SPORT 2021-11-18 KL. 19:38

HBK till SM-final med U21

Av Johan W Jönsson

Halmstads BK är klart för SM-final med sitt U21-lag. Fyra laholmare var med i matchtruppen som säkrade finalplatsen. Viktor Håkansson gjorde 90 minuter som mittback när HBK besegrade Varbergs BoIS efter straffar.

HBK till SM-final med U21
Melvin Sjöland och Viktor Håkansson har startat de flesta U21-matcherna under säsongen. Nu är laget klart för SM-final. Bild: privat

Viktor Håkansson och Melvin Sjöland har spelat de flesta U21-matcherna från start under säsongen. Melvin gjorde även två inhopp i A-laget under försäsongen.
– Jag och Melvin har startat i princip hela tiden. Förutom när A-laget har tagit matcherna. “Jonte” (Wadensten) är också alltid med i truppen, berättar Viktor.


Viktor Håkansson har fört Halmstads BK:s U21-lag till SM-final och är på väg att ta även U19-laget dit. Bild: privat


Petter Andersson är en av två målvakter i U19-truppen. Zacharias Nilsson har stått mest men under hösten har Petter stått en hel del.
– Petter har gjort det så jäkla bra nu på slutet i U19, så det var väl därför han var med i U21-truppen nu. Det är kul, säger Viktor.

Melvin, Jonathan, Petter och Viktor kom alla till HBK från Laholms FK. Melvins och Viktors moderklubb är dock Lilla Tjärby IK.

Under U21-slutspelet har HBK spetsat till laget något och använt fler spelare från A-truppen. Men trots det fick alltså Viktor 90 minuter.
I kvartsfinalen var han dock sjuk. Då slog HBK Helsingborgs IF med 4-0. Melvin Sjöland startade den matchen och Jonathan Wadensten hoppade in och gjorde ett av målen.

Semin mot Varberg stod 1-1 efter full tid. HBK tog ledningen i första halvlek genom Alexander Johansson. BoIS kvitterade i andra genom Simon Karlsson.
– I första halvlek ägde vi matchen. Men efter 1-1-målet i andra tog de över och vi fick kämpa för att freda vårt mål mot slutet, säger Viktor.

I straffläggningen blev HBK:s målvakt Malte Påhlsson stor matchhjälte då han tog tre straffar. Alexander Berntsson, Simon Lundevall och Lorent Mehmeti satte HBK:s.
– Det var riktigt starkt av Malte, säger Viktor, själv nöjd med den egna kämpainsatsen.
– Det var inte så mycket finlir. Inte så mycket spel utan mer kamp och mycket dueller. BoIS är tunga. Sett till den biten tycker jag att jag var stabil. Med boll kunde det varit ännu bättre.

Den tunga gräsplanen på Skedalaheds IP bjöd dock inte upp till särskilt mycket spel. Regnet som föll under matchen gjorde planen våt och tung.

I SM-finalen väntar Elfsborg på Borås Arena. En tuff motståndare, menar Viktor. Han hoppas få spela även den matchen.
– Jag skulle gissa att det blir ungefär samma trupp. Kanske en eller två förändringar. Självklart hoppas man alltid på speltid.

Även U19-laget, med samtliga fyra laholmare på plan, går bra. HBK U19 leder serien före IFK Göteborg och Malmö FF med tre matcher kvar att spela.
– Det har gått riktigt bra. Vinner vi våra tre återstående matcher spelar vi SM-final, troligen mot Hammarby, på hemmaplan, säger Viktor.

HBK har kvar Ängelholm hemma, Malmö borta och Jönköping hemma. Håkansson tror att HBK har goda chanser att nå SM-finalen.
– Det är matchen mot Malmö som är fifty-fifty. I de andra två ska det vara poäng. Vi har allt i egna händer. Så det känns bra, avslutar Viktor Håkansson.