SPORT 2021-11-08 KL. 12:00

Janne prisad för sin gärning för korven

Förbundskapten Janne Andersson, tidigare mångårig Laholms FK-tränare, älskar korv med bröd. Får han ingen inför match infinner sig inte den rätta stämningen. Nu prisas han av korvakademin i Sverige. ”För sin livslånga gärning för korven”.

Janne prisad för sin gärning för korven
Förre LFK-tränaren Janne Andersson har prisats för sin gärning för korven. Här på en av sina flera föreläsningar i Laholm de senaste åren. Bild: Johan W Jönsson/arkiv

– Det känns fantastiskt, jag blir rörd, säger Janne i en kommentar.

Janne Andersson tränade Laholms FK mellan åren 1993 och 1999. Sedan 2016 är han förbundskapten för det svenska fotbollslandslaget.

När Janne Andersson tittar på en fotbollsmatch vill han alltid ha en korv med bröd och när han är i kommunen och hälsar på äter han gärna korv med mos hos sin gamla adept Mats-Ola ”Maddan” Nilsson på ”Fyrkanten” i Vallberga.
– Jag har varit på oräkneliga fotbollsarenor i Sverige. Och överallt dit jag kommit har jag börjat med att äta varmkorv med bröd. När jag går på en match så kommer jag en halvtimme innan och så köper jag en korv med bröd. Sedan kan jag gå och köpa en till! Och sedan kan matchen börja, kommenterar Andersson i ett pressmeddelande från korvakademin.

Under sin tid som tränare i Halmstads BK testade han och lagledaren, Genevadsbördige Anders Smith, korven på samtliga arenor som besöktes. Protokoll fördes under tio års tid. Men ingen korv lyckades slå Korvpojkarnas på Örjans vall.

I Laholms kommun är den stekta korven på Kornhults IP en vida känd delikatess.

Nu belönas Janne för sitt egagamenang. Korvakademin fyller 30 år i år och i samband med det har ett särskilt jubileumspris instiftats. Det ska gå till någon som gjort en livslång gärning för att lyfta fram korven. Janne Andersson har tilldelats ett diplom. Han ska även få en korvstaty på akademins jubileumsfest.
– Det känns fantastiskt. Jag blir rörd! Med tanke på hur mycket korv jag ätit under årens lopp kan jag säga att jag är en god representant för korven. Men att jag skulle få det här fina priset det hade jag aldrig räknat med, kommenterar han.

Korvakademins preses Christina Möller säger:
– Janne Andersson har gjort korven till en folklig världsmästarvinnare. Den positiva kraft som vår pristagare utstrålar när det gäller korv är oöverträffad.

Av: Johan W Jönsson