Klik venligst
SPORT 2024-04-15 KL. 12:47

”Kapacitet att bli en ny Borg eller Stenmark”

Av Rickard Gustafsson

Sveriges nye världsstjärna, Ludvig Åberg, har tagit golfvärlden med storm. Kan hans genombrott få fler barn och ungdomar att vilja spela? Det hoppas och tror i vart fall representanter för de lokala golfklubbarna som hyllar den 24-årige supersvensken efter hans otroliga majordebut på US Masters.

”Kapacitet att bli en ny Borg eller Stenmark”
Hela golfvärlden har imponerats av Ludvig Åberg senaste åtta månaderna sedan han blev proffs. Andraplatsen i majordebuten på US Masters kan bli starten på en ny golfboom i Sverige. Foto: Bildbyrån

Det är måndag morgon på Skogaby GK och solen lyser skarpt och värmer i den kylslagna vinden. Glada amatörer är på väg ut för spel och på puttinggreenen ger nye tränaren Fredrik Hansson lektioner under en golfskola med äldre damer och herrar.

Det skulle kunna vara en högst ordinär dag, men efter Ludvig Åbergs sensationella spel på svårspelade Augusta-banan i US Masters pratar alla om den ödmjuke svenskens bedrifter.

– Vi samlades här på morgonen och alla hade suttit uppe i natt och tittat på tv. Ludvigs sätt, hans lågmälda framtoning och med fötterna på jorden har inspirerat de här golfarna, oss tränare, ja nog alla som spelar golf, säger Fredrik Hansson, nybliven tränare på Laholms GK och Skogaby GK.

Fredrik Hansson, tränare på Skogaby GK och Laholms GK, tror att Ludvig Åbergs spel och uppträdande inspirerar alla i hela golfsverige. Foto Rickard Gustafsson

Hansson tror att det nya unga golfgardet med Åberg, Linn Grant och Maja Stark (alla har gått golfgymnasiet i Helsingborg) i spetsen skapar förhoppningar bland unga golfare och att fler barn och ungdomar letar sig till sporten.

– De är väldigt fina förebilder och det är otroligt nyttigt att se att det går att bli bland de bästa i världen även om man kommer från Sverige, säger Fredrik och syftar på det svenska klimatet.

På drivingrangen står Håkan Thörn och Stefan Åkergren och värmer upp. Båda satt uppe till småtimmarna och följde Åbergs spel i US Masters där han blev tvåa efter världsettan Scottie Scheffler.

– Det var så spännande! Ludvig är en otroligt härligt person och förebild och jag önskar honom all lycka till, säger Stefan.

Snacket om Ludvig Åbergs framgångar gick vitt och brett på Skogaby golfklubb dagen efter 24-åringens andraplats i majordebuten i US Masters på Augusta. Alla inklusive Stefan Åkergren och Håkan Thörn är djupt imponerade. Foto: Rickard Gustafsson

– Det är nästan ofattbart det Ludvig lyckats med på knappt ett år sedan han blev proffs. Mäktigt!, säger Håkan och fortsätter:

– Han gör reklam för golfen som helhet och är en inspiration för ungdomar och håller han i det här över tid så kommer han att bli i nivå med Björn Borg och Ingemar Stenmark.

Ludvig Åberg har haft en succéartad start på proffskarriären. Den leende skåningen har redan hunnit vinna med att vinna på Europatouren (DP World Tour), USA-touren och Ryder Cup och spås en lysande framtid. Foto: Bildbyrån

Även Jyrki Välimäki, klubbchef på Laholms GK, gör referenser till två av Sveriges största idrottare genom tiderna.

Han är full av beundran och kallar Åbergs majordebut för en ”fantastisk prestation”.

– Jag hoppas att det kan bli en ”Borg-Stenmark”-effekt. Det har vi sett tidigare i idrotter där svenskar nått stora framgångar. ”Ludde” är otroligt mogen för sin ålder, har ett fantastiskt team runt sig och han är en potentiellt blivande världsetta.

För nyrekryteringen till golfen kan ”Ludde”-effekten vara direkt avgörande tror Välimäki.

– Det har varit en nedgång på juniorsidan senaste åren och det här är precis vad golfsverige behöver. Vi hoppas såklart att även vi vår klubb kan åka snålskjuts på det intresse som Ludvig Åbergs framgångar genererar.

Jyrki Välimäki, klubbchef på Laholms GK, hoppas och tror att Ludvig Åbergs framgångar kan bli ett lyft för svensk golf i stort, men för barn- och ungdomsrekryteringen i synnerhet. Foto: Rickard Gustafsson/Arkivbild