SPORT 2022-04-25 KL. 13:28

Klar LFK-förlust på Vångavallen

Av Johan W Jönsson

Trots en bra start blev det ändå klar förlust för Laholms FK:s damlag mot Trelleborgs FF. Slutsiffrorna på klassiska Vångavallens resultattavla skrevs till 4-0 (2-0). ”Sett till hur få målchanser som skapas är 4-0 för stora siffror”, säger LFK:s tränare Peter Åberg.

Klar LFK-förlust på Vångavallen
Trelleborgs FF blev för svåra för LFK även denna gång och vann med 4-0. Laholms lagkapten Julia Olsson deppar. Arkivbild

LFK pressade direkt tillbaka hemmalaget och redan innan minuter var spelade hade laholmarna skapat tre hörnor. En av dem blev riktigt farlig men hemmamålvakten fick bort bollen

Trelleborg är ingen favoritmotståndare för Laholm. I fjol blev det två förluster. TFF gör en satsning på damsidan och har flera spelare med meriter från högre sammanhang.

Moa Larsson slår LFK:s hörnor från båda hållen och hon servar alltid bra. Maja Ljungberg kom upp på en av hörnsparkarna men målvakten klarade nicken.

– Vi hade behövt få någonting med oss på fasta under matchens gång. Det var främst där vi skapade våra möjligheter, säger Åberg.

Matchen var jämn och tuff mellan straffområdena och det blev mycket fasta situationer. Det var korta anfall åt båda håll men hemmalaget hanterade matchbilden bäst.

TFF tog en tidig ledning. Alma Cederquist i LFK-målet skulle plocka upp en boll men en hemmaspelare hann före och satte dit kulan ur snäv vinkel.

– Det var första gången de var över på vår planhalva. Även om målet var en kaldusch så vet vi att de är skickliga. Ger man dem lillfingret så tar de hela handen.

Trelleborg gjorde också 2-0 när en hemmapelare tog sig in från kanten och avslutade från straffområdeslinjen.

– Det var lite för enkelt. Det blev en viss osäkerhet i laget då vi stod högt och tryckte på. Börjar man tveka då så uppstår situationer där man får jobba felvänd och det var en sådan situation.

LFK lyckades skaka av sig målet men var för ovårdade med bollen för att kunna etablera något riktigt spel. Spelarna jobbade dock hårt matchen igenom.

Julia Olsson hade LFK:s bästa läge på frispark. Bollen gick mot mål men målvakten hann dit och gjorde en benparad. Även Moa Larsson hade ett försök på frispark men bollen smet utanför.

I paus gjorde Åberg tre byten. Isabelle Axeldal, Sophia Capaldi och Ellen Saari kom in i spel istället för Edit Bernsfelt, Amelie Wennström och Agnes Ebbesson.

– Det är väldigt jämnt mellan spelarna. Det var inget individuellt utan mer kollektivt i det här fallet. Matchen var väldigt fysisk och bytena gjordes sett till hur matchbilden såg ut.

LFK skapade två hörnor direkt i andra halvlek. Målvakten tappade en av dem och Julia Olsson skickade bollen mot mål men en hemmaspelare fick bort bollen på mållinjen.

– Det målet hade vi behövt. Då hade vi fått en kanonstart och vittring. Men vi får fortsätta kämpa och denna gången lyckas vi inte, säger Åberg.

Trelleborg skapade inga direkta chanser innan 3-0-målet kom efter 70 minuters spel. Alma Cederquist tappade in bollen mellan benen.

– Det handlar ofta om att man är ett steg vidare i tanken. Vi var i ett bra flow där och det är olyckligt. Samtidigt har Alma gjort många fina räddningar tidigare, så hon kommer igen.

LFK spelade klart matchen men det kändes avgjort. Det var ingen som gav upp men att vända på 3-0 mot ett så bra lag som Trelleborg är svårt.

I slutminuterna kom också fyran då en frispark dundrades in från håll. Matchen slutade med odiskutabla siffrorna 4-0. Sett till hur det såg ut på plan var det dock för stora siffror.

– Vi möter ett lag på övre halvan på bortaplan. Vi är inte nöjda med vårt eget passningsspel men får vi dit någon boll så är vi med. Inställningen är det inget fel på, säger Åberg och fortsätter:

– Trelleborg är bättre än oss på flera plan. Matchen avgjordes i de båda straffområdena och där var de starkare. Sett till hur få målchanser som skapas är 4-0 ändå alldeles för stora siffror.

Alla spelare kom undan med godkänt betyg men det lilla extra för att ta poäng saknades.

LFK har tagit en poäng på tre matcher. Kommande uppgift är Rosengård på hemmaplan.

– Hade fotbollsgudarna varit med oss hade vi haft fyra poäng på två matcher. Men det är bara upp på hästen igen. Vi tycker att det är roligt att spela mot Rosengård, avslutar Åberg.