Klik venligst
SPORT 2023-11-13 KL. 17:02

Höks damer med i toppen efter tuff start

Av Johan W Jönsson

Förra säsongen spelade HK Höks damer i en serie bestående av blott fyra lag. Den här säsongen blir lite mer på riktigt då hökarna fajtas mot åtta andra gäng för att nå en plats i division 3.
– Ambitionen är att vara med i toppen, konstaterar Höks tränare Arvid Adolfsson som går in på sitt tredje år som coach för de gröna.

Höks damer med i toppen efter tuff start
Erica Swerre har öst in mål för Hök. I den senaste matchen stod hon för hela 14 baljor. Foto: HKH

Förra säsongen blev en liten besvikelse för Höks damer. Målsättningen var att nå en kvalplats till division 3. Men laget blev bara trea av fyra lag och fick inte chansen att kvala.

Nu ska Hök göra ett nytt försök och efter sex spelade matcher ligger man trea bakom ettan Ystad B och tvåan Vinslöv. Andraplatsen innebär kval mot division 3.

– Förra säsongen var konstig. Det gick bra men vi missade surt nog kvalet med någon poäng. Att vi förlorade alla tre mötena mot Halmstad sänkte oss, så Sund tog platsen, säger Arvid.

Hittills har Hök vunnit tre matcher och förlorat tre. Det blev förlust mot topplagen Vinslöv och Ystad i säsongsinledningen. Sedan tre raka segrar.

– Det är en ganska jämn serie. Lagen är jämna och matcherna är jämna. Vi ska försöka hamna i toppen och hoppas så klart på trean men det krävs en del.

– Det är tajt om det. För att vi ska ha en en chans måste vi försöka ta Vinslöv på bortaplan och Ystad hemma. Det blir en tuff uppgift. Men vi ska göra vad vi kan, säger Adolfsson.

Han beskriver försäsongen som bra. Laget spelade en hel del beachhandboll och intresset var gott. Tyvärr fick man inte till några riktiga försäsongsmatcher.

– Det avspeglade sig lite i resultaten i inledningen av serien. Det tog ett tag för oss att komma upp i nivå. Vi var inte riktigt där. Men det har sett bättre ut nu när vi är igång, säger Arvid.

Hök har tappat ett par spelare till studier. Dessutom skadade målvakten Olivia Bergman knäet olyckligt. Så nu är egna produkten Alice Einarsson på nytt ensam målis.

Arvid Adolfsson (till vänster) är tränare för Höks damer. Den egna karriären har han nu lagt åt sidan. För herrlaget under Jesper Jonssons (till höger) ledning går det tungt. Foto: Johan W Jönsson/arkiv

Vad är lagets styrka?

– Det är att vi är väldigt sammansvetsade. Det är Hökandan. Vi håller ihop och alla ska vara med. Alla kan bidra på något sätt. Att samtliga är med och drar är vår styrka.

Vad behöver ni utveckla?

– Det är väl att våga göra misstag. Man måste våga missa för att kunna göra mål. Att vi inte vågar missa och därför kanske ibland inte avslutar alls är nog vår svaghet.

Erica Swerre är lagets bästa målskytt så här långt. Hon har öst in mål från sin vänsternioposition. I den senaste matchen stod hon för hela 14 baljor.

Den här säsongen delar Arvid Adolfsson tränaransvaret med Sebastian Svensson. De har tidigare spelat ihop i Hök. Svensson är även ordförande i föreningen.

– Att vi har fått in Sebbe har blivit ett lyft både för laget och mig. Rent handbollskunskapsmässigt har han tillfört mycket. Han är med som spets och slipar på detaljer.

När LT når Adolfsson är han på semester i Thailand. Under den vistelsen så är Sebastian Svensson själv huvudansvarig. Arvid har lagt de egna handbollsskorna på hyllan.

– Nu med barn så hinns det inte riktigt med. Jag prioriterar tränarbiten. Sedan är det tråkigt att det gått så tufft för herrarna. Men tiden räcker inte till för mig, säger Adolfsson.

Herrarna hade också som målsättning att kunna vara med högt i tabellen men efter åtta omgångar ligger man sist i sin division 3-serie på noll inspelade poäng.