Klik venligst
SPORT 2024-05-17 KL. 12:23

Johnsson närmar sig Paris efter nytt SM-guld

Av Johan W Jönsson

Laholms RF:s dressyrstjärna Anita Johnsson kan sätta upp ytterligare ett SM-guld på CV:et. Dessutom närmar sig hon och hästen Currant LA Paralympics i Paris.
– Det känns skönt att vi är på rätt väg, säger Anita.

Johnsson närmar sig Paris efter nytt SM-guld
Anita Johnsson och hästen Curre vid SM-tävlingarna på Grevagården där det blev guld. Foto: Helena Ager

Hon har tidigare varit med vid två Paralympics. Hon slutade nia i London 2012 och dubbel åtta i Rio 2016. Anita missade dock Tokyo 2021 sedan hästen ”Freddan” skadat sig.

Sedan dess har Johnsson tränat upp sin nya häst ”Curre”. Han skadade sig dock också men nu har Anita och Currant LA kunnat köra på i ungefär ett år efter konvalescensen.

Förra året hjälpte ekipaget Sverige att kvala in till Paralympics i Paris genom två åttondeplatser vid EM i Tyskland. Nu kämpar de för att ta en av tre platser i det svenska laget.

Vid SM var Anita och Curre enda startande ekipage i klassen grad 1. SM-guldet var därför givet på förhand. Men procenten vittnar om att duon från Laholms RF är på rätt väg.

– Det gick väldigt bra! Det är så roligt att rida Curre då han går in för det och har lärt sig så mycket. Vi har ändå bara haft ett år på oss efter hans skada och nu är vi på g på allvar, säger Anita.

Anita Johnsson och Curre närmar sig Paralympics i Paris. Foto: Helena Ager

Ekipaget fick 70,833 och 72,029 procent i grundomgångarna och följde upp med 72,233 procent i kürfinalen. I förklasserna var grad 1 och grad 2 ihopslagna och där vann Anita.

– I tävlingarna var det en Folksam cup där alla tävlande var med och där blev jag trea efter Louise Etzner och Lena Malmström. Det känns skönt att äntligen kunna vara med där uppe med dem.

På en tävling i Danmark nyligen var Anita och Curre uppe och nosade på ett ekipage som tagit flera Paralympiska medaljer. I sista omgången var de bara 1,5 procent ifrån.

– Vi börjar närmar oss toppbetyg. Jag kan tänka att vi behöver komma upp på 75 procent för att komma med till Paris. Fyra tas ut och tre får åka. Just nu platsar jag i varje fall.

Nästa tävling är i Tyskland. Sedan väntar Nordiska mästerskapen och efter det en tävling i Nederländerna. Om Anita åker på den sistnämnda beror dock på hur det går fram tills dess.

Även Lotta Wallin och Enebro SB, också de tävlandes för Laholms RF, tog SM-medalj. Ekipaget fick med sig ett silver i grad 5 från de välordnade tävlingarna på Grevagården i Skövde.