjordes över 300 starter över de två tävlingsdagarna på Vårsatsningen. Foto: Johan W Jönsson

Troligtvis kördes den första Vårsatsningen redan 1993. Det är något oklart. Många av de andra äldre tävlingarna har blivit SM-tävlingar. Vårsatningen har status utan att vara ett SM.

– Många ser det som startskottet på motocrossäsongen. Antalet startande varierar lite men fler än 300 starter som vi har i år mäktar vi inte med, säger tävlingsledare Dahlgren.

Under den första dagen var det barn och ungdomar som körde (upp till 17 år). Tävlingsdag två var det dags för de lite äldre att ta fart på Klintebergsbanan i Veinge.

– Tjejerna kan vara från 13 år och uppåt och i breddklassen får man vara 15 år och uppåt. Så det är en del yngre förare även i de äldre klasserna, berättar Dahlgren.

– Jag försöker rulla med lite men det har inte blivit så mycket träning i vinter, säger tävlingsledaren Jonas Dahlgren, som alltså själv deltog i breddklassen.

Linus Persson från Veinge MCK är en av de snabbaste i landet i sin ålder. Han är elitförare, ska köra tyska mästerskapen i år och deltog i klassen MX2 på Vårsatsningen.

– Det gick bra i första heatet. Jag kraschade i starten men körde upp mig. Jag siktar så klart på pallplats. Det är alltid målet men det är många snabba förare med, säger Linus.

Linus Persson, elitförare från Veinge MCK, som ska köra tyska mästerskapen i år. Foto: Johan W Jönsson

Fjärdeplatsen från första heatet blev Linus största avtryck från hemmatävlingen. Detta då han fick bryta andra heatet på grund av tekniska bekymmer. Men han ser framåt.

– Jag ska köra tyska mästerskapen i år för första gången. Målet är att komma in i det, köra bra och att få så bra placeringar som möjligt. Jag vet inte riktigt motståndet, säger Linus.

I klasserna för de yngre var arrangörsföreningen välrepresenterat. 14 förare från Veinge MCK fanns i startlistorna. Fem av dessa placerade sig i olika klasser.

Vincent Hjalmarson blev sexa i 85G, Jamie Brunosson blev åtta i samma klass och Alfred Von Harbou elva. Viggo Strid tog en fin tredjeplats i 85U. Victor Strömberg blev sexa i 125U17.

– Det gick hyfsat bra för mig hela dagen. Jag kvalade som trea och slutade på sjätte plats. Körningen var bra, så det är jag nöjd med. Målet var att ha en rolig helg, säger Victor.

Strömberg ska köra SM i Saxtorp den 20-21 april. Han har inga större förhoppningar utan vill vara med och ha kul, då menar han att det går bra. Victor är topp-15 i sin klass i Sverige.

Veinge MCK:s Viggo Strid (tvåa från höger) tog en tredjeplats i klassen 85U. Foto: VMCK

I samma klass (125U17) deltog Rocco Ekman (14 år) för blott andra gången. Med tanke på det var han väldigt nöjd med sin tävling på hemmabanan.

– Jag hade en jättebra tävling. Det började redan på uppvärmningen där jag fick ett bra flow. Kvalet gick över förväntan. Där blev jag fyra och i A-finalen blev jag tolva, säger Rocco.

Målet för Rocco är att kvala in till SM i 125-klassen. I 125U17 på Vårsatsningen vann Sandro Sols från grannklubben Getinge MK. Det strax före förare från Arlanda och Linköping.

Hemmaföraren Victor Strömberg var nöjd med sin tävling. Foto: Johan W Jönsson

Rocco Ekman gjorde sin blott andra start i 125U17 och var väldigt nöjd. Foto: Johan W Jönsson

Det satsas ordentligt över hoppen. Foto: Johan W Jönsson

Jonas Dahlgren är tävlingsledare på Vårsatsningen. Han var med första gången för över 20 år sedan och puttrar fortfarande med i breddklassen. Foto: Johan W Jönsson

Full spruta på Klintebergsbanan i Veinge under vårsatsningen. Foto: Johan W Jönsson

Samtliga deltagande ungdomar från Veinge MCK i Vårsatsningen: Milo Olandersson, Emil Persson, Robin Strömberg, Liam Hultman, Alfred Von Harbou, Viggo Strid, Jamie Brunosson, Victor Strömberg, Vincent Hjalmarsson, William Carlsson, Jack Ljungner, Robin Viberg, Rocco Ekman, Theo Håkansson. Foto: VMCK