Klik venligst
SPORT 2024-04-11 KL. 18:18

Hopptävlingar i Laholm säkert vårtecken

Av Johan W Jönsson

Laholms Ryttarförenings Springshow lockar till 609 starter över dagarna fyra. Tävlingarna inleddes med en unghästklass över 0,90 där tre hemmaryttare var felfria tillsammans med ytterligare åtta ekipage.
– Jag ska tävla alla dagar med totalt sju hästar. Det ska bli skoj!, säger Maja Bogren från Laholms RF, som var en av de som ”nollade”.

Hopptävlingar i Laholm säkert vårtecken
Laholms RF-ryttaren Maja Bogren, här med Continhue, hyllar den egna klubben: ”Det är många bra människor i klubben som vill göra bra tävlingar och göra det bra för medlemmarna”. Foto: Johan W Jönsson

Det är många som vill vara med på den klassiska hopptävlingen på Ekbanksgården i Nedre Ahla. Den inledande tävlingsdagen bjöd inte på något vidare väder men vad gör det med ett fint ridhus.

Såväl under fredagen och lördagen ska det hoppas på 1,40 och under den avslutande tävlingsdagen ska bommen upp på 1,45. Mattias Andersson från LRF är en som ska över.

I den inledande klassen över 0,90 kom 20 ekipage till start. Sju av dessa var lokala. Maja Bogren var felfri med det egna femåriga stoet Nova JS och fick fyra fel med femåriga valacken Continhue.

– Continhue gick faktiskt final i Breeders förra året när han var fyra och han har inte tävlat sedan dess. Han har varit hemma hos ägaren och pausat musklerna men nu ska han igång igen.

– Nova är min egen och hon gjorde inte något jättebra år förra året. Men de är unga och nu handlar det mest om att komma igång igen med tävlandet efter uppehåll, säger Bogren.

Andra tävlingsdagen ska Maja rida lite mer erfarna hästar. Hon ser bland annat fram emot att ta upp det sexåriga stoet Felicitas över 1,30 för första gången.

Laholms RF:s tävling Springshow lockar till över 600 starter och är ett säkert årligt återkommande vårtecken. Foto: Johan W Jönsson

– Jag har två egna hästar just nu och så har jag stallet fullt med andra hästar som jag tränar plus en bebis på lösdrift, säger Bogren, som ägnar sig åt hästar på heltid hemma på gården i Öringe.

– Tanken var egentligen inte att starta företag, det bara blev så. Det var folk som ville lämna hästar hos mig och då fick jag börja. Man kan ju liksom inte ta det svart, skrattar hon vidare.

Maja är uppväxt i Halmstad och har Harplinge Ridklubb som moderklubb. För 15 år sedan anslöt hon till Laholms RF. Efter ett litet mellanspel i Hallands Equestrians kom hon tillbaka.

– Jag gick till Laholm när jag skulle få rida med elitlaget. Sedan gick jag över till Hallands Equestrians för att rida lag, men jag ville satsa på mitt eget och gick tillbaka igen.

– Jag gillar Laholms Ryttarförening och vill gynna klubben. Jag har barn, en massa hästar och inte så mycket tid över. Men den tiden jag har vill jag verkligen hjälpa till här.

– Jag trivs skitbra och jag åker hit och rider också om det är fruset eller så, så att jag inte kan rida hemma. Det är en väldigt trevlig klubb, vi har bra gemenskap och stämning, hyllar Maja.

Även hemmaklubbens Lisa Ottosson på Korinth och Johannes Pihl på Wizna var felfria över 0,90. Några priser delades inte ut i unghästklasserna men ett täcke per klass lottades ut.