SPORT 2022-05-01 KL. 08:02

Isaks Toulouse klart för Ligue 1

Av Johan W Jönsson

Toulouse FC har gjort en bra säsong och med tre matcher kvar att spela har klubben säkrat avancemang till högstaligan. Veingemålvakten Isak Pettersson tillhör den franska klubben. ”Nu ska vi säkra seriesegern också”, säger han.

Isaks Toulouse klart för Ligue 1
Isak Petterssons Toulouse har avancerat till Ligue 1. Han har dock inte fått stå någon ligamatch i år. Foto: Tolouse FC

Det ska mycket till för att Toulouse ska missa förstaplatsen. Det är åtta poäng ner till AC Ajaccio på andra plats. Men jobbet ska göras. Eftersom att två lag går upp är avancemanget redan klart.

– Vi har varit svinbra i år. Vi har varit riktigt starka hela säsongen. Det är rättvist att vi får gå upp. Det har varit bra både bakåt och framåt, säger Isak.

Toulouse gör sin andra säsong i andraligan efter degraderingen från Ligue 1 inför förra säsongen. Målsättningen var glasklar - något annat än avancemang fanns inte.

– Målsättningen var att gå upp igen. Det var det och inget annat. Nu när vi ligger så bra till är målet givetvis att vinna ligan.

Isak kom till Frankrike i mitten av förra säsongen och har alltså gjort snart en och en halv säsong i Toulouse. I fjol blev det en ligamatch. I år har det inte blivit någon.

– Vi har spelat bra och vunnit de flesta matcherna. På det viset har det varit ganska tufft. Men Maxime (förstamålvakten Dupe) är en duktig målvakt och har gjort en bra säsong.

Isak har stått fem cupmatcher, några träningsmatcher och ett antal matcher med klubbens andralag som mest består av akademispelare.

– De ville att jag skulle få matchträning så att jag är redo om det skulle vara något. Därför har jag stått några matcher även med akademilaget som spelar i en lägre division.

Hur ser du på din situation?


– Det är klart att jag vill spela. Det vill alla som är på bänken. Men det är tränarens beslut. Jag har jobbat stenhårt hela året för att utvecklas och vara redo om en chans skulle dyka upp.

– Jag har varit redo hela tiden och jag känner mig i bra form även om jag inte spelat så mycket. Det är klart att det är speciellt och det är inte lika roligt.

Isak tycker ändå att han är en bättre målvakt idag än vad han var när han lämnade Allsvenskan efter 2020 års säsong.

– Hade jag bara fått spela kontinuerligt så hade jag definitivt varit en bättre målvakt. Jag har utvecklats sedan jag kom hit. Jag spelar med och mot väldigt bra spelare i träning varje vecka.

Isak har ett år kvar på kontraktet med Toulouse och just nu har han inga andra planer än att fullfölja det.

– Just nu tänker jag inte så mycket. Jag har ett år kvar på kontraktet och vi har tre matcher kvar att spela. Det är det som gäller. Vad som händer i framtiden spekulerar jag inte i.

Du och klubben har inte haft en dialog om framtiden?

– Nej, det får komma längre fram i så fall. Just nu är de tre matcher kvar på säsongen. Vi som lag ska se till att vinna dem så tar vi allt annat senare.

Det lär inte bli enklare att ta plats i Ligue 1?

– Nej, så är det ju. Samtidigt vet jag vad jag kan och vad jag går för. Jag har stor tro på mig själv och vet vad jag kan bidra med. Oavsett vilken serie vi spelar i.

Hade du trott på mer speltid när du kom till klubben?


– Det var en konkurrenssituation. Jag ångrar absolut inte att jag tog den här chansen. Jag har lärt mig mycket både på och utanför planen under den här tiden.

– Ibland är man missnöjd men jag får lägga det åt sidan och komma till träningen och bidra med positiv energi ändå. Det är i motgång man visar vem man verkligen är.

Även om det
inte blivit så mycket speltid så trivs Isak ändå bra med livet i Frankrike.

– Stan är riktigt nice och vädret är väldigt bra. Jag trivs jättebra och har träffat många goa kompisar. Så utanför planen är allting kanon, säger Isak.

Hur är det med franskan?

– Jag förstår allt men det svårt att prata. När jag pratar med någon kan de prata på franska och så svarar jag på franska/engelska. Att jag förstår franska nu är coolt och något jag har med mig.