SPORT 2022-01-25 KL. 11:17

Inget damlag i Våxtorp/HaSko 2022

Av Johan W Jönsson

Förra året tvingades Våxtorp/HaSko att dra sig ur seriespel med damlaget på grund av bristande spelarunderlag. Fusionen anmälde lag till division 4 inför årets säsong men nu har man tvingats kasta in handduken. ”Det är självklart trist. Men utan tränare och tillräckligt många spelare så går det inte”, säger HaSko:s vice ordförande Anders Walldén.

Inget damlag i Våxtorp/HaSko 2022
Våxtorp/HaSko i rödsvart kommer inte till spel 2022. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

Tränaren Larry Brady var villig att stanna kvar om det fanns tillräckligt många spelare men när det inte var det i slutet av hösten så valde han istället att söka sig vidare till Ätrans FF:s herrar i femman.

– Vi har ingen tränare och spelartruppen är så tunn att det inte finns någon tränare som vill ta sig an uppdraget, säger Walldén.

Våxtorp/HaSko har ett flicklag underifrån men det var för få därifrån som ville gå upp i damlaget. Tanken var att de skulle spelat flicklagsfotboll ett år till men nu verkar även det laget läggas ner.

– Vi har förlorat två lag genom den här situationen. De här tjejerna är 15-16 år. Så enligt min mening borde de gått upp i damlaget men var och en gör som den vill, säger Anders.

– Vi har kallat till gemensamma träningar för damlaget och flicklaget men det kommer inte många från flicklaget. Det känns som ett misslyckande. Vi har ändå tio damlagsspelare som vill.

Ett par, tre spelare är mammalediga men det hjälper inte om de kommer tillbaka. Det skulle behövas minst 18 spelare för att laget skulle klara av en hel säsong, tror Anders.

– Det är lite synd att det blivit så här. Men finns det ingen tränare som får ihop dem så går det inte och utan tillräckligt många spelare vill ingen tränare hoppa på. Det är en ond cirkel.

Våxtorp/HaSko har varit i kontakt med tolv tränare och ett par var så intresserade att de hade tagit uppdraget om 18 spelare funnits på papper.

– Vi tappar en hel generation spelare på grund av det här och det har man ju sett att det inte är lätt att fånga upp dem och få dem att börja spela igen när de väl slutat.

Spelarna i Våxtorp/HaSko är nu fria att söka sig till andra föreningar, om de önskar. För de som vill vara kvar kommer det att bedrivas träning som leds av interna förmågor.

– Det här är inte bara tråkigt för oss utan även för damfotbollen i stort i kommunen. Med tanke på att det är sammanslagningar så tycker man att det borde finnas underlag för att hålla lag.

Nästa flicklag är 13-14 år och framtiden ser ändå ljus ut för DFK HaSko. Föreningen har över 50 tjejer i spel i de yngre åldrarna. Så återväxten är god på sikt.

– Vi siktar på nästa år och har kikat lite över gränsen och har fört samtal med Båstad och även pratat samarbete med Västra Karup. Båstad har flyttat upp hela sitt flicklag, som man ska göra.

– Vi satsar på de tjejerna vi har och vi har många duktiga ledare som utbildar sig och verkligen vill utvecklas. Sett till det ser det ändå ganska ljust ut, avslutar Anders Walldén.