SPORT 2022-07-22 KL. 14:28

Hemmacyklisten höll i hela vägen på Skåningen

Av Johan W Jönsson

80 cyklister tog sig runt på Laholmscyklistens inledande etapp på 3-dagars. En av dem var hemmahoppet och supermotionären Mattias Nätterqvist från Ålstorp. ”Det var faktiskt första gången jag hängde med förstaklungan på ”Skåningen”, säger ”Nättan”.

Hemmacyklisten höll i hela vägen på Skåningen
Ett gäng blöta cyklister på väg mot mål på Laholmscyklistens M3. Foto: Johan W Jönsson

Cyklisterna gav sig iväg på etappen Skåningen klockan nio på morgonen. Då var det perfekt cykelväder - 20 grader, molnigt och vindstilla.

Halvvägs in på de 140 kilometerna, i Örkelljunga, började det regna och sedan hängde vätan med cyklisterna hela vägen tillbaka till Laholm.

De snabbaste cyklisterna på motionsloppet var i mål strax innan klockan 13. De behövde alltså knappt fyra timmar på sig att komma runt.

– Det var bra där ute! Jobbigt stundom och ganska ryckigt. Bra fart från början och mot Markaryd var gruppen stor. Sedan blev det mer splittrat, säger Mattias Nätterqvist.

Tredagars är ett motionslopp där inga tider registreras. De får cyklisterna själva hålla koll på. Men det är ändå lite prestige i att hänga på längst fram och att vara bland de första i mål.

– De andra bombade på bra i backarna, så det gällde att ta rygg och hänga i. Jag var med hela vägen. Och körde Northug-taktiken med att vara först in i backarna då jag vet var de kommer.

Mattias har cyklat i fem år och har varit med i motionsloppet tidigare. Men aldrig i förstaklungan på Skåningen. Nu var han fyra över mållinjen.

– Jag har ju kört de här etapperna i några år nu och vet var backarna kommer. Tidigare har jag åkt av i någon av backarna. Men nu klarade jag att hålla i.

På Sydhalland runt är ”Nättan” alltid med längst fram. Men på Bergsetappen brukar han tappa i någon av de sista stigningarna över åsen.

Varför klarade du att vara med hela vägen i år?

– Dels handlar det om rutin. Sedan är jag bättre tränad. Jag höll på mycket med hästar innan. Det gör jag inte längre. Så nu kan jag träna mer själv istället, ler 40-åringen.

Utöver cyklingen så har han även tagit upp fotbollsspelandet i Kornhult/Hishult FF igen. Han löper också en del och var bland annat överst på pallen i fjolårets ”Rävarunda” i Hishult.

Kent-Ove "Kecke" Persson är ordförande i Laholmscyklisten. Han var nöjd med antalet startande. I stort ser det ut ungefär som i fjol i anmälningar till motionsloppet.

– 80 är godkänt tycker jag. Visst det hade gärna fått vara 20 till. Vi hoppas på många cyklister under Sydhalland runt. Då ska det bli fint väder, säger ”Kecke”.

I mål väntade pasta och köttfärssås för de trötta cyklisterna. Efter den andra dagens Bjärerunda blir det ris och kyckling. Efter Sydhalland runt bjuds det på Lasagne.

Dessutom är det som vanligt bullar, pannkakor, bananer, saft och vatten på olika depåer längs vägen. Dessa brukar dock hoppas över av de snabbaste cyklisterna.


"Whooo!", Mattias Nätterqvist var glad över att han i år hängde med förstaklungan hela vägen på Skåningen. Foto: Johan W Jönsson


Läs mer här:

Laholmscyklisten ordnar motionslopp i dagarna tre